k rmdsz
2024. április 29., hétfő Péter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Marosvásárhely: bejutó helyet ajánlott az RMDSZ az EMNP-nek, Portikék nem dobtak hátast

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nem jutottak megállapodásra a tanácsosi lista kérdésében az EMNP és RMDSZ városi szervezetei mai tárgyalásukon, Marosvásárhelyen. Az RMDSZ-es tanácsosi listán két helyet ajánlottak fel a szövetség képviselői az EMNP-nek.


A Transindex információi szerint az RMDSZ a 8. és a 12. helyet ajánlotta fel az EMNP-nek, az egyik helyet Portik Vilmosnak, az előválasztás második helyezettjének szánva. A városi tanács jelenleg 10 RMDSZ-es önkormányzati képviselőből áll, tehát a 8. hely számít biztos befutó helynek. 

A tárgyalásokat követően az RMDSZ egy bizakodó hangnemű közleményt adott ki, azonban a Transindexnek nyilatkozó Portik kijelentései árnyalják a képet. 

„Erős magyar képviseletet akarunk Marosvásárhelyen. Az összefogás már megvalósult a magyar polgármester-jelölt személyében, ezt erősítené egy közös tanácsosi lista, amelyen bejutó helyet ajánlottunk a Néppárt számára. Ezt egyelőre nem fogadták el, de bízunk abban, nem ma mondták ki az utolsó szót” – nyilatkozta a közleményben Péter Ferenc

„A megegyezés reményében ültünk asztalhoz. A jogi keretek figyelembe vételével tanácsosi helyeket ajánlottunk az RMDSZ listáján az EMNP-nek, amelynek ezidáig nem sikerült tanácsosi helyet szereznie Marosvásárhelyen” – hangsúlyozta a Szövetség Maros Megyei Szervezetének politikai alelnöke. 

Péter Ferenc szerint az RMDSZ biztos abban, hogy az összefogás mozgósító hatására növelni tudja a marosvásárhelyi magyar önkormányzati képviselők számát. „Olyan ajánlatot tettünk, amely egy mandátumot garantálna, egyet pedig az összefogás által megalapozott jó eredmény esetén szerezne meg a néppárti jelölt” – tette hozzá Péter Ferenc. 

„Sajnos, a néppárti kollégák egyelőre nem fogadták el nagyvonalú ajánlatunkat. Bízunk benne, hogy ma még nem mondták ki az utolsó szót, és a saját pártjuk, de elsősorban az erős vásárhelyi magyar képviselet érdekében fognak dönteni” – összegzett a politikai alelnök. Kiemelte: a szövetség ajánlata az utolsó pillanatig érvényes lesz. 

"Sajnálatunkra Péter Ferenc nem volt jelen a mai tárgyaláson, ezért azt is sajnáljuk, hogy nem tudtam személyesen megismertetni vele a mi szempontjainkat és érveinket" - nyilatkozta megkeresésünkre Portik Vilmos. Hozzátette, azt is sajnálja, hogy az RMDSZ-es kollégák nem értik, hogy az EMNP marosvásárhelyi szervezete már az által is nagy nyitottságról és kompromisszumkészségről tett tanúbizonyságot, hogy az esetleges RMDSZ-es listán megvalósuló összefogás során a néppártos identitását is kockára teszi, hiszen a marosvásárhelyi EMNP azt a tőkét vinné be a vásárhelyi együttműködésbe, amelyet 5 év politikai és társadalomszervező munkájával szerzett. 

"Részünkről az elvárhatónál nagyobb gesztus, hogy egyáltalán RMDSZ-es listáról beszélünk, ezért cserébe méltányos közös gondolkodást várunk. Az összefogás a mi elképzelésünkben nem arról szól, hogy az egyik fél kér, a másik pedig ad, hanem közös gondolkodásról és közös javaslatokról. A tárgyaláson kiderült, hogy az RMDSZ elsősorban az én személyemben gondolkodik, mindazonáltal én a magam részéről úgy gondolom, hogy az az ismertség, valamint bizalom, amely az előválasztások során az én személyemmel kapcsolatosan megmutatkozott, egy csapat munkájának az eredménye, olyan értékes embereké, akik elsősorban Marosvásárhely érdekeit tartják szem előtt. Abban én személyesen nem tudok a partnere lenni az RMDSZ-nek, hogy csak a magam helyére és lehetőségeire gondoljak. Azt várjuk az RMDSZ-től, hogy csapatot építsen, a Marosvásárhelyen működő kisebb csapatok egyesítésével. Továbbá a mi értelmezésünkben az előzetesen ígért néppárti identitás az RMDSZ-listán való megtartása azt is jelenti, hogy az esetlegesen megvalósuló közös listán a Néppárt által delegált személyek a frakciófegyelem tekintetében is autonómiát élveznek a magyar közösséget érintő sarkalatos döntésekben. Mivel ebben a kérdésben sincs konszenzus, a mai tárgyalás során inkább távolodtak az álláspontok, mintsem közeledtek volna. Kollégáimmal együtt vizsgáljuk a lehetőségeket, és olyan döntést fogunk hozni, ami személyes meggyőződésünk szerint a legjobban szolgálja a marosvásárhelyi magyarok érdekeit. Ezt fogjuk javasolni az EMNP marosvásárhelyi közgyűlésének valamint az EMNP országos elnökségének is" - fogalmazott Portik Vilmos.

transindex.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek