rmdsz header
2024. május 19.,  Ivó, Milán napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Mikola András: Színek és fények (21.)

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Buchsba, a svájci-osztrák határra reggelre futottunk be. Megtakarított krajcárjaimból sürgönyt adtam fel szüleimnek: ,,Bécsbe haupt poste restante húsz koronát kérek.”


Mióta festõ lettem, ez volt az elsõ segélykérésem szüleimtõl, s tudtam, hogy a föld alól is, de elõkerítik. Bécsbe érkezve csomagomat letettem a ruhatárba, egyenesen a fõpostára siettem, de már elkéstem. A poste restante osztályt zárva találtam. Ezután már nem volt miért sietnem, visszasétáltam az állomáshoz, leültem egy padra és elszundítottam. Arra riadtam fel, hogy egy kéz nehezedik a vállamra:

- Wohin fahren sie? (Hova utazik ön?)

- Budapestre - feleltem.

- Itt nem lehet aludni! - mondta a rendõr, s én már indultam is kifelé.

Az utcan kóboroltam, mikor eszembe jutott, hogy Párizsba menet egy kis zacskóba tettem rézkrajcárjaimat, amelyeket nem tudtam beváltani. Visszatértem az állomáshoz, s rövid kutatás után a kis zacskót kezemben tartottam. Megszámoltam, negyvenkilenc krajcárt találtam. Az utcán azon tûnõdtem: egyek-é vagy aludjak. Annyira kimerültnek, törõdöttnek éreztem magam, hogy az utóbbi mellett döntöttem, s nekivágtam újból a külvárosnak. Szemerkélni kezdett az esõ. Hosszas járkálás után végre találtam egy kisebb szállodát, amelynek kapuján ezt olvastam: ,,szállás egy koronától fölfelé”. Bementem, közöltem a portással, hogy negyvenkilenc krajcárom van, hajlandó-e ezért szobát adni. Fejével bólintott, és fölvezetett az emeletre, ajtót nyitott, s egy olyan szobában találtam magam, ahol hat-nyolc személy feküdt, részben ágyon, részben a földön és matracon. Egy ágy még üresen állott, intett, hogy foglaljam el. Ledobva ruhámat, mély álomba merültem. Reggel mozgolódás kezdõdött, majd beszélgetésre lettem figyelmes, s megtudtam, hogy az egyik vendég egy szlavóniai szilvakereskedõ, akinek nem sikerült az üzlete. Két fiatalember Budapestrõl jött Bécsbe lóversenyezni, elvesztették pénzüket, s most gyalog kellett hazaindulniuk. A többire már nem emlékszem.

A szilvakereskedõ adott húsz fillért, ezzel villamosra ültem, siettem a fõpostára, ahol már várt a még elõzõ nap megérkezett húsz korona.

Este hat óra tájban már Budapesten voltam. Fölkerestem egy festõ barátom családját, akivel Párizsban együtt dolgoztam. Az Andrássy úton laktak, lányok is voltak, s nagy örömmel üdvözöltek s gratuláltak. Mikor megkérdeztem mihez, elmondották, hogy kiállítás van, az összes magyar lapok nagy elismeréssel írtak rólam és az összes képeimet megvették.

Azon melegébe elszaladtam a kiállítási helyiséghez, de már zárva találtam. Aztán szállodába mentem, ahol a kimerültségtõl s a váratlanul ért örömtõl egész éjjel nem bírtam aludni.

Másnap reggel leolvastak a kezembe vagy hétszáz koronát, s további öszszegeket helyeztek kilátásba.

Az történt ugyanis, hogy én még kora tavaszkor levelet kaptam Budapestrõl, melyben Gerõ Ödön, a Pesti Napló mûkritikusa értesített, hogy fiatal mûvészek munkáiból kiállítást rendeznek. Felszólított, vegyek részt én is. Akkor vagy tizenkét képemet ládába csomagoltam, s vasútra tettem, érték nélkül. Nem vett eddig tõlem senki képet. Aztán meg is feledkeztem róla. Ezek a képek kerültek kiállításra. A vásárlók között volt dr. Petrovics Elek, a Szépmûvészeti Múzeum késõbbi igazgatója, Hatvany Ferenc festõ, mûgyûjtõ, Miklós Andor, az Est-lapok fõszerkesztõje, Beöthy László a Király Színház igazgatója és mások.

Az összeggel siettem haza, szüleimhez. Nagy örömmel fogadtak.

Egy barátom összegyûjtötte és elküldte a lapokat édesanyámnak kedves levél kíséretében, s apám is megbékélt, hogy a fia máról holnapra ismert nevû festõ lett.

Az otthoniak érdeklõdésére nagyjából elmeséltem utazásomat, s megrökönyödéssel vették tudomásul, hogy Párizsból Nagypeleskéig huszonháromszor szálltam át... (folytatjuk)

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek