no
2024. május 06., hétfő Ivett napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Miért legyek némethlászlós? Sikeres volt diákjaink üzenete leendő diákjainknak (19)

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kiss Oszkár volt némethlászlós levele a leendő némethlászlósoknak: Közel 11 éve, hogy sikeresen leérettségiztem a Németh László líceumból. Hova sodort a sors? Kolozsvárra, a kincses városba.


Egy volt matek-infós osztály tanulójaként úgy gondoltam, hogy a reál szakból elég volt és itt az ideje a humán szak felé irányulni. Így hát úgy döntöttem, hogy a Babes-Bolyai Tudományegyetem Jogtudományi karára felvételizek. Román szakra. Miért mertem nekifogni az ügyvédi szakmának? Mert tudtam, hogy van egy nagy előnyöm a többi kollégáimmal szemben: tudok magyarul. És nem csak, hogy tudok magyarul, hanem anyanyelvi szinten írok, olvasok, fogalmazok.

Mindezt annak köszönhetően, hogy a líceumot magyarul végeztem. Voltak-e hátrányok, nehézségek? Igen, de nem legyőzhetetlenek. A román nyelvtudásomat folyamatosan bővítettem. Románul tanulni Romániában nem nehéz. Amikor kikerültem az egyetemről és a munkapiacon elhelyezkedni próbáltam a munkáltató fő kérdése az volt, hogy hány nyelvet beszélek. Mondanom sem kell, hogy ma a magyar nyelvnek köszönhetően sikeresen épül a karrierem, mert SZÜKSÉG van magyar nyelvtudókra. Nyelvtudás alatt nem az egyszerű nap mint napi beszédet értem, hanem a komplex fogalmazási készséget, a helyesírást, a gondolkodást. Erre pedig csak egy kihagyhatatlan része az életünknek tanít meg: a líceum. Minden szülő gyermekének a legjobbat kívánja és úgy gondolja (téves alapokból kiindulva), hogy gyermeke jobban fog érvényesülni, ha román iskolát végez. Ez ellen száz meg száz érvem van, de egyet mégis kiemelnék: gondolták volna, hogy Klaus Johannis, aki németül végezte líceumi tanulmányait, Románia elnöke lesz?

Köszönettel tartozok a líceumnak, volt tanáraimnak, osztálytársaimnak és, nem utolsó sorban, szüleimnek, mert esélyt adtak érvényesülni. Magyarul.

Kiss Oszkár, ügyvéd

Kolozsvár

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

dakany.endre@gmail.com Hitelre van szüksége? személyi kölcsönök? Vállalkozási hitelek? Jelzáloghitelek? (...)

dakany.endre@gmail.com Hitelre van szüksége? személyi kölcsönök? Vállalkozási hitelek? Jelzáloghitelek? (...)

Oszinte és megbízható hitel 24 órán belül. Komoly 300.000-5.000.000 ft nem banki hitel ahol nem kell garanciát vállalni ingatlanra. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek