rmdsz 1
2024. április 28.,  Valéria napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Orbán őrültségnek nevezte az EU ötletét, de a parlament elé kerülhet

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Orbán Viktor hétfőn arról beszélt, hogy a magyar parlament elé nyújtaná be vitára az Európai Bizottság javaslatát a bevándorlás szabályozásáról.


A javaslatról egyelőre annyit tudni, hogy az Európai Unióba érkező menedékkérők tagállamok közötti elosztását szabályozó kvóta bevezetését javasolják benne. A Bizottság szerdán mutatja be a javaslatot, amely szerint az egyes tagállamok által ellátandó menedékkérők számát egyebek között a hazai össztermék (GDP), az ország népessége, a munkanélküliségi ráta és a menedékjog iránti kérelmek aktuális száma alapján kellene meghatározni.

Orbán Viktor az Országházban elmondta: a bizottság javaslata nemcsak az illegális bevándorlással foglalkozik, hanem általában az EU stratégiáját tartalmazza a bevándorlás kérdésének össze részletével kapcsolatban. Ezt terjesztené a parlament elé, hogy megvitassák, mivel értenek egyet belőle és mely részek ellentétesek Magyarország érdekeivel.

Orbánnak és a Jobbiknak sem tetszik az EU ötlete

Orbán szerint jó lenne, ha a vitára még az Európai Tanács júniusi csúcstalálkozója előtt sor kerülne, mert akkor úgy mehet az eseményre, hogy bírja a magyar parlament egyértelmű felhatalmazását. Orbánpénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta,

őrült ötletnek tartja azt az európai elképzelést, amely szerint "valaki beengedi a menekülteket a saját országába", majd utána "szétosztja" a többi tagállam között

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján "orwelli rémálomként" értékelte a kvótára vonatkozó elképzelést, szerinte Magyarország semmilyen szinten nem asszisztálhat ahhoz, hogy a Nyugat-Európát és annak szociális rendszereit célba vevő menekültek kvóta alapján itt kössenek ki.

Az ellenzéki politikus szerint a tervezett német és osztrák szigorítások hírére év elején tömegek indultak meg Európába, és a szociális rendszer miatt a legtöbb családtagot magukkal vitték. Az érkezők többsége Z. Kárpát szerint nem kimondottan politikai menekült. A Jobbik szerint kvóta helyett az önálló határőrség visszaállítására van szükség. Emellett továbbra is a menekültszállók zárttá tételét követelik, a terrorveszély növekedésére hivatkozva. Z. Kárpát Dániel azt is sürgette, hogy a szállók kerüljenek lakott területeken kívülre.

Olaszország és Málta támogatja, a briteknek nem jön be

BBC szerint Németország, amely tavaly 200 ezer menedékkérelmet bírált el, támogatja a kvótás megoldást. Korábban Olaszország és Málta is arra szólította fel az EU-tagállamokat, hogy egyenlőbben osszák el a bevándorlás jelentette terheket az Unióban. Az osztrák kancellár, Werner Faymann szerint a menedék nem méltányosság kérdése, hanem egy minden embert megillető jog. A kvótát pedig igazságos megoldásnak tartja.

Más uniós tagállamok viszont ellenzik az ötletet. Az angol kormány szóvivője szerint "az Egyesült Királyság büszke arra, hogy történelme során befogadta azokat, akiknek arra a legnagyobb szüksége volt, de nem hiszik, hogy a menedékkérők kötelező elosztása a megfelelő válasz a problémára, ezért ellenezni fogják a Bizottság javaslatát".

Magyarországon kívül Szlovákiában és Észtországban is ellenzik a kvótás rendszer bevezetését.

index.hu

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek