rmdsz header
2024. május 19.,  Ivó, Milán napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kétnyelvű táblák ügye: okos politizálással érték el a várt eredményt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Közös asztalhoz ültek, megegyeztek, majd a marosvásárhelyi városi tanácsülésen megszavazták a kétnyelvű utcanévtáblákra vonatkozó határozatokat az RMDSZ és a Szabad Emberek Pártjának (POL) tanácsosai. A többi román tanácsos, a partnerként emlegetett szociáldemokraták (PSD) is tartózkodtak.


A csütörtöki soros tanácsülés viszonylag egyetértésben zajlott, ez annak is köszönhető, hogy szerdán az RMDSZ és a POL tanácsosai közös asztalhoz ültek és megegyeztek – mivel mindnyájuknak fontos a kétnyelvű utcanévtáblák ügye –, hogy megszavazzák egymás határozattervezetét.

Mint korábban beszámoltunk róla az RMDSZ az utcanévjegyzék módosítását kérte, azt akarta, hogy a hivatalos jegyzékben is két nyelven szerepeljenek az utcák elnevezései, vagyis Tineretului-Ifjúsági utca legyen. A POL-osok pedig, mint több székelyföldi városban és Marosszentgyörgyön, a „hagyományos” utcanévtáblák kihelyezését kérte, amelyeken a román és a magyar utcanév is szerepel. Az RMDSZ tervezete a 31-es napirendi pont volt, a POL-osoké a 24-es, de még az ülés előtt kérte Peti András, hogy az ő tervezetüket hozzák előre, az legyen az első. Ez így is történt, a román PSD-s, PNL-s tanácsosok jóváhagyták.

Előzetes felszólalások nélkül szavaztak a tervezetről, amelyet 12 igen szavazattal el is fogadtak. Bár a városháza jegyzője nem írta alá az RMDSZ-es tervezetet és a civil jogvédőknek is aggályaik vannak, ami a törvényességet illeti, a határozat összeállítói szerint az utcanévjegyzék ilyenszerű megváltoztatása innovatív megoldás, és amennyiben a prefektus is jóváhagyja, országos szinten megoldást jelenthet a kétnyelvű táblák kihelyezésére. A POL-os határozattervezet megszavazása előtt Hermann Mark Christian felszólalt, s újra elmondta, hogy megítélésük szerint a városban két többség él, s a választott képviselőknek mindkét közösséget képviselniük kell. Reményét fejezte ki, hogy legalább egy PSD-s vagy PNL-s városi tanácsos neve mellett igen szavazatot lát, amikor a kétnyelvű utcanévtáblákról döntenek, hiszen az nincs rendjén, hogy a románok soha nem szavazzák meg a magyar közösség terveit.

A szavazás azonban az RMDSZ-es tervezetnél tapasztalthoz hasonlóan zajlott, vagyis 12 igen volt, a többiek tartózkodtak. A Vásárhelyi Hírlap érdeklődésére Radu Bălaș elmondta, csak a két utcanévtábláról szóló határozatra vonatkozott az együttműködési egyezség az RMDSZ-szel. Ezután is hajlandók tételesen egyeztetni és támogatni az RMDSZ határozattervezeteit, amennyiben erre szükség és igény mutatkozik. Az ülésen jelen volt Vass Levente parlamenti képviselő, a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke is, aki sikerként értékelte, hogy megszavazták az utcanévjegyzék módosításáról szóló tervezetet. A Vásárhelyi Hírlap megkérdezte, hogy miként értékeli a partnerként kezelt és emlegetett PSD-s tanácsosok tartózkodását. Vass Levente kifejtette: a szavazás végeredménye a fontos, a POL-os tanácsosok szavazataival sikerült elfogadtatni az RMDSZ tervezetet, cserébe az RMDSZ-esek is megszavazták a Szabad Emberek Pártjának tervezetét. „A PSD-sek segítségével előbbre hoztuk a tervezetet, első pontként szavaztunk róla, és szintén a PSD-sek segítségével fogunk érvényt szerezni a határozatnak. Okos politizálással elértük a várt eredményt, s az eredmény a fontos.”

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek