no
2024. április 29., hétfő Péter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Obama kommandót küld az ebolásokra

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Rendkívül csekély annak valószínűsége, hogy komoly ebolajárvány törjön ki az Egyesült Államokban, de az amerikai kormány nagyon komolyan veszi a kór megfékezését - jelentette ki szerdán Washingtonban Barack Obama elnök, miután kormányának tagjaival a kórral kapcsolatos teendőkről tanácskozott. John Boehner, a képviselőház republikánus vezetője azt sürgette, hogy az elnök fontolja meg a beutazások ideiglenes tilalmának elrendelését azokból az afrikai országokból, amelyeket leginkább sújt a járvány - számolt be az MTI.


Az elnök váratlanul elhalasztotta szerdára betervezett adománygyűjtő vidéki kampányútját New Jersey-ben és Connecticutban, miután kiderült, hogy két ápolónő is megfertőződött a Dallasban a múlt héten meghalt libériai ebolás betegtől.

Felállítják az Ebola-kommandót

Obama később úgy döntött, hogy két csütörtöki programra sem megy el. Egy Rhode Island-i és egy New York-i látogatásról van szó, amelyek szintén kampánycélokat szolgáltak volna.

"Az elnök a Fehér Házban marad, hogy a szerdai kormányülés fényében személyesen nyomon követhesse az ebola elleni fellépéssel kapcsolatos fejleményeket" - áll az elnöki hivatal közleményében.

Obama közölte: arra utasította az országos járványügyi hatóságot (CDC), hogy állítson fel a rendőrségi kommandókhoz hasonlóan gyorsan bevethető egységeket, amelyek ebolás fertőzés esetén el tudnak utazni az Egyesült Államok bármely kórházába, hogy ott szakmai segítséget nyújtsanak a betegellátásban és a rendkívüli közegészségügyi elővigyázatossági előírások betartásában.

Dallas már rossz példa

Elmondta, hogy a kormány illetékesei feltárják mindazokat a problémákat, amelyek a fertőzést az országba behurcoló Thomas Eric Duncan ügyében mutatkoztak meg, és mindent megtesznek azért, hogy ilyenek a jövőben ne fordulhassanak elő.

Az elnök szerint folyamatos a szövetségi kormány kapcsolata a dallasi polgármesterrel és a texasi kormányzóval annak érdekében, hogy minden beteg megfelelő ellátásban részesüljön.

Barack Obama elmondta, hogy folytatódik a veszélyeztetett dallasi egészségügyi dolgozók megfigyelése, csakúgy, mint az országba érkező utasok szűrése, valamint a közvélemény folyamatos tájékoztatása.

Nem jótékonyság, hanem befektetés

Ugyanakkor rámutatott: csak akkor lehet a komoly járványt megakadályozni az Egyesült Államokban, ha sikerül megfékezni a kórt Nyugat-Afrikában. Szerinte éppen ezért az erre fordított összegeket nem jótékonyságnak, hanem az amerikai egészségügybe való befektetésnek kell tekinteni.

Kitért arra is, hogy a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítések fokozásában egyezett meg Japán, Németország, Olaszország, Franciaország és Nagy-Britannia vezetőivel.

Utazási tilalmat akarnak

John Boehner Obama beszédének elhangzását követően adott ki közleményt a témáról. Ebben úgy vélte, hogy "szaporodnak a légi utazási rendszer biztonságára vonatkozó kételyek", és az elnöknek ezek eloszlatására alkalmas intézkedéseket kell hoznia. Ezek között említette a beutazások ideiglenes tilalmát.

Hasonlóképpen vélekedett a belbiztonsági bizottság elnöke és több más republikánus képviselő az illetékes amerikai miniszterekhez írt közös levelében. Arra az álláspontra helyezkedtek, hogy átmenetileg vízumtilalmat kellene bevezetni a Libériából, Guineából és Sierra Leonéból utazni szándékozók számára.

hir24.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek