rmdsz header
2024. május 16., csütörtök Botond, Mózes napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kovács Péter: a cél évről évre 10 ezer fölött tartani a magyar iskolába íratott gyerekek számát

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Enyhén növekedik azoknak a diákoknak a száma, akik magyar tannyelvű iskolában kezdik a tanulást - mondta el Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke, aki Magyari Tivadar oktatási ügyekét felelő ügyvezető alelnökkel együtt mutatta be az ötödik alkalommal megszervezett kampányt, amely a magyar gyerekek magyar iskolába való irattatását célozza meg.






Kovács Péter elmondta, érzelmekre alapuló imázskampányt indított a szövetség a magyarul tanulás előnyeiről. Szerinte a kampány azért tud sikeres lenni, mert a szolidaritáson és az összefogáson alapul: pedagógusokra, civil és ifjúsági szervezetekre, egyházakra és a magyar médiára támaszkodnak, általuk jutnak el a szülőkhöz. Elmondta, öt pontban próbálják meg lebontani az előítéleteket, amelyek a magyarul való tanuláshoz kapcsolódnak. Elsősorban fontos megértetni a szülőkkel, hogy anyanyelvén gyorsabban tanul a gyerek, továbbá téveszme az, hogy a magyar nyelven való tanulás akadályozná az érvényesülést. A harmadik érv az, hogy az idegen nyelveket, második nyelvet, például a román nyelvet könnyebben el tudja sajátítani az a gyerek, aki anyanyelvén tanulhat. 
 

Az egyik legfontosabb érv pedig kétségtelenül az, hogy a magyar oktatás mellett a magyar kultúrához is hozzáférnek a gyerekek, magyar népdalokat ismerhetnek meg, Mátyás király igazságos tetteiről, vagy János Vitéz bátorságáról tanulhatnak, amihez nagyon nehéz lenne a magyar oktatáson kívül hozzáférni. Nem utolsó sorban az anyagi okokat felhozni sem érdemes, mert az sem igaz, hogy a magyar nyelven taníttatás több pénzbe kerül. 


Kovács elmondta, a törvényhozásban is azon dolgoznak, hogy erősödjön a magyar oktatás, megtörténjen a diákok tehermentesítése, és megvalósuljon a gyerekközpontú oktatás. 

Magyari Tivadar elmondta, amikor az első kampányt megszervezték, egy igényre válaszoltak. A mintegy húsz napos kampány alatt a Partiumtól a Székelyföld peremén levő szórványig eljutnak. A cél az, hogy 10000 ezer felett tartsák a magyar oktatásba beíratott gyerekek számát. Örvendetesnek nevezte, hogy arányokban és abszolút számokban is növekedett a magyar oktatásban résztvevők száma, viszont továbbra is érzékelhető egy törésvonal: a 4. osztályból 5. osztályba és 8. osztályból 9. osztályba menet nagyobb a veszteség. Kolozs megyében például 4-5 osztályt veszít a magyar oktatás 8-ból 9. osztályba menet, egy-két osztály Maros megyében is el szokott veszni. 

 

Kovács Péter és Magyari Tivadar


Azonban a magyar tannyelvű szakiskola beindítása óta Kolozsváron többen tanulnak magyar nyelven, a román szakiskolákból százas nagyságrendben jönnek vissza a magyar szakoktatásba a diákok. 

Elmondta, létezik egy profilja - sőt 5-6 is - annak a színmagyar házasságban élő szülőnek, aki román iskolába íratja a gyerekét, de szerencsére az erdélyi magyar szülők nagy része, nagyjából 90%-ban a napközitől az egyetemig a magyar iskola mellett dönt. 

transindex.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

FAST LOAN OFFER APPLY TODAY Do you need an urgent loan to fix your debts or do you need a home equity loan to improve your (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek