rmdsz header
2024. május 17., péntek Paszkál napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ifjúsági központot, bicikliutakat, felújított strandot szeretnének a nagybányai fiatalok

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Mintegy ötven fiatal gyűlt össze hétfőn Nagybányán, hogy a Com’ON Café, ifjúsági konzultációsorozat nagybányai állomásán megossza gondolatait városával kapcsolatban. A fiatalok szükségleteinek, az általuk észlelt hiányosságoknak megbeszélését, azonosítását célzó konzultációsorozaton helyi döntéshozók is részt vettek.


A kis csoportokban zajló beszélgetéseken néhány téma minden csoportban felmerült. A fiatalok elsősorban egy nagyobb, jobban felszerelt ifjúsági központ szükségességét emelték ki, de azt is jelezték, hogy igényük lenne több, az ifjúságnak szóló tevékenységre. Más központokat, például sport-, művészeti- vagy éppen elsősegélynyújtási központokat is szükségesnek tartottak.

A városi strand felújítása egy másik, többször felhozott téma volt. A tisztaságot több irányból is említették: a város nem elég tiszta, nincs elegendő szemetes, a Zazar folyó szennyezett. A közszállítást érintő megjegyzések között elhangzott az ingyenes tömegközlekedés ötlete az egyetemisták és diákok számára, de nagyon sokan említették, hogy szeretnének több és jobb bicikliutat és közterületeken bérelhető bicikliket.

A fiatalok azt is említették, hogy hiányolják a fesztiválokat, a szabadtéri tevékenységeket, és szorgalmazták a Gesztenyeünnep újragondolását is. Érdekesség, hogy két csoportban is beszélgettek a szexuális nevelés hiányosságáról.

“Sokszor hiányos a kommunikáció tanárok és diákok között. Előbbiek jó lenne, ha bekapcsolódnának iskolákon kívüli rendezvényekbe is, így jobban megismrhetnének minket és jobban megérthetnék egyes szükségleteinket” - mondta egy fiatal a beszélgetéseket követő pódiumon, ahol bárki megoszthatja a nyilvánossággal az ötleteit. Mások arról beszéltek, hogy Nagybánya bányavárosi múltjára is lehetne alapozni, illetve a múzeumokat érdekes tevékenységekkel lehetne népszerűsíteni.

A nagybányai Com'ON Cafén közintézmények képviselői, mint Cătălin Cherecheș polgármester és Krizsanovszki Enikő, a Máramaros Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság alelnöke is jelen voltak és be is kapcsolódtak a beszélgetésekbe.

A Com'ON Cafét a PONT csoport, a Máramarosi Ifjúsági Civil Szervezetek Föderációja, a Pintea Viteazul Hallgatói Liga, a Mansio Egyesület és Nagybánya Önkormányzata szervezte.

A Com’ON Café a Com’ON Romania program keretében valósul meg. A program célja olyan konzultációs folyamatot elindítani Románia több városában, amely során feltérképeződnek a fiatalok szükségletei és igényei, a fiatalok közösségi szerepvállalását támogatni, valamint részvételi költségvetési mozgalmakat beindítani.

A programot az Erasmus+ támogatja az Oktatási és Szakképzési Programok Országos Hivatalán keresztül.

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek