k rmdsz
2024. május 04., szombat Mónika napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Lemondott Mihai Răzvan Ungureanu a SIE éléről

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Lemondott tisztségéről Mihai Răzvan Ungureanu, a külügyi hírszerzés (SIE) vezetője.


Klaus Johannis államfő el is fogadta a lemondását, közölte az államelnöki hivatal szóvivője. 

A SIE vezetését Silviu Predoiu veszi át. 

A román hírtelevíziók szerint lemondása összefügghet azzal, hogy a SIE tavasszal nyilvános pengeváltásba keveredett Laura Codruta Kövesivel, a korrupcióellenes ügyészség vezetőjével. A főügyész a hazai közéleti szereplőket is érintő panamai offshore-botrány idején egy interjúban arra panaszkodott, hogy a SIE - a többi titkosszolgálattal ellentétben - nem segíti a vádhatóság munkáját, az utóbbi években a DNA egyetlen jelentést sem kapott a SIE-től. 

Miután a kémszolgálat csípős hangvételű közleményben úgy válaszolt, hogy a SIE nem kémked román állampolgárok után, mint annak idején a Securitate, Klaus Johannis államfő hivatalába kérette a két intézményvezetőt és véget vetett a nyilvánosság előtt zajló vitának. 

Az elemzők azt sem tartják kizártnak, hogy Ungureanut politikai ambíciói vezérelték a lemondásban, és indulni akar a decemberi parlamenti választásokon. Volt pártja, a PNL társelnöke, Alina Gorghiu azonban cáfolta, hogy erről egyeztetett volna a SIE igazgatójával, hozzátéve: nem is ért egyet azzal, hogy egy titkosszolgálati vezető távozása után azonnal politikai szerepet vállaljon. 

Abban azonban a megszólaltatott elemzők egyetértettek, hogy az utóbbi időben elhidegült a viszony Klaus Johannis államfő és a SIE igazgatója között és csak idő kérdése volt, hogy Ungureanu távozzon a kémszolgálat éléről. 

Ungureanu először 2007-2012 között vezette a SIE-t, korábban (2004-2007) külügyminiszter, 2012-ben pedig néhány hónapig az ország miniszterelnöke volt. 2015 júniusában a PNL szenátora volt, amikor a parlament másodszor is megszavazta kinevezését a SIE élére. 

Update: A Mediafax a külügyi hírszerzés (SIE) tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság elnöke, Mihăiţă Calimente nyilatkozatára hivatkozva azt írja, hogy Ungureanu egészségügyi problémák miatt mondott le. 

transindex.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Szemerédi Zsoca 2016.09.27 23:39:01
Lemondott? Lemondott! És? Akkor mi van? Minket ez érint? Ha többször cserélik, az nem baj. Úgy is csak a magyar kapcsolataink miatt figyelnek. Ez is egy csángó janicsár volt, mint az összes moldvai pap. Magyar ellenes és román szolga. Pedig, a gyökereik magyarok.


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hinson Oferim toate tipurile de servicii financiare cu o dobândă accesibilă de până la 2%. Ofertele (...)

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek