no
2024. május 08., szerda Mihály napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ismét átminősítették a székely lobogót

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A reklámanyagok kihelyezésére vonatkozó előírások megsértésére hivatkozik a Hargita megyei prefektúra abban a keresetében, amelyet a Hargita megyei törvényszékhez nyújtott be a székely lobogó elhelyezéséért kérvényezett építkezési engedély visszavonását követelve Csíkszeredában – számol be Kovács Attila a kronika.ro-n.


Az engedélyt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) május 30-án váltotta ki a városházán annak érdekében, hogy felállítson egy zászlórudat a megyeszékhelyen. A zászlófelvonásra június 3-án került sor a város főterén, a rendőrség azonban még aznap eltávolította a lobogót az új helyéről, a szimbólum kihelyezését kezdeményező néppártos Tőke Ervint pedig később tízezer lejjel bírságolták meg. Már aznap kiderült, Jean-Adrian Andrei prefektus megtámadta a bíróságon a zászlórúd elhelyezésére vonatkozó építési engedélyt, az indoklás tartalma azonban mindeddig nem volt ismert.

A törvényszék a Csíki Hírlap rendelkezésére bocsátotta a prefektusi keresetet, amelyet a zászlófelvonás napján iktattak. A dokumentumban a kormánymegbízott arra hivatkozik, hogy a május 30-án kibocsátott építkezési engedély megsérti az építkezésekre és a reklámanyagok elhelyezésére és engedélyezésére vonatkozó törvényt.


A kereset utal arra, hogy az engedélyt egy zászlórúd felállítására bocsátották ki kétéves időszakra, amelyre azonban hivatalos lobogó helyett reklámanyag került. A prefektus idézi azt a jogszabályt, amely szerint az alapozást nem igénylő, közterületekre kihelyezett reklámanyagok elhelyezése esetén az engedély legtöbb 30 napra szólhat, és egyetlen alkalommal hosszabbítható meg.

A dokumentum továbbá megemlíti, hogy a Hargita megyei önkormányzat 2009-ben határozatot fogadott el, melyben a székely zászlót a megye lobogójává nyilvánították. Ezt a marosvásárhelyi ítélőtábla jogerősen érvénytelenítette, az önkormányzat azonban 2015 decemberében ismét elfogadta a határozatot, melynek érvénytelenítése érdekében újabb per indult. „Egyértelmű, hogy amíg a törvényszéknek kell döntenie egy zászló törvényességéről, ennek bármilyen nemű használata törvénytelen, különösen, ha egy ilyen hivatalos dokumentum tárgyát képezi" – utal a kereset az építkezési engedélyre. A per tárgyalására még nem tűzött ki időpontot a Hargita megyei törvényszék – írja a kronika.ro.

erdely.ma , kronika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Helló Egy nemzetközi pénzügyi intézmény (...)

Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Helló Egy nemzetközi pénzügyi intézmény (...)

Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Helló Egy nemzetközi pénzügyi intézmény (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek