rmdsz header
2024. május 19.,  Ivó, Milán napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kiverték az Iszlám Államot Moszulból

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Győzelmet arattak és kiűzték az iraki Moszul városából az Iszlám Állam terroristáit a kormányerők csapatai. A második legnagyobb iraki várost 2014-ben foglalta el a dzsihadista szervezet, itt kiáltották ki a kalifátust. Az iraki fegyveresek is súlyos veszteségeket szenvedtek, ugyanakkor az Iszlám Állam ezzel a vereséggel gyakorlatilag kiszorult Irakból.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy a kormányerők győzelmet arattak az Iszlám Állam fölött Moszulban.

Az iraki hadsereg főparancsnoka, Haider al-Abádi megérkezett a felszabadított Moszulba és gratulált a hősies harcosoknak, illetve az iraki népnek a nagy győzelemhez

- írta közleményében a kormányfő hivatala.

A város hosszú ideje tartó ostroma alatt több ezer civil halt meg, és csaknem egymillióan hagyták el otthonukat. Az USA vezette nemzetközi koalíció támogatását élvező iraki erők tavaly október 17-én indították meg offenzívájukat az ország második legnagyobb városának visszavételéért, amely 2014-ben került az Iszlám Állam kezére.

Az iraki erők idén januárban szerezték vissza a Tigris folyó által kettészelt város keleti felét, a Nyugat-Moszul visszaszerzéséért folyó ostrom végső szakaszában Moszul sűrűn lakott óvárosáért zajlott a küzdelem.

A harcokban a biztonsági erők jelentős veszteségeket szenvedtek. Bár a hivatalos adatok hiányoznak, az amerikai védelmi minisztérium úgy tudja, hogy a terrorelhárítási állomány - amelynek oroszlánrésze volt Moszul visszafoglalásában - 40 százaléka odaveszett.

Moszul a dzsihadisták utolsó fellegvárának számított Irakban, amely egyben szimbolikus jelentőséggel is bírt az Iszlám Állam számára, miután vezetőjük, Abu Bakr al-Bagdadi innen kiáltotta ki kalifátusát az Iszlám Állam által elfoglalt iraki és szíriai területeken. A szélsőségesek az elmúlt időszakban jelentősen veszítettek befolyásukból, fővárosukban, a szíriai Rakkában jelenleg is ostrom alatt állnak.

 

Elrejtett robbanószerkezetre figyelmeztető feliratot fest egy romos ház falára egy iraki szövetségi rendőr Moszul Óvárosában

 

Haider al-Abádi június végén, miután a kormányerők elfoglalták annak a moszuli nagymecsetnek a romjait, amelyben a dzsihadisták három évvel ezelőtt kikiáltották kalifátusukat, és amelyet nem sokkal korábban maguk robbantottak fel, azt mondta: befellegzett az Iszlám Állam „hamis államának”. Fogadkozott, hogy az utolsó emberig „le fogják vadászni” a terroristákat, megölik vagy elfogják őket.

Moszul elvesztésével a terroristák gyakorlatilag kiszorultak Irakból, néhány kisebb területet tartanak csak uralmuk alatt, ugyanakkor szakértők szerint ez azt jelentheti, hogy visszatérhetnek a hagyományos taktikájukhoz, vagyis államépítés helyett újra öngyilkos merényletek sorozatával jelentkezhetnek.

Az ENSZ szerint több mint egymilliárd dollárba kerül majd Moszul újjáépítése.

(origo.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek