k rmdsz
2024. május 05.,  Györgyi napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Meghalt Granasztói György miniszterelnöki főtanácsadó

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Hetvennyolc éves korában elhunyt Granasztói György történész, egyetemi tanár, professor emeritus, miniszterelnöki főtanácsadó - tudatta a család kedden.


A Miniszterelnökség közölte, Granasztói Györgyöt saját halottjuknak tekintik.

Granasztói György 1938. március 28-án született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) történelem-francia szakán végzett, pályáját 1962-ben Győrben középiskolai tanárként kezdte. 1968 és 1983 között a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történelemtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa volt. 1985-től az ELTE-n tanított, 1990-től 1994-ig brüsszeli és luxembourgi nagykövet volt, akkreditálva a NATO-hoz is. 

2011 óta miniszterelnöki főtanácsadó és miniszterelnöki megbízott volt, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, állami kitüntetéseiről szóló törvény végrehajtásával kapcsolatos, a kultúra és a művelődés szakterületeit érintő eseti feladatok ellátásáért felelős. 2011 áprilisától a Magyar Corvin-lánc Irodájának vezetője is volt.

A professzor 2015 óta tagja volt a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottságnak. Kutatási területei közé tartozott a várostörténet, a középkori és kora újkori magyar történet, a számítógépes módszerek alkalmazása a történettudományok kutatásában, továbbá szépirodalmi munkái is megjelentek.

hvg.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hinson Oferim toate tipurile de servicii financiare cu o dobândă accesibilă de până la 2%. Ofertele (...)

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek