rmdsz header
2024. május 16., csütörtök Botond, Mózes napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Merkel: el kell osztani a most feltorlódott menekülteket is

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A német kancellár az új horvát kormányfővel találkozott, ami után bejelentette: a mostani helyzetben feltorlódott menekülteket is el kell osztani az uniós országok között, azokon felül, akikről egyébként már megállapodtak az uniós belügyminiszterek. Március 7-én lesz megint uniós csúcs, ezzel kapcsolatban Merkel úgy fogalmazott: bőven lesz mit megbeszélni.


"Sajnálom, hogy nem a külső határok jobb védelmével kezdtük", hiszen így sok ember gyűlt össze Görögországba - jegyezte meg a német kancellár. Kiemelte, hogy támogatni kell Görögországot, és elmondta, hogy állandó kapcsolatban áll a görög kormányfővel.

Nemcsak Macedóniának, hanem Görögországnak is gondoskodnia kell határának védelméről, és miután ez megvalósul, hozzá lehet kezdeni a korábban már meghozott közös döntés alapján a 160 ezer menekült tagállamok közötti szétosztásához - mondta Angela Merkel, hozzáfűzve, hogy Németország teljesíti a menekült-elosztási programból fakadó kötelezettségét.

Hangoztatta, hogy teljes egészében helyre kell állítani a belső határellenőrzés nélküli schengeni rendszert, és figyelmeztetett, hogy új migrációs útvonalak alakulhatnak ki.

A görögországi helyzet megmutatta, hogy az egyoldalú intézkedések nem segítenek. A huszonnyolcaknak közösen kell lépéseket tenniük a válság enyhítéséért.
 

Az uniós-török akciótervvel együtt "ha nagyon lassan is, de megtehetjük a szükséges lépéseket" - fogalmazott a kancellár.

A március 7-ei uniós csúcsról azt mondta, hogy a tanácskozás első részében a török miniszterelnökkel együtt áttekintik az EU-Törökország akcióterv végrehajtásának alakulását és mérleget készítenek az eddigi eredményekről.

A tanácskozás második részében a "nagyon nehéz" görögországi helyzettel is foglalkoznak és tárgyalnak arról, miként lehet véget vetni a menekültek "továbbterelése politikájának" és visszatérni a schengeni rendszer előírásaihoz.

Ezt az ügyet biztosan nem lehet lezárni rögtön az uniós csúcson, de "kell tenni egy lépést a helyes irányba" - mondta Angela Merkel.

Hozzátette, hogy majd csak az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk nyugat-balkáni országokat, Görögországot és Törökországot érintő körútja után lehet tudni, hogy pontosan miről tárgyalnak még a rendkívüli csúcstalálkozón.

Zágráb kész bevetni a katonaságot is, ha szükséges

Tihomir Oreskovic a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy kormánya szorosan egyeztet a szomszédos országokkal, hogy időben reagálhassanak a balkáni migrációs útvonalon történő fejleményekre.

Hozzátette, hogy Horvátország továbbra is a menekültválság közös európai megoldását szorgalmazza és "emberségesen lép fel a menekültekkel szemben", de szükség esetén bevetik a határon a rendőrséget, és "talán" a katonaságot is - mondta a politikus.

Kiemelte: arra számít, hogy "nagyon jó diskurzus" alakul majd ki a március 7-ei uniós csúcson, amelyen Törökország részvétele révén remélhetőleg sikerül egy "tartósabb, vagy állandóbb megoldást" kidolgozni.

hirado.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

FAST LOAN OFFER APPLY TODAY Do you need an urgent loan to fix your debts or do you need a home equity loan to improve your (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek