rmdsz 1
2024. május 05.,  Györgyi napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Leizzadt a kérdésektől Raúl Castro Obama mellett

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Obama történelminek minősített látogatáson jár Kubában, hivatalban lévő amerikai elnök még nem látogatott el a szigetre 1928 óta. Obama a találkozó előtt azt mondta, hogy a változás elér Kubába, és Raúl Castro elnök tisztában van ezzel.


Új nap virradt az amerikai-kubai kapcsolatokban, mondta Barack Obama, aki azonban világossá tette, hogy az Egyesült Államok továbbra is felszólal majd a demokrácia, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett. Üdvözölte Raúl Castro nyitottságát, de azt is hozzátette, hogy a két ország közötti viszony nem egyik napról a másikra fog megváltozni. Szerinte azonban az Egyesült Államok és Kuba most már több területen áll kapcsolatban egymással, mint valaha az elmúlt 54 évben. „Ha ezen az úton maradunk, akkor egy szebb jövőt hozhatunk a kubai és az amerikai népnek is” – mondta.

„Hosszú és bonyolult út áll előttünk” – mondta Raúl Castro, de szerinte Obamával együtt megtették az első lépéseket a kapcsolatok felújítása felé. Castro a közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kapcsolatok teljes rendezéséhez a kereskedelmi embargó feloldása és a guantánamói fogolytábor felszámolása is szükséges lenne. Szerinte alapvető nézetkülönbségek is vannak a két ország között, de a civilizált egymás mellett élésre és együttműködésre kellene törekedni. Az embargó teljes feloldása kapcsán Obama is azt mondta, hogy egyszer biztosan meg fog történni, de hogy mikor, arra nem tett ígéretet.

A hétfői sajtótájékoztatón is érzékeny pont volt az emberi jogok kérdése is. Castro határozottan visszautasította azt, hogy politikai foglyok lennének Kubában, sőt, arra kérte a jelen levő újságírókat, hogy sorolják fel neki, kit tartanak politikai fogolynak, és ő még aznap szabadon engedi őket.

A sajtótájékoztató nem csak Obama jelenléte miatt volt rendkívüli, hanem azért is, mert a kubai újságírók feltehették kérdéseiket Castrónak, aki ettől – a helyszíni tudósítók szerint – láthatóan zavarba is jött, és inkább az amerikai elnöknek próbálta lepattintani a kérdéseket.

A két elnök találkozója hozott egy furcsa pillanatot is, ugyanis kézfogó helyett inkább szó szerinti kézrázás lett a dologból, legalábbis Raúl Castro elég unorthodox módon ragadta meg Obama kezét.

Obama vasárnap érkezett meg családjával Kubába, és egy kiadós esőt hozó trópusi viharral megküzdve kereste fel kezében esernyővel a Havannában újranyílt amerikai nagykövetséget, aztán pedig az óvárosban sétált körbe.

Obama ellenzékiekkel is találkozik majd

A Fehér Ház ragaszkodott hozzá, hogy Obama kubai disszidensekkel is találkozhasson, köztük a BBC szerint várhatóan az Asszonyok fehérben - a politikai elítéltek édesanyjait és feleségeit tömörítő - mozgalom tagja is ott lesznek. A találkozót várhatóan kedden tartják majd meg.

Vasárnap néhány órával Obama érkezése előtt több tucat ellenzéki nőt vettek őrizetbe a mozgalomból egy havannai tiltakozáson. A demonstráció résztvevői arra szólították fel a kubai kormányzatot, hogy fordítson nagyobb figyelmet az emberi jogokra.

Néhány lépés a látogatás elé

Washington a múlt héten döntött újabb, a mindennapi életet is megkönnyítő intézkedésekről Kubával kapcsolatban. Amerikai állampolgárok a jövőben nem csak drága társasutazás keretében utazhatnak majd Kubába, hanem egyénileg is, mégpedig akkor és oda, amikor és ahová akarnak. Az amerikai pénzügyminisztérium egyúttal bejelentette azt is, hogy amerikai bankok - ha átmenetileg is, de - bonyolíthatnak kubai kormányzati pénzügyi tranzakciókat is. Ezzel az is lehetővé vált, hogy kubai állampolgárok bankszámlákat nyithassanak amerikai bankokban.

A múlt heti bejelentés egyik legfontosabb eleme, miszerint ezentúl kubai állampolgárok szabadon vállalhatnak munkát és kaphatnak bért amerikai cégektől az Egyesült Államokban, fellendítheti az eddig az USA-ba illegális módon érkező baseballozók áramlását. Amennyiben a csapatok a kubai állam kihagyásával egyből a játékosoknak fizetnek, az törvényes lesz az új engedmények alapján, bár azt még nem tudni, hogy a kubai állam engedné-e az ilyen megállapodásokat. Eddig ugyanis csak disszidálás után csatlakozhattak baseballozók profi amerikai csapatokhoz, de a legjobbakat ez sem tartotta vissza: jelenleg öt kubai (Yoenis Cespedes, Yasiel Puig, Jose Abreu, Yasmany Tomas és Rusney Castillo) is 35 millió dollár fölötti szerződéssel játszik az MLB-ben.

Vasárnap a Starwood hotellánc azt is bejelentette, hogy egy több millió dolláros befektetés keretében három kubai hotelt is felfejlesztenek. A kubaiak azt várják, hogy idén már jóval több amerikai turista érkezik majd az országba. Tavaly összesen 3,5 millió turista járt Kubában, ezzel 1,9 milliárd dolláros bevételt hozott a turizmusnak.

Az amerikai elnök azt is bejelentette az ABC-nek, hogy a Google megegyezett a kubai hatóságokkal a rossz minőségi wifi és internethálózat fejlesztéséről.

Egy éve kezdődött az enyhülés

Másfél évig tartó titkos előkészítés és háttértárgyalások után tavaly áprilisban megvolt az első formális egyeztetés is Obama és Raúl Castro kubai elnök között az Amerikai Államok Szervezetének panamai csúcstalálkozóján. A nyitás mind a ciklusa végéhez közeledő Barack Obamának, mind a gazdasági nehézségekkel szembenéző Raúl Castrónak érdeke volt. A diplomáciai kapcsolatok 54 év után álltak helyre, újranyíltak a nagykövetségek a két fővárosban.

Azonban a Kuba ellen érvényben lévő kereskedelmi embargó lényegi részeinek kérdése a republikánus többségű kongresszus kezében van. A republikánusok pedig már korábban jelezték, hogy nem hívei az enyhítésnek. Emberi jogi okok miatt több demokrata is ellenzi a túlzott nyitást Kuba felé.

index.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

richardcosmos5@gmail.com Sürgős kölcsönre van szüksége? Kínálunk személyi kölcsönt? Vállalkozási hitelek? (...)

Hinson Oferim toate tipurile de servicii financiare cu o dobândă accesibilă de până la 2%. Ofertele (...)

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek