rmdsz header
2024. május 20., hétfő Bernát, Felícia napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kezdődnek az európai parlamenti választások

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Elsőként, csütörtökön Hollandia és az Egyesült Királyság választópolgárai dönthetnek arról, kik képviseljék őket a strasbourgi Európai Parlamentben. A hollandok 26, a britek és az észak-írek 73 mandátum sorsát dönthetik el.


A legutóbbi választás óta mindkét országban megerősödtek az euroszkeptikus erők. Nagy-Britanniában a felmérések szerint győzelmet arathat a főleg a Kelet-Európából érkező bevándorlás és ezzel összefüggsében a szabad munkavállalás korlátozása mellett fellépő Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), amely a voksok 30 százalékára számíthat, és ezzel 24 képviselőt küldhet a strasbourgi uniós parlamentbe.

Reklam


A második helyet a Munkáspárt szerezheti meg; a szavazatok 26 százalékával 22 mandátumot szerezhetnek az EP-ben. A nagyobbik kormánypárt, a konzervatívok a voksok 22,8 százalékára számíthatnak, ami 16 képviselői helyre lehet elég. A kisebbik kormánypárt, a liberális demokraták várhatóan két képviselőt küldhetnek majd Strasbourgba a maguk 7,8 százalékos támogatottságával. 2009-ben a választópolgárok 34,7 százaléka ment el szavazni az Egyesült Királyságban.

Hollandiában az ellenzékben lévő Demokraták 66 nevű liberális párt kaphatja a legtöbb szavazatot. Az előrejelzések szerint 18,1 százalék voksolhat rájuk, ami 5 mandátumot jelenthet. Második helyen futhat be, és négy helyet szerezhet a Geert Wilders vezette euroszkeptikus és alapvetően a muszlimok bevándorlása ellen fellépő Szabadságpárt, 13,9 százalékos támogatottsággal.

A jelenlegi miniszterelnök, Mark Rutte pártja, a liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért futhat be a harmadik helyen; a voksok 13,6 százalékára számíthat, és négy képviselőt küldhet Strasbourgba. A kisebbik kormánypárt, a szociáldemokrata Munkapártot a szavazatok 10,1 százalékával 3 mandátumot szerezhet. 2009-ben Hollandiában a választásra jogosultak 36,75 százaléka adta le szavazatát.

hirado.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

SÜRGŐS HITELEK SÜRGŐS HITELEK Szia Mr./Mrs. Gyors kölcsön 5.000 €-ról 10.000.000 €-ra 48 óra alatt (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek