no
2024. április 29., hétfő Péter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Különleges státusza lesz Donyecknek és Luhanszknak

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Petro Porosenko ukrán államfő aláírta a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye egyes területeinek különleges jogállásáról szóló törvényt - vált ismertté csütörtökön az elnök internetes oldaláról.


A csaknem fél éve folyó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezését célzó, a régió önrendelkezési jogát újraszabályozó törvény három évre biztosít különleges státuszt, vagyis a központi vezetéstől független önkormányzást és ehhez kapcsolódóan különleges jogokat Donyeck és Luhanszk megye egyes területein.

A törvény a különleges jogállás megteremtése érdekében rendkívüli helyhatósági választások megtartásáról is rendelkezik a régióban, amit ez év december 7-ére tűztek ki. A jogszabály szavatolja egyben "az orosz és minden más nyelv" szabad használatát a magán és a hivatalos életben, azaz a térségben egyenjogúvá teszi az oroszt és minden más nyelvet, kimondja továbbá, hogy támogatja oktatásukat és fejlődésüket. A törvényben amnesztiában részesítik a két megyében történt "események résztvevőit" a büntető és egyéb felelősségre vonás alól, valamint megtiltják mindenféle üldöztetésüket és a velük szembeni megkülönböztetést.

A törvényt szeptember 16-án a 450 fős ukrán törvényhozás 277 képviselője támogatta, zömében az államfő mögött álló honatyák. Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság párt elnöke közölte, hogy frakciója egyhangúlag elutasította az előterjesztést. A Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza párt képviselőcsoportjának egy része szintén nemmel szavazott a javaslatra.

hiradó.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek