rmdsz header
2024. május 17., péntek Paszkál napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Iskola és templom

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Reményik Sándor verse, a Templom és iskola aktuális marad mindaddig, amíg az utolsó magyar iskola megszûnik Erdély területén. Az Erdélyi Napló egyik májusi számában ezzel a címmel olvashattunk egy hosszabb cikket: Iskola nélkül kiürülhet a templom.


Ebben az írásban a cikkíró jogosan állítja, hogy amennyiben megszûnik az iskola, egy bizonyos idõn belül kiürül a templom is. Példaként a gyulafehérvári gróf Majláth Károly nevével fémjelzett iskola esetét hozza fel, amely évek óta létszámgondokkal küszködik, pedig Erdély patinás történelmi fõvárosa múltjával példaként szolgálhatna az egész ország elõtt. Itt olvashatjuk: „A történelmi magyar egyházak vezetõi 1990 után felmérték: a nemzeti identitás megõrzéséért folytatott harcot a vallás önmagában nem veheti fel, sikere csak az iskolával karöltve lehet. (…) Ma fõként a szülõkkel kell megvívniuk a harcot, ha azt akarják, hogy az iskola padjai ne maradjanak üresek.”

Ma Gyulafehérváron az iskola épülete a katolikus egyház tulajdonában van és falai között 42 elemi osztályos, 35 gimnazista és 70 líceumista tanul felekezeti hovatartozástól függetlenül, a katolikusok mellett ott vannak a református és más felekezetûek is. Bár a város magyar lakossága nem éri el az össznépesség két százalékát, a létszámhiány ennek ellenére a szülõk magatartásában keresendõ, akik közül sokan a megfelelõ képzési feltételek ellenére sem íratják ide gyermekeiket.

Böjthe Csaba árvái itt is jelen vannak és részben pótolják a létszámhiányt. Felmerül viszont a jogos kérdés, miszerint ha a Csaba testvér árváinak jó a magyar iskola, akkor a magyar családoknak miért nem, és miért szükséges az iskolának nagyfokú harcot folytatnia a szülõk meggyõzéséért? Ha Böjthe árváiból takarékos, egészséges dolgos honpolgárok válnak az iskola keretében, akkor az egészséges családok miért kételkednek az iskola nyújtotta nevelés sikerében?

Lezajlott pünkösd ünnepe is, és a képernyõn keresztül tanúi lehettünk a szépen megrendezett hagyományos Csíksomlyói Búcsúnak is. Jakubinyi érsek a többszázezer zarándoknak azt az üzenetet hagyta: maradjunk hûek hitünkhöz, õrizzük meg a nemzetünkhöz tartozásunkat és maradjunk hûek nyelvünkhöz! Komoly és elõrelátó erõs mondatok, melyek nélkül emberi tisztességünk el sem képzelhetõ. Negyven éves elnyomás után, sajnos a hitünk megõrzése csorbát szenvedett. Köszönhetõ ez annak is, hogy a magyarság nem rendelkezett egy olyan harciasan parancsoló hittel és egyházzal, mint az ortodoxizmus. Hogy ma az országban mintegy négyezer ortodox templom épül, annak a ténynek a bizonyítéka, hogy a román nép hû tudott maradni hitéhez, nemzetéhez és nyelvéhez! Közénk, magyarok közé éket tudott verni a hitetlenség és a szekták sokasága.

Véleményem szerint a nemzeti öntudat sok magyar embernél ott válik hiányossá, amikor téves eszmék hatására megtagadja gyermekétõl a nemzete kultúrájának és nyelvi szépségének megismerését. Mert ez az eredménye annak, ha a gyermeket már zsenge korában nem a magyar iskolába iratja, hanem más kultúrkörhöz sorolja és más nyelv rendszeres használatára kényszeríti. Ezután törvényszerûen következik, hogy a gyermek csak a román környezethez vonzódik, kerüli a magyar kulturális megnyilvánulásokat és végül vegyes házasságba kapcsolódik. Ezt követi azután az anyanyelv elvesztése. Hallottam, amikor egy fiatal azt is kijelenti: szégyelli, hogy magyarnak született. A vegyes házasságokban szép számmal vannak esetek, ahol kiegyensúlyozott a közös, kettõs identitástudat, mely békességben fér meg egymás mellett. Záloga ennek az lehet, ha a kisebbségi fél gondoskodása nem tagadja meg gyermekétõl, hogy a maga értékrendjét is megismerje. Ha nem így történik, azért nem lehet mást hibáztatni.

Pünkösd alkalmával azt is ünnepeljük, hogy az Írás szerint a soknyelvû sokaság minden tagja megértette a másikat, bármilyen nyelven értett is amaz. Jó lenne, ha mi magyarok egymás között is igyekeznénk megérteni egymást!

Kis Kornél Iván

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek