rmdsz header
2024. május 17., péntek Paszkál napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Máramaros és Szatmár megyét összekötő Szamos-híd épül

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Szatmár és Máramaros megyét fogja összekötni a Remetemezőnél épülő Szamos-híd, amely több mint égetően szükséges, ugyanis 74 km hosszan egyetlen híd sincs a folyón – a bátrabbak addig is kompoznak.


Hamarosan jól megérdemelt pihenőre kerül (s legfeljebb nyáron turistalátványosságként indul újra) a remetemezői komp, amely több mint másfél évszázada szállítja az utasokat, egykor szekereket, ma gépkocsikat – átlagosan naponta 120-150-et – a Szamos egyik partjáról a másikra, vagy ha úgy jobban tetszik: Szatmár megyéből Máramaros megyébe.

A környékbeli települések lakói és a közigazgatási egységek vezetői már évtizedek óta szorgalmazzák egy híd építését, s nem alaptalanul, ugyanis az egyik „legközelebbi” híd 19 kilométerre, Erdőszádánál, a másik pedig 55 kilométerre, Szatmárnémetiben (Decebal híd) található – azaz egy 74 kilométer hosszú szakaszon nincs egyetlenegy épített átkelő sem a Szamoson. Elunva a hiábavaló szorgalmazásokat és az épp aktuális kormánynak célzott, hiábavalónak tűnő kéréseket-kérvényeket, Szinérváralja városa a tettek mezejére lépett. Pályázatot hirdetett a híd megépítésére, önerőből vállalva az építkezés költségeit, Remetemező önkormányzatával mint csendestárssal közösen.

„Nagyon fontos ez a híd nemcsak Szinérváraljának, de Remetemezőnek, a környező településeknek és az Avasnak is – egyrészt, mert jelentős távolságok csökkennének le (például a Kolozsvárra menők 35 kilométert fognak „megspórolni”); másrészt a gazdasági fejlődés szempontjából is elengedhetetlen egy tisztességes átkelő a folyón, hogy a biztonságról már ne is beszéljek. Szerencsére az utóbbi időben nem történtek balesetek a kompnál, de hat-hét évvel ezelőtt egy férfi életét vesztette, amikor átkelés közben a folyóba zuhant. A komppal való átkelésnek is megvan a maga romantikája és látványossága, de a XXI. században, Európa közepén ennek már csak turistacsalogató érdekesség kellene lennie, nem a mindennapi közlekedés részének” – fogalmazott Gabriela Tulbure  szinérváraljai polgármester.

A sikeres közbeszerzési eljárást egy nagybányai cég nyerte meg, kedden pedig a két megye elöljáróinak jelenlétében Szinérváralján aláírták a finanszírozási szerződést is – a kétsávos, 35 méter hosszú, 15,30 méter széles és 15,7 millió lejből megépülő híd ugyanott fog áthaladni a Szamos felett, mint ahol most a komp közlekedik a folyón.

A kompot egyszer már kényszerűen pihentették

Egyébként az ominózus szállítási eszköz tavaly májusban egy „hatalmas adócsalási ügy” főszereplőjévé vált – az adóhatóság túlbuzgó nagyváradi ellenőrei 6000 lejre bírságolták a révészt, mert a kompon nem volt elektromos pénztárgép. Az keveset nyomott a latba, hogy a működtető cég hivatalosan tevékenykedik, rendesen adózik, az utazók pedig elismervényt kaptak a révdíjról – főbenjáró bűnnek számított, pénztárgép nem volt sem a mező szélén, sem a Szamos-parton, sem a kompon.

Az új híd ott fog áthaladni a Szamos felett, mint ahol most a komp közlekedik a folyón | Fotó: presasm.ro

 

Mivel a révész 24 óra alatt nem tudta előteremteni a bírság összegét, partra vontatta a kompot, a mindennap használók pedig hiába várták, hogy átkelhessenek egyik oldalról a másikra. Az eset mélyen felháborította a település közösségét, s egy emberként álltak a révész és a kompot működtető cég mellé. Be is akarták perelni az adóhatóságot, többek között az emberi jogok megsértése miatt is, hiszen nagyon sok embernek sérült a munkavégzéshez, szabad mozgáshoz, szabad közlekedéshez való joga. A botrány egyre dagadt, végül az adóhatóság józanabbul gondolkodó osztályvezetői eltörölték a bírságot és helyre állt a komprend.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek