rmdsz header
2024. május 17., péntek Paszkál napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kisebbségvédelmi monitoring-rendszert szorgalmaz Borbély László

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kisebbségvédelmi monitoring-rendszer bevezetését kérte a kormánytól Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke azon a pódiumbeszélgetésen, amelyet a román kisebbségvédelmi modellről rendeztek a diplomácia éves értekezletén - derült ki az RMDSZ pénteki hírleveléből.


Az RMDSZ politikusa elismerte, hogy Románia magas standardokat vállalt a nemzeti kisebbségek védelmére vonatkozóan, ugyanakkor azok betartását szorgalmazta. Borbély László hozzászólásában elmondta: Románia felismerte, hogy a kisebbségi közösségek, a pluralitás elfogadása társadalmi és kulturális gazdagságot jelent, amit az is bizonyít, hogy a parlamentben 19 nemzeti kisebbségnek van képviselete. "Fontos, hogy ezek az érdekképviseletek ott legyenek, ahol a politikai döntések születnek, és gyakran előfordul az is, hogy a kormányok ezen kisebbségi szervezetektől függnek" - fogalmazott Borbély László.

A képviselőház külügyi bizottságának elnöke elmondta: a kulturális sokszínűségére való tekintettel, Románia 2007-ben aláírta a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját, ám több mint egy éve késlekedik a charta alkalmazásáról szóló jelentés véglegesítésével. A charta és a kisebbségvédelmi keretegyezmény aláírását fontos előrelépésnek nevezve azt hangsúlyozta, hogy az ezekben vállalt kötelezettségeket be is kell tartani.

"Addig, amíg a tanügyi törvény előírásait egyes egyetemek, mint például a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, nem tartják tiszteletben, amíg az igazságszolgáltatásban nem mindig biztosítják az anyanyelven való megszólalás lehetőségét, amíg azokon a településeken sem biztosítják a kétnyelvűséget, ahol ez törvény adta jog lenne, teljesen indokolt egy hatékony monitoring rendszer létrehozása, amely biztosítja, hogy a meglévő törvények, előírások érvényesülni tudjanak" - jelentette ki Borbély László.

Az RMDSZ politikusa szerint nem lehet azt mondani, hogy Románia teljes mértékben tiszteletben tartja a nyelvi charta és a kisebbségvédelmi keretegyezmény előírásait, amíg prefektusok perek tucatjait indítják el a magyar közösség nemzeti szimbólumainak, például a székely zászlónak a használata miatt.

A bukaresti külügyminisztérium közleménye szerint a nagyköveti értekezleten szervezett pódium-beszélgetés része volt annak a rendezvénysorozatnak, amellyel Bukarest arról emlékezett meg, hogy az Európa Tanács 20 éve fogadta el, Románia pedig elsőként ratifikálta a Kisebbségvédelmi Keretegyezményt.

maszol.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek