rmdsz header
2024. május 16., csütörtök Botond, Mózes napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Görögország: A németek hallani sem akarnak a világháborús jóvátételről

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Németország egészen biztosan nem teljesíti az új görög kormány követelését, hogy térítse meg a második világháborúban Görögországnak okozott károkat – jelentette ki a német alkancellár hétfőn a Berlin mellett Nauenban.


A görög követelés teljesítésének „valószínűsége egyenlő a nullával” – mondta Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke a párt elnökségének naueni tanácskozása után. Az athéni kormány követelésének nincs jogalapja, hiszen a Németország újraegyesítésének elismeréséről szóló 1990-es, úgynevezett 4+2-es megállapodás – az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Nagy-Britannia, Franciaország és az akkori NSZK és NDK egyezménye – „minden ilyen témát lezárt jogilag” – mondta Sigmar Gabriel.

Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök vasárnapi programadó beszédéről azt is elmondta, megérti, hogy a görög lakosság már nem akarja elfogadni a fájdalmas megszorításokat. A német szociális ellátórendszer szigorításával járó Agenda 2010 program – az SPD és a Zöldek koalíciójának jelentős társadalmi ellenállást kiváltó 2003–2005-ös reformcsomagja – „langyos nyári szellő” volt a görögországi megszorításokhoz képest, de mégsem járható út, hogy az athéni politika irányváltásának költségeiről Németországnak és a többi euróövezeti társországnak állítanak ki számlát – mondta a német alkancellár.

Gabriel szerint „pragmatikus” megoldást kell találni, amelynek révén Görögország továbbra is teljesíteni tudja a hitelezőknek tett vállalásokat. „Azt tanácsolom, közeledjünk egymáshoz, de tegnap nem éreztem úgy, hogy közeledésről lenne szó” – mondta a német politikus a görög miniszterelnök parlamenti beszédére utalva.

Többen nem értik a görög kormányt

Nem fogadta lelkesedéssel Cíprasz programját Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke sem, aki az SPD kétnapos elnökségi értekezletének egyik vendége volt. Hétfőn a tanácskozás margóján újságíróknak azt mondta, hogy a görög kormányfő beszédében vázolt tervek „korlátozott mértékben” fedik a brüsszeli bizottság elképzeléseit a válság kezeléséről. Hozzátette: nem tapasztal az euróövezetben olyan hangulatváltozást, amely elősegítené, hogy a közösség teljes egészében átvegye a baloldali radikális Sziriza – a görög kormánykoalíció nagyobbik pártja – nézeteit.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is visszafogottan nyilatkozott az athéni kormány programjáról. „Nem értem, hogy a görög kormány miként kívánja rendezni” a helyzetet – mondta Schäuble. Hozzátette, hogy egy ilyen program nélkül „Görögországnak nehéz lesz” megbirkóznia a kihívásokkal, és nemigen lehet felmérni, hogy miként reagálnának a pénzügyi piacok az új helyzetre, ugyanakkor „lehet, hogy Cíprasz jobban tudja”.

Folytatódnak az egyeztetések

Athénban tárgyal Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel és Jánisz Varufakisz pénzügyminiszterrel Declan Costello a trojka (Európai Unió, Európai Központi Bank, és az IMF) uniós főképviselője, valamint Thomas Wieser, az euróövezeti tagállamok pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport tanácskozásait előkészítő munkabizottság elnöke.

A tanácskozáson Athén és hitelezői megpróbálnak egyezségre jutni Görögország azonnali finanszírozásának keretéről. Michel Sapin francia pénzügyminiszter szerint „biztosítani kell valamiféle finanszírozást, különben Görögország ki lesz téve bármilyen piaci pánikhelyzetnek, de azt nem mondhatjuk egyszerűen, hogy >finanszírozzuk, finanszírozzuk<”, mert ezért a támogatásért cserébe Athénnak tiszteletben kell tartani az európai szabályokat.

„Tiszteletben tartjuk Görögországot, amíg Görögország is tiszteli Európát" – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Berlinben, ahol arra figyelmeztetett, Görögország nem hiheti azt, hogy az eurózóna változtatások nélkül elfogadja a Ciprasz-kormány programját.

mno.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

FAST LOAN OFFER APPLY TODAY Do you need an urgent loan to fix your debts or do you need a home equity loan to improve your (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek