no
2024. április 29., hétfő Péter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kelemen Hunor: egy év, négy választás, évtizedre szóló döntés

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

„Washingtonban, Brüsszelben és Bukarestben is forrón tartjuk a magyar ügyet. Ha mi ott vagyunk, jó a magyaroknak, és nem hagyjuk, hogy mások félretájékoztassanak, vagy ellenünk dolgozzanak”.


Év végi interjú az RMDSZ elnökével.

 

Hétfőn szörnyű tragédia történt Udvarhelyen...

Nincs, nem létezik nagyobb tragédia annál, hogy egy szülő elveszítse a gyerekét. Ismételten őszinte részvétemet és együttérzésemet szeretném kifejezni a szülőknek, a családoknak. 

Soha többé nem fordulhat elő ilyen tragédia, ehhez viszont az kell, hogy átfogó legyen a vizsgálat, tudjuk, mi történt, mi vezetett idáig. Azt gondolom, hogy amennyiben emberi mulasztás történt, a felelősöknek felelniük kell a történtekért! 

 

Nyolc év után november végén, december elején újra Washingtonban járt az RMDSZ elnökeként. Miért volt aktuális ez a mostani út?

Korábban terveztük, de akkor a COVID miatt elmaradt. A mostani tapasztalatok is azt mutatják: kétévente ki kell menni ahhoz, hogy a számunkra fontos ügyeket az asztalon lehessen tartani. Azért mentünk, hogy tájékoztassuk a politikai döntéshozókat a romániai magyar közösség rendezetlen ügyeiről, beszéljünk a kihívásokról itt a térségben, Romániában, és támogatókat szerezzünk a magyar kisebbség ügyének az Amerikai Egyesült Államokban. 

Mindenhol elmondtuk: komoly veszélyt jelent Romániára és a magyarokra a szélsőséges, populista, legionárius retorikájú AUR megerősödése. Egy újra erősödő kisebbségellenes hangulat nem kedvez az ország stabilitásának, csak a feszültségeket növeli.

 

Az utóbbi időben ön nagyon élesen beszél a Romániát is érintő kettős mércéről, és többször bírálta az EU vezetését. Mi ennek az oka?

A brüsszeli kettős mérce minket, magyarokat duplán érint!

Az egyik a schengeni övezethez való csatlakozás: Románia már rég teljesíti a technikai kritériumokat, mégis folyamatosan plusz politikai feltételeket szabnak, kifogásokat találnak, és ez az embereket irritálja.

A másik az etnikai kisebbségek jogaira vonatkozik. Az erdélyi magyarok azt akarják, hogy az Európa nyugati, északi államaiban bevett gyakorlatok itt is működjenek, viszont ehhez kell az európai intézményeknek a partnersége.

Az Európai Parlamentben partnerre találtunk a Minority SafePack kapcsán, hisz nagy többséggel megszavazták és fölszólították a Bizottságot, hogy kezdje el a törvénykezést. Az Európai Bizottság ezt elutasította, pedig az volna a dolga, hogy a polgárok reális problémáival foglalkozzon, például ezzel, amit milliós aláírásokkal, parlamenti szavazással, luxemburgi bírósági döntéssel megerősítettek. Ha a Bizottság ezzel nem foglalkozik, akkor nem végzi a dolgát. És ezért mondjuk azt, hogy az Európai Unió háza rendben van, de a személyzetet haza kell küldeni, le kell cserélni.

 

Tehát akkor az ön hasonlatánál maradva a háznak nincs alternatívája?  

Nem lehet úgy a magyar érdeket védeni, ha a házon kívül vagy. Házon kívül lenni rossz alternatíva. Minden európainak, nekünk, magyaroknak is érdekünk, hogy helytálljunk a globális versenyben. Erre a tagállamoknak önmagukban semmi esélyük – az Uniónak azonban igen. Ezért kell az Európai Uniónak ebben a globális versenyben a mostaninál sokkal koherensebb, bátrabb döntéseket hoznia. Sikeresek csak együtt lehetünk. Viszont ehhez olyan vezetőkre van szükség, akik bölcsek és van víziójuk. Évtizedre határozza meg az Európai Unió sorsát, hogy milyen irányba megy tovább a jövő évi választások után.

 

Brüsszelből Romániába... Sok negatívuma van az elmúlt évnek: fogy a magyar, nincs már kormányon az RMDSZ, ellenben a magyargyűlölő AUR a második legerősebb párt. Miből lehet erőt meríteni a jövő évi négy választásra ilyen körülmények között?

Politikus soha ne siránkozzon, ne vizionáljon nemzethalált. 1 millió 120-130 ezer ember, az politikai értelemben is életképes közösség. Gondoljunk bele, hogy Málta államnak 560 ezer lakosa van. 

Mi arra vállalkoztunk, hogy javítsunk az életfeltételeken, hogy biztosítsuk, erősítsük a kisebbségi jogok intézményes garanciáit, nagyon röviden: reményt akarunk adni a közösségnek! Közösségünk támogatása az, ami a legnagyobb erőt adja nekünk.

 

És képes erre az RMDSZ?

Igen, és csak az RMDSZ képes erre. Ahol az önkormányzatokban rajtunk múlnak a dolgok, ott bizonyítjuk ezt. Amikor a kormányban dolgoztunk, nemcsak az erdélyi magyaroknak, hanem egész Romániának tudtunk olyan programokat kínálni és végrehajtani, amelyek jobbá teszik az emberek életét. Gondoljunk csak a törvényben előírtnál nagyobb nyugdíjemelésre, az energiaárak befagyasztására, a települések víz- és gázhálózatának történelmi léptékű fejlesztésére vagy a bölcsődeépítési program elindítására – ez csak néhány példa arra, amit kormányon végeztünk.

A jövő évi választásokat követően nem kérdés, hogy folytatni kell a kormányzást, de már nehezített pályán. Egyrészt a világban és az országban zajló nagy átalakulások miatt minden, amit a jövő évi választásokon eldöntünk, egy egész évtizedre lesznek hatással. Másrészt a politikai környezet is más lesz, hiszen ellenségünk, az AUR folyamatosan erősödik. 

Ha az RMDSZ meggyengül, akkor a magyar közösség ügyeit senki nem fogja képviselni, mert senkinek nem ez a legfontosabb. Csak nekünk van első helyen a magyar közösség érdeke és annak képviselete! Ezért különösen fontos a jövő esztendő: egy év alatt négy választáson évtizedre szóló döntéseket hozunk.

 

Itt a karácsony, mindjárt újév van, mit kér ön a Jézuskától vagy az angyaltól?

Egészséget, reményt, biztonságot, a családom és a közösségünk számára egyaránt. Ha emellé a három kívánság mellé lehet még kérni valamit, az az lenne, hogy egy év múlva még erősebb legyen az RMDSZ, amikor leülünk évet értékelni. 

Mindenkinek egy boldogabb és sikeresebb esztendőt!

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek