rmdsz 1
2024. április 29., hétfő Péter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kötelező a December 1. utca – Sepsiszentgyörgy nem adja fel Petőfit

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Minden városban kötelező módon a román nemzeti ünnep, 1918. De­cember 1. nevét kell viselnie egy főútvonalnak, a helyi önkormányzatoknak pedig szintén kötelező lesz rendezvényeket szervezni e napon.


A vonatkozó törvényt kedden hirdette ki Traian Băsescu államfő, a tervezetet Mircea Duşa védelmi miniszter nyújtotta be, aki már 2011-ben is próbálkozott hasonló kezdeményezéssel, mert felháborítónak tartja, hogy a székelyföldi városokban magyar neveket adnak az utcáknak. Akkori javaslatát elvetették, az új jogszabályt azonban elfogadták: a szenátus áprilisban, a képviselőház szeptemberben. A parlamenti vita során román honatyák is kifogásolták az ünneplés kötelezővé tételét, a szavazáson az RMDSZ nagyrészt tartózkodott, két képviselője – Seres Dénes és Erdei-Dolóczky István – azonban igennel szavazott, mert úgy emlékeztek, hogy a vonatkozó szakaszt törölték a parlamenti vita során.

Az előírás nem új, már 1991-ben is ajánlotta ezt a parlament, de még a román városokban sem mindenütt alkalmazták. Rajtuk nem is kérték számon, Sepsiszentgyörgyön azonban immár tizenhat éve folytatnak háborút a különböző állami szervek azért, hogy az önkormányzat – a helyi lakosság többségének akarata és elvárása szerint – ne tudjon változtatni az 1989-es rendszerváltás után is felülről, Bukarestből kiutalt utcaneveken.

A kilencvenes évek elején még a prefektus hatáskörébe tartozott a névmódosítás, a megyeszékhely vezetése először 1998-ban látott lehetőséget arra, hogy az állomástól a központig vezető 1918. December 1. utcából a helyi igények számára is lefaragjon valamit. Meg­hagyták az elnevezést a mai Széchenyi térig – a sokáig egyetlen villanyrendőrig –, onnan a Szent György térig (a Sugás Áruházig) Mihai Eminescuról, tovább a városháza utáni sarokig – a park széléig – Petőfi Sándorról nevezték el az egyes szakaszokat, ám az új utcanévtáblákat a prefektus éjjel leszereltette, később pedig bíróságon is megtámadta a vonatkozó tanácsi határozatot, és azóta végleges ítélet mondja ki, hogy a December 1. nevet nem szabad módosítani. Ennek ellenére az önkormányzat 2005-ben és 2010-ben is újra határozatot hozott a Petőfi utcáról, amit újabb perek követtek, így – bár igen szép tábla hirdeti a legnépszerűbb magyar költőt a saroképületen – hivatalosan ma sincs Petőfi utca Sepsiszentgyörgyön.

De lesz! – nyilatkozta Antal Árpád polgármester, aki ugyan elismerte, hogy már nem olyan optimista, mint öt évvel ezelőtt, de továbbra is úgy véli: nem tudják annyiszor visszadobni a Petőfi utcát, hogy a tanács feladja ezt a tervét. „Ha megint elutasítják, újra megszavazzuk, mindaddig, amíg Románia is normális állam lesz, a decentralizálás pedig nem csupán üres beszéd” – mondotta. A választások előtt hat hónappal nem lehet utcaneveket módosítani, és az utóbbi időben sok választás volt, jövőben azonban ismét napirendre tűzik a kérdést Sepsiszentgyörgyön – ígérte –, hiszen sok más esetben is új elnevezésekre van szükség.

erdély.ma

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek