rmdsz header
2024. május 16., csütörtök Botond, Mózes napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Merkel: Oroszországgal együtt kell alakítani az európai békerendszert

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A német kancellár hangsúlyozta, az Európában csaknem 70 éve tartó béke "azon az elven nyugszik, hogy a közösen megállapított határok érinthetetlenek".


A német kancellár szerint Oroszországgal együttműködve kell alakítani az európai békerendszert, de nem lehet szemet hunyni a nemzetközi jog alapelveinek megsértése felett.

Angela Merkel szerda este a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartománybeli Demminben pártja, a konzervatív CDU hagyományos hamvazószerdai gyűlésén elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy az Európában csaknem 70 éve tartó béke "azon az elven nyugszik, hogy a közösen megállapított határok érinthetetlenek".

A határok sérthetetlenségén alapuló "európai békerendet Oroszországgal együtt, és nem Oroszországgal szemben akarjuk formálni", ugyanakkor "nem mondhatunk le az elveinkről, és például a Krím félsziget bekebelezése (Oroszországba) sérti a nemzetközi jog elveit" - jelentette ki a kancellár, aki először szólalt meg nyilvánosan, amióta a kijevi vezetés szerdán bejelentette, hogy az ukrán hadsereg feladja a szakadárok ellenőrzése alatt lévő területbe beékelődő Debalcevét, aminek révén az ukrán kormány teljesen elveszítette befolyását egy jelentős nagyságú, egybefüggő régióban az ország délkeleti részén.

A német kancellár beszédében hangsúlyozta, hogy az Európai Unió, illetve Németország és Franciaország közösen továbbra is mindent megtesz azért, hogy "Ukrajna a saját útját járhassa", és megmaradjon területi épsége. "De azért is ugyanígy mindent megteszünk, és állandóan el is mondjuk, hogy azt akarjuk, hogy Oroszország ismét a partnerünk legyen" - mondta Angela Merkel a Phoenix közszolgálati televízióban közvetített pártrendezvényen.

A német kormány szóvivője szerdán a debalcevei harcokról azt mondta, hogy az oroszbarát szakadárok megsértették a tűzszüneti egyezményt, amit Berlin "határozottan elítél". Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva hozzátette: egyelőre nem lehet pontosan megítélni, hogy megbukott-e a minszki tűzszüneti egyezmény a debalcevei harcok miatt.
 

hirado.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

FAST LOAN OFFER APPLY TODAY Do you need an urgent loan to fix your debts or do you need a home equity loan to improve your (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek