rmdsz 1
2024. május 05.,  Györgyi napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Magyarországon is tisztogathat Erdogan

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Egy török ellenzéki vezetőhöz köthető iskolahálózat bezárását követeli Magyarországon a török kormány egyes források szerint. Ebből még nemzetközi bonyodalmak lehetnek.


A törökök arra kérték a magyar kormányt, hogy tegyen lépéseket két budapesti oktatási intézmény ellen is - írja az Index a Türkinfóra és egy török állami hírügynökségi cikkre hivatkozva. Azt nem tudni egyelőre mit is kértek pontosan a törökök, de a Gülenhez köthető alapítványiiskola-hálózatnak valóban van több magyar tagintézménye is. Az egyik az Orchidea angol-magyar kéttannyelvű iskola, a másik pedig valószínűleg a Jázmin óvoda.

A Jázmin Óvodát a nyilvánosan elérhető információk szerint a Prizma Oktatási és Kulturális Alapítvány tartja fenn. Az alapítvány képviselője az igazgató, Efkan Ünlü és Mustafa Pehlivan. A kuratóriumi tagjai ők ketten, továbbá Hasimov Zsuzsanna, Almak Eszter, Kocsis Szilvia. (Hasimov egyébként lektorált Gülen-könyvet, Almak pedig fordított). A legutolsó elérhető beszámolójuk szerint 2013-ban évi 140 millióból gazdálkodtak, ennek túlnyomó része tagdíjbefizetés.Az Orchidea fenntartója egyes források szerint szintén a Prizma, de az Index talált olyan oldalt is, ami a Duna Millennium Oktatási Kft-t írja. Ez valószínűleg elavult adat, a céginfó szerint ugyanis a Kft. 2011 óta felszámolás alatt van, a legutolsó elérhető mérlegük 2008-as. Akkor 70 milliós forgalmuk volt.

Az érintett intézmények közül az Orchidea angyalföldi tagintézményének igazgatóhelyettesét, Orosz Balázst érte el az Index. Ő úgy fogalmazott, "nem tudja megmondani", hogy van-e bármi közük Fethullah Gülenhez. Azt mondta, az iskolában semmiféle politikai vonal, eszme nem jelent meg, egyetlen olyan rendezvény, foglalkozás, vagy beszéd nem volt, ami bármilyen módon a politikához köthető, bárkit bármilyen irányba befolyásolna. Az iskola a tanulói hozzájárulásokból és az állami normatívából tartja fenn magát, nem tudnak arról, hogy lenne olyan támogatójuk, aki nagyobb összeggel segíti a működést.Orosz azt is mondta, "nem megerősített forrásból" hallotta, hogy a török kormány célkeresztjébe kerültek. "Nehezen tudnám elképzelni, hogy Európában, az EU-ban bármilyen lépést tenne egy kormány egy helyi szabályok szerint működő intézmény ellen, amelynek semmi köze Törökországhoz, nincs kapcsolata a török kormánnyal" – mondta.
Szijjártó Péter nemég úgy nyilatkozott, "Törökország Magyarország barátja és stratégiai szövetségese, és Magyarország szolidáris a Törökországban demokratikusan választott kormánnyal és a török elnökkel is".A BBC összeállítása szerint a törökök több országban is kérték a gülenistának tartott iskolák bezáratást. A "kérésnek" ellenálló Kirgizisztánt a török külügyminiszter azzal a mondattal fenyegette meg, hogy "ha nem változtat a gülenistákkal kapcsolatos hozzáállásán, akkor a törökök változtatnak az országhoz való hozzáálláson".

hvg.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

richardcosmos5@gmail.com Sürgős kölcsönre van szüksége? Kínálunk személyi kölcsönt? Vállalkozási hitelek? (...)

Hinson Oferim toate tipurile de servicii financiare cu o dobândă accesibilă de până la 2%. Ofertele (...)

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek