no
2024. április 29., hétfő Péter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Nem lesz önálló magyar iskola ősztől Besztercén

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nem indulhat önálló magyar iskola az új tanévtől Besztercén, az oktatási minisztérium ugyanis jogi kifogásokat fogalmazott meg a helyi tanács ez irányú határozata ellen,és már nincs idő orvosolni a hibákat.


Décsei Attila, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke szerkesztőségünkbe eljutatott közleményében arról tájékoztatott, hogy az oktatási minisztérium kifogásokat emelt a besztercei önkormányzat által május 28-án hozott határozat ellen, és többek között a tanintézet tervezett nevével – Hunyadi János Gimnázium – sem értett egyet.

Bár Antal Attila tanácsos a besztercei polgármesteri hivatal jogászaival együttműködve megpróbálta korrigálni a határozat szaktárca által kifogásolt szövegét, a javított változatot végül a csütörtökre összehívott rendkívüli ülésen kvórum hiányában nem fogadhatta el a testület.

Décsei Attila rámutat: a polgármesteri hivatal kimondottan a magyar iskola ügyében hívott össze rendkívüli tanácsülést csütörtökre, azonban a döntéshez a 21 tanácsosból 11-nek ott kellett volna lennie a találkozón, és mivel csak 10-en jelentek meg, nem sikerült megtartani az ülést.

A megyei RMDSZ-elnök arra is felhívja a figyelmet, hogy az iskolahálózatra vonatkozó minisztériumi döntést csupán a tanév kezdetéig, szeptember elsejéig lehet módosítani, ahhoz pedig, hogy az önálló magyar iskola ügye ismét szóba kerülhessen, újra a tanács napirendjére kellene tűzni a kérdést.

Erre már csak pénteken vagy hétfőn lenne lehetőség, az idő azonban túl rövid egy újabb rendkívüli tanácsülés összehívásához, mutat rá a közlemény. Így megállapítják, hogy a kialakult helyzet miatt nincs esély arra, hogy a 2015–2016-os tanévtől önállósuljon a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnáziumban működő magyar tagozat.

„Nem adjuk fel a harcot. Nem most, amikor nagyon közel állunk, hogy a célunkat elérjük. Az érdekvédelmi szervezet, ahogyan azt eddig is tette, továbbra is kiáll a magyarságért, továbbra is támogatja a magyar fiatalokat és főleg fennmaradásunk egyik alappillérét, a magyar nyelven történő oktatást. Egy olyan helyzetet próbálunk most orvosolni, amely nem az érdekvédelmi szervezet hatáskörén múlott, de nagy reményeket fűzünk hozzá, hogy létrejön Besztercén az önálló magyar iskola a 2016-2017-es tanévvel kezdődően” – hívta fel a figyelmet Décsei Atilla.

Az önálló magyar iskola ügyében tett erőfeszítések folytatását ígéri Antal Attila besztercei RMDSZ-es tanácsos is, aki szerint életben fogják tartani a magyar közösség 1990 óta dédelgetett álmát. „A következő tanévben minden szabadidőmet arra fogom áldozni, hogy együtt a tanfelügyelőséggel, amely továbbra is támogat, és a törvényes keret betartásával határidőn belül letegyük a határozattervezetet, és az a tanügyminisztérium »tetszését« és jóváhagyását is elnyerje” – ígérte.

Mint arról beszámoltunk, az RMDSZ hosszas lobbizásának eredményeként a besztercei tanács májusi ülésén bólintott rá arra, hogy a városban önálló magyar iskola alakuljon Hunyadi János Gimnázium néven. A tervek szerint a magyar iskola a 2015–2016-os tanévben még a régi helyszínen, de önálló szervezeti keretben működött volna, majd egy másik épületbe költözött volna.

Besztercén jelenleg az Andrei Mureşanu Főgimnáziumban működik magyar tagozat évfolyamonként két-két magyar osztállyal. A városban hat, a megyében öt százalék a magyarság aránya.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek