rmdsz header
2024. május 15., szerda Zsófia napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Nagyszabású támadás az Iszlám Állam ellen

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Végleges győzelmet ígért az Irak és Szíria egy részét megszállva tartó Iszlám Állam (IS) terrorszervezet ellen a Pentagon új vezetője.


A múlt héten beiktatott Ashton Carter amerikai védelme miniszter tegnap egy kuwaiti amerikai bázison egyeztetett az amerikai vezetésű katonai koalíció 20 vezetőjével és arról beszélt, hogy mivel a terrorszervezet immár az egész Közel-Keletet veszélyezteti, a hadműveletnek ki kell terjednie a teljes veszélyeztetett régióra. (Az utóbbi hetekben egyre nagyobb teret nyer Líbiában is.) Arra a kérdésre, hogy várható esetleg egy szárazföldi hadművelet is, Carter óvatosan csak annyit válaszolt, hogy minden erre vonatkozó döntést kellőképpen mérlegelnek.

A nemzetközi koalíció, amely a múlt év augusztusa óta több mint kétezer légicsapást mért az IS erőire Irakban és Szíriában, tegnap hevesen bombázta a szélsőségesek állásait. A Jerusalem Post jelentése szerint 24 óra alatt 25 bevetésre került sor Irakban és Szíriában. A francia védelmi minisztérium pedig azt közölte, hogy ugyancsak tegnap Franciaország bevetette Irakban a leghíresebb repülőgép-hordozó anyahajóját, a Charles de Gaulle-t. A francia vadászgépek csak Irakban avatkoznak be, mivel Párizs szerint a szíriai csapások Bassár el-Aszad elnök rezsimjét erősítenék a felkelőkkel és az iszlamistákkal szemben.

Az Iszlám Állam eközben tegnap újabb rémtettet hajtott végre. Közzé tettek egy video felvételt, amelyen : 21 ketrecbe zárt foglyot hurcoltak végig terepjárókon az észak-iraki Kirkuk tartomány egyik településének utcáin az éljenző tömeg között, majd később, a ketreceket lerakodva közszemlére teszik őket egy téren.

A foglyok többségükben iraki kurd katonák, egyiküket pedig az iraki hadsereg tisztjeként mutattak be. A túszoknak arra kellett kérniük a kurdokat, hogy adják fel a harcot, különben „vagy ketrecbe vagy a föld alá” kerülnek. A fenyegetés vélhetően összefüggésben áll azzal, hogy csütörtökön egy magas rangú amerikai katonai tisztségviselő bejelentette, hogy az iraki hadsereg és a kurd csapatok áprilisban vagy májusban támadást indítanak Irak második legnagyobb városa, Moszul visszafoglalásáért.

nepszava.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

FAST LOAN OFFER APPLY TODAY Do you need an urgent loan to fix your debts or do you need a home equity loan to improve your (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek