rmdsz header
2024. május 18., szombat Erik napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ferenc pápa nem is mondhat mást a migrációról

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Létezhet-e kereszténydemokrata politika a katolikus egyház nélkül? Ez is kérdés, amióta Ferenc pápa a magyar kormányzati állásponttal ellentétesen beszél a migrációs válságról – nem kis dilemma elé állítva a híveket. A gondola.hu-nak adott interjújában Harrach Péter KDNP-frakcióvezető próbálta összeegyeztetni a két szempontot.


A csütörtöki Heti Válaszban Szőnyi Szilárd kollégám ad színes-szélesvásznú képet a magyar katolikus egyházat is megosztó kérdésről. A vért kedvelőknek szólok: sem demens vénemberezés, sem rendszeresen bérmálkozó ateisták Ferenc-rajongása nem lesz majd a cikkben.

Addig is érdemes elolvasni az interjút, amit Harrach Péter KDNP-frakcióvezető adott a gondola.hu-nak. A politikus igyekszik összehangolni a politikai és a morális szempontokat. Érdekes, hogy miközben finoman ellép a vadul gyalázkodó jobboldali publicistáktól, osztja a liberális médiát is, mondván, sokszor félreértelmezik Ferenc pápa szavait.

 A főbb állítások:

 

  • „(Ferenc pápa)  elsősorban a segítségre szoruló, üldözött emberről beszél. Mi elsősorban, az otthonainkat fenyegető migráns áradatról. Ugyan egyik vélemény sem kizárólagos, de mindegyik hangsúlyos.” 
  • „A migránsáradat veszélyére, akiknek túlnyomó többsége nem üldözött, hanem a jobb élet reményében útnak indult, a felbujtók által átvert emberek. (…) Párhuzamos társadalmak alakulnak ki, a beilleszkedési nehézségek frusztrációt szülnek, ami könnyen radikalizálhatóvá teszi őket. Világos, hogy ez ellen védekezni kell. Európa határainál kell megállítani az áradatot. Látjuk, hogy a veszélyérzet leginkább a közép-európaiakban működik. Ma ez a visegrádi együttműködés legfontosabb területe.”
  • „Az üldözötteknek saját hazájukban, de legalább saját kultúrkörükben kell segítséget nyújtani az emberhez méltó élet feltételeinek biztosításával.”
  • „A pápa menekültügyről vallott gondolatai nem képezik a hivatalos egyházi tanítás részét, vagyis nem jelentenek a hívő katolikusok számára lelkiismeretben kötelező azonosulást. Az intézménybe vetett bizalmukat sem ingatja ez meg, viszont joggal bántja őket a kívülről jövő durva minősítés. Ő ugyanis elsősorban spirituális és nem politikai vezető. Amit az üldözött és menekülő emberről mond, az összhangban van a Szentírás tanításával. Mást nem is mondhat.”
  • „ Ha szavait politikai mezőben értelmezzük, félreérthetők, sőt könnyen félremagyarázhatók. Amikor a melegekről azt mondta, ki vagyok én, hogy megítéljem őket, hozzátette, a meleg lobbyt viszont nem kedvelem. A mondatnak csak az első felét idézték, és azt érzékeltették, mintha változott volna az egyház tanítása az egyneműek kapcsolatáról.” 

valasz.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek