no
2024. április 29., hétfő Péter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ma: könyvbemutató a Teleki Magyar Házban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Fülöp G. László tengerentúli író „Máramarosszigeti történetek” c. könyve három esztendõvel ezelõtt, 2012-ben jelent meg a budapesti Fekete Sas Kiadónál.


Akkor sikerült be is szereznünk néhány kötetet, így a nagybányai olvasók meg is vásárolhatták a kiadványt, az elmúlt években azonban csak reménykedhettünk abban, hogy valaha személyesen is találkozhatunk a Tiszakécskén született ám Máramarosszigeten gyermekeskedõ íróval, s hogy közösen idézhetjük fel a hajdani rövidnadrágos csínytevõ legényke 1944-45 közötti életének mosolyra, máskor aggódásra késztetõ eseményeit, a Szalaván alatti Hunyadi és Iza utca környékének világát a II. világháború és az azt követõ idõk rendkívüli éveiben.

Nos úgy tûnik, most végre sor kerülhet az eseményre!

2015. június 24-én 18.00 órától NAGYBÁNYÁN a Teleki Magyar Házban,
2015. június 25-én 17.00 órától pedig MÁRAMAROSSZIGETEN, a Hollósy Magyar Házban

találkozhatunk Fülöp G. Lászlóval, aki ezúttal feleségével és barátaival látogat Erdélybe! A könyvbemutatókra – amelyeken a „Máramarosszigeti történetek” mellett a szerzõ más könyveit is meg lehet vásárolni („Dunától a Mississippihez”, „Minneapolis Tükör”, „Tollvonások”) – nagy szeretettel várunk minden érdeklõdõt!

FÜLÖP G. LÁSZLÓ Tiszakécskén, Máramarosszigeten és Szentendrén nevelkedett. Érettségi után egy évvel munkaszolgálatra vitték a komlói szénbányába, késõbb Budapestre az építõzászlóaljakhoz. Az 1956-os forradalomban aktív szerepet vállalt. 1957. január végén menekült Ausztriába. Építészmérnöki tanulmányait Bécsben, majd a Minnesota Állami Egyetem építészeti karán (USA) végezte el. 1963 és 1970 között tervezõ és projektmenedzser, majd 1975-ig a tervezés és fejlesztés menedzsere Minnesota állam Felsõoktatási Minisztériumában. Nyolc évig tanított építészeti tárgyakat fõiskolán, 1975-tõl Minnesotában majd 1983-tól Wisconsin államban, a két legnagyobb állami egyetemen. Feleségével, Sylvester Ágnessel együtt dolgozva elkötelezett vezetõje a Minnesotai Magyarok Szervezetének. Tagja és helyettes elnöke a Magyar Amerikai Koalíció Igazgató Tanácsának; elnöke volt a Magyar Baráti Közösségnek, tagja az Amerikai Magyar Szövetségnek. Írásai, esszéi megjelentek amerikai és magyar kiadványokban, irodalmi fordítói munkája is jelentõs.

2008-ban több évtizedes, a magyarságért végzett munkája elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek