rmdsz header
2024. május 19.,  Ivó, Milán napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Húsvéti egyházi hírek

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

* Vasárnap 12.00 órától úrvacsorával egybekötött unitárius istentisztelet lesz az evangélikus templomban.


* A nagybányai Krisztus Király Plébánia irodájában miniatûr „kegytárgy bolt” alakult. Különbözõ vallásos ajándéktárgyak, rózsafûzérek, feszületek, emléklapok, könyvek, imafüzetek várják a kedves híveket. Minden szentmise után lehetõség lesz ezen tárgyak megvásárlására. A „bolt” célja nem üzlet, hanem misszió: elérhetõvé tenni azokat az eszközöket, tárgyi és szellemi kincseket, amelyek a templomhoz kötnek, amelyek Istenhez vezetnek bennünket. Legyen áldás ezen a misszión, hogy minél többünknek segíthessen ezen a fontos úton!

* A római katolikus Krisztus Király templomban A SZENT HÁROMNAP SZERTARTÁSAINAK RENDJE A KÖVETKEZÕ :  

- Nagypéntek Jézus szenvedésének napja. E napon szigorú böjt van. Legyen ez a nap az önmegtagadás és a Jézus iránti és emberek iránti szeretet ünnepe számunkra. Egy ilyen nap után fogunk tudni igazán ünnepelni este az egyházzal a liturgiát. Jézus szenvedésének ünneplését a liturgiában este 7 órakor kezdjük: átelmélkedjük Jézus szenvedéstörténetét, hódolunk a kereszt elõtt, s áldozunk. Elõtte, 6.15-tõl keresztúti ájtatosságot végzünk. Ezen a napon kezdõdik az Irgalmasság kilenced. Kilenc napon keresztül délután 3 órakor az Irgalmasság órájában templomunkban mindennap közösen elimádkozzuk az Irgalmasság Rózsafüzérét, készülve Irgalmasság vasárnapjára. 

- Nagyszombat a csend napja: Jézus a sírban fekszik. Erre emlékezünk családjaink csendjében, s az egész napos szentségimádással is. 

- A húsvéti vigília szertartása, Krisztus feltámadásának és keresztségünknek ünnepe, este 8 órakor kezdõdik. Ebben a liturgiában megújítjuk keresztségi ígéretünket. A vigilia után körmenet és  ételszentelés! 

- Húsvét vasárnap reggel 7 órakor is lesz szentmise, ezt követõen pedig  ételszentelés. Délelõtt 10 órakor és este 7 órakor a megszokott idõben lesznek a további szentmisék!  

* A nagybányai Evangélikus-Lutheránus Egyházközség nagypénteken 18 órától, húsvét vasárnap, valamint húsvét hétfõn délelõtt 10 órától tart ünnepi istentiszteletet, úrvacsoraosztással.

* A Nagybánya-Óvárosi Református Egyházközség templomában Silaghi Raul és Nicoleta tartották keresztvíz alá Domokos Albert Florián és Jurjan Andrea Ildikó kislányát, aki a keresztségben az Ingrid Szófia nevet kapta.

* A Nagybánya-Óvárosi Református templomban nagypénteken vasárnapi rendtartás szerint várják a híveket délelött 10 órára istentiszteletre  és délutan  18 órára ünnepi istentiszteletre, úrvacsoraosztással. A  továbbiakban, húsvét elsõ és másodnapján ünnepi istentisztelet lesz a vasárnapi rendtartás szerint délelõtt 10 órakor és délután 18 órakor, természetesen úrvacsoraosztással.

* Az Újvárosi Református templomban nagypénteken 10, 12 és 17 órakor várják a kedves híveket. A péntek délutáni szertartás keretében úrvacsoraosztás lesz. Húsvét vasárnap délelõtt 10 órától lesz ünnepi istentisztelet  úrvacsoraosztással, valamint húsvét hétfõjén délelõtt 10 órától is ünnepi istentisztelet, úrvacsoraosztás nelkül.

* A felsõbányai református templomban nagypénteken vasárnapi rendtartás szerint várják a híveket délelõtt 10 órára istentiszteletre és déli 12 órára a Szenvedés történetének felolvasására. A továbbiakban húsvét elsõ és másodnapján ünnepi istentisztelet lesz a vasárnapi rendtartás szerint délelõtt 10 órakor, természetesen úrvacsoraosztással. A húsvét hétfõi szertartás keretében nem lesz úrvacsoraosztás.

* A SZENT HÁROM NAP LITURGIKUS PROGRAMJA a nagybányai katolikus Szentháromság plébánia templomában:

NAGYPÉNTEK:

-   8.00 - Laudes, Rózsafûzér, Litánia

- 11.00 - Keresztút; 

- 19.00 - Nagypénteki szertartás: Passió, Kereszthódolat, áldoztatás

NAGYSZOMBAT:

- 11.00 - Szentségkitétel, egész napos szentségimádás

- 20.00 - Feltámadási szertartás, ételszentelés. Helyszín: templom és iskolaudvar.

A munkálatokra való tekintettel, idén a körmenet elmarad. 

A Nagyhét folyamán minden szertartás elõtt egy órával gyóntatunk.

HÚSVÉT VASÁRNAP: 

-  7.00 - Szentmise és ételszentelés

- 8.00 - Szentmise és ételszentelés. Helyszín: templom és iskolaudvar.

- 10.00 - Ünnepi szentmise

- 11.30 - Szentmise

- 19.00 - Szentmise

HÚSVÉT HÉTFÕ -  a misék vasárnapi sorrendben lesznek.

* A fizetéssel rendelkezõk személyi adójuk 2%-val szabadon rendelkeznek. Akik plébániánkat szeretnék támogatni, a sekrestyében vagy a templom bejáratánál megkapják a 230-as formanyomtatványt, amelyet pár másodperc alatt ki is lehet tölteni. Köszönjük a támogatásukat!

* Plébániánk zarándoklatot szervez Medjugorjéba május 10 és 16-a között. Részvételi díj: 230 euro. A zarándoklat részletes programját a hirdetõtáblán olvashatják.

* Közöljük a kedves hívekkel, hogy temetõnkben újra leltároztuk a sírhelyeket. Kifüggesztettünk egy névsort a temetõ és a templom bejáratához azokról a sírhelyekrõl, amelyeket újra kell váltani vagy helyzetük tisztázatlan. Tudniillik a nagybányai temetõkben, mindegyikben, a sírhelyeket 20 évre bérlik a családok, az nem jogtulajdon. Az ezekkel kapcsolatban felmerülõ kérdésekre munkanapokon 9.00-13.00 óra között az irodában kapnak a kedves hívek felvilágosítást. Azért volt erre szükség, hogy a sok-sok félreértést és áldatlan állapotot végre orvosolni tudjuk.

Kívánok mindenkinek kegyelmekbem gazdag,  áldott húsvéti ünnepet.!

Bunda Csilla Annamária

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek