rmdsz 1
2024. május 07., kedd Gizella napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

MONS MEDIUS - Felsőbánya illusztrált története

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Mondhatjuk rendkívülinek, fontosnak, kellemesnek, szépnek, hasznosnak vagy akár egyedülállónak azt a rendezvényt, melyen jelen voltunk, főleg ha hasznos és helyénvaló dolgok történnek, hangzanak el, akkor érdemes volt a jelenlét, nem számíthat időpazarlásnak az érdeklődés.


Ilyesmi történt október 25-én a Máramaros Megyei "Petre Dulfu" Megyei Könyvtárban, amikor a már közismert "Blaskó sorozat" kilencedik kötetének bemutatására került sor. Minden év őszén történik egy-egy ilyen bemutató, amikor az Electro Sistem cég vezérigazgatója Blaskó István, a cégi dolgok rendezésével közös programját bonyolítja vendégeivel, klienseivel, együttműködőivel és a protokoll sem hiányzik, melyben már szokásosan kilenc éve ott van egy könyv-újdonság is, a cég kiadásában, ami bizonyára rendkívül érdekes minden vendég számára.

Az idén az a kis változás történt, hogy a könyv felelős kiadója Kerekes Roland a tulajdonos üzlettársa, mert a téma is irányából jön: Felsőbánya illusztrált története, MONS MEDIUS. Annak ellenére, hogy ezen a címen már három évvel előbb megjelent egy monográfiát pótló kötet majdnem ugyanezen a címen, a kettőnek semmi köze egymáshoz, csupán az, hogy a hosszú évtizedek hiányosságait próbálja mindkettő pótolni.

A 2017. év kötete kiváló, szép munkát dicsér. A kiadvány szerkesztője Pintér Zsolt nagy gyakorlattal rendelkezik ezen a téren és a keze alól kiadott munkák kivitele egyedülálló. A szöveghez is megfelelő munkatársat találtak Lucia Pop történész személyében, aki jó ismerője Felsőbánya történelmének és kutatási területén is több alkalommal szerepelt a bányaváros.

A rendelkezésükre álló múzeumi és levéltári anyagok nagyban segítettek a teljes újdonságok közlésével. Az Electro Sistem cég pártfogása pedig, úgy ahogy már több témakörben is bizonyította, nagy segítségnek számít a helytörténeti különlegességek közlésében. A Megyei Könyvtárban összegyűlt meghívottak és érdeklődők között nem csak a kultúra személyiségeit láthattuk, szakembereket, írókat, festőművészeket, stb. hanem jelen voltak néhányan a felsőbányai meghívottak, érdeklődők is, akik elsősorban helytörténetük gazdagításának lehettek tanúi. Dr. Teodor Ardelean házigazdaként moderálta az összejövetelt, melynek kiváló vendégmeghívottai között volt Dr. Răzvan Teodorescu akadémikus és a nagybányai kulturális élet több kiválósága.

A kiadvány borítóján Nagy Oszkár Felsőbánya című festménye 

A házigazda megszokottan hosszas bevezetője után Kerekes Roland beszélt a könyvről, a felsőbányai élet múltbeli fontosságairól. Blaskó István ugyancsak a szerkesztők munkáját dicsérte, majd Răzvan Teodorescu akadémikus beszéde elismerően szólt a bányavidékről, kifejezve meglepetését, hogy olyan újdonságokat is talált a könyvben, melyekről történészként eddig nem hallott.

Felsőbánya polgármestere Bârda Alin Sebastian örömmel szólt a kötet megjelenéséről, elismerve, hogy sok tanulságot vonhat le a város és annak vezetői a múlt történéseiből, a régi megvalósításokból, a híres festészeti törekvésekből és azok pótlását is elősegítik a könyvben megjelentek.

Nagy értéknek számító munkát vehet a kezébe az érdeklődő. Akármennyit lehetné írni, egy teljes monográfiát sohasem lehet hiányosságok nélkül alkotni. Az igen gazdag illusztrációs anyag és a történelmi szöveg bizonyára nagy segítségére lehet majd a jövő tanulmányozóinak és a már eddig is megjelent legfrissebb kutatások anyagával együtt hasznára válik a felsőbányai embereknek, de ugyanúgy turistáknak és minden érdeklődőnek, akik felismerik Felsőbányában a temérdek földalatti kincs bányászati helyét és jelenlétét és múltbeli fontosságát, akárcsak a kultúra, a híres Festőiskola alkotásainak értékét, melyeknek ismertető folyamata ugyancsak folyamatban van.

Hitter Ferenc

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek