rmdsz 1
2024. május 05.,  Györgyi napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Orbán Viktor: minden biztonsági intézkedést fenntart vagy megemel Magyarország

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Minden biztonsági intézkedést fenntart vagy egy fokozattal megemel Magyarország a határokon - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornán az operatív törzs ülése után szerdán reggel. Több biztonságpolitikai szakértő is nyilatkozott a Magyar Hírlapnak a brüsszeli terrortámadások kapcsán, véleményük szerint tudatos, időzített és tervezett támadás volt a keddi.


Orbán Viktor elmondta, hogy a Belügyminisztériumban tartott megbeszélésen a keddi, brüsszeli robbantások miatt áttekintették a biztonsági helyzetet, és meghozták a szükségesnek ítélt intézkedéseket. 

Fenntartják a kettes terrorfokozatot és a Terrorelhárítási Központ teljes riadóját, fokozott rendőri készültséget rendeltek el Magyarország egész területére, valamint továbbra is érvényben tartják a migrációs válsághelyzetet - ismertette a kormányfő, aki utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a szerdai kormányülésre minden olyan, a terrorizmussal kapcsolatos tervezetet készítsen elő, amely korábban politikai viták miatt megrekedt; ilyen például az alkotmánymódosítás. 

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarországnak technológiai fejlesztéseket kell végrehajtania, fel kell zárkóznia azokhoz az országokhoz, amelyek a legjobb technikai felkészültségű titkosszolgálattal rendelkeznek. "Technológiákat fogunk vásárolni, képzéseket, oktatásokat fogunk tartani" - mondta. A lakosság mindebből azt tapasztalja majd, hogy sok rendőrt fog látni, valamint bizonyos helyeken - különösen a repülőtéren - páncélozott eszközöket is. Az utcákon járőröző katonai rendészekkel lehet majd találkozni, és a hatóságok figyelik "az információ továbbítására használatos eszközöket". A miniszterelnök azt kérte, hogy a lakosság fogadja türelemmel az intézkedéseket, és működjön együtt a hatóságokkal.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a keddi robbantások célpontja nem Belgium volt, hanem Európa, ezért úgy kell tekinteni, hogy a támadás Magyarország ellen is irányult, de szerencsére nem Magyarország területén történt. Mivel azonban Magyarország is az Európai Unióhoz tartozik, fel kell készülni a veszélyre, és itt is minden szükséges intézkedést meg kell hozni - mondta. Az operatív törzs ülésén részt vett Hajdu János, a TEK főigazgatója, valamint Papp Károly országos rendőrfőkapitány is. 

MSZP: a kormány nincs felkészülve egy magyarországi terrortámadásra
Az MSZP értékelése szerint Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs szerdai ülése után elismerte, hogy kormánya ma nincs felkészülve egy magyarországi terrortámadásra, de ebből nem következhet az, hogy ismét megpróbálja "átnyomni" a parlamenten az egyszer már megbukott, a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos alaptörvény-módosítást.
Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke és Harangozó Tamás, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnöke ezt szerdán arra reagálva közölte, hogy Orbán Viktor az operatív törzs ülése után azt mondta, fenntartják a kettes terrorfokozatot, illetve szólt arról, Magyarországnak technológiai fejlesztéseket kell végrehajtania. A kormányfő elmondta: utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a szerdai kormányülésre minden olyan, a terrorizmussal kapcsolatos tervezetet készítsen elő, amely korábban politikai viták miatt megrekedt; ilyen például az alkotmánymódosítás.
A két szocialista politikus közleményében azt írta: az MSZP a miniszterelnök által bejelentett vagy elrendelt intézkedések mindegyikére már két hónappal ezelőtt javaslatot tett, de azokat a Fidesz lesöpörte az asztalról.
Molnár Zsolt és Harangozó Tamás szerint a kormányfő minden, a kormánya felkészületlenségéből fakadó felelősséget viselnie kell azért, hogy csupán a keddi brüsszeli események után jutott el oda, hogy elfogadja ezeket a javaslatokat. 
Hozzátették: alaptörvény-módosítás nyilvánvalóan nem a magyar emberek biztonságát, csupán a Fidesz önző hatalmi érdekeit szolgálja.

A Fidesz és a kormány is elítéli az MSZP nyilatkozatát

A Fidesz szerint az MSZP folyamatos ellenkezése ellenére a magyar kormány eddig meg tudta védeni a magyar határokat és a magyar emberek biztonságát. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében azt írta: ha a szocialistákon múlna, Magyarország tele lenne potenciális terroristával.

A Fidesz-frakció reagálásában felháborítónak nevezte az MSZP-s politikusok nyilatkozatát, mivel szerintük az ellenzéki párt az elmúlt hónapokban végig a bevándorlás mellett állt, és minden eszközt megmozgatott, hogy megakadályozza a kormány intézkedéseit. Közölték továbbá: a szocialisták nem támogatták sem a határzárat, sem a bevándorlási szabályok szigorítását, nem támogatták azt sem, hogy katonákkal és rendőrökkel védjék meg az országot, és nem támogatták azt az alkotmánymódosítást sem, amely a terrorveszélyben gyorsabb intézkedéseket tenne lehetővé, sőt a bevándorlók betelepítését támogatják.
A Fidesz hangsúlyozta: a brüsszeli terrortámadások azonban figyelmeztetnek, hogy egész Európa támadás alatt áll, a veszélyt nem szabad lebecsülni, a szocialistáknak most ismét lenne alkalmuk, hogy a magyar emberek oldalára álljanak, de úgy tűnik, hogy még most sem fontos számukra a magyar emberek biztonsága.
A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében, amelyet Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár jegyez, az áll: ha a szocialistákon múlna, Magyarország tele lenne potenciális terroristával, mert az MSZP végig bevándorláspárti volt, nem támogatta a bevándorlási szabályok szigorítását, a kerítés megépítését és azt sem, hogy a honvédséget bevethessék a határokon. Hozzátették: a szocialisták és az ellenzék felelőssége az, hogy Magyarországon ma nem vethető be a honvédség a terroristák elleni harcban, mert nem támogatják az ehhez szükséges alaptörvény-módosítást.

Európa háborúban áll
Több biztonságpolitikai szakértő is nyilatkozott a Magyar Hírlapnak a brüsszeli terrortámadások kapcsán, véleményük szerint tudatos, időzített és tervezett támadás volt a keddi. 

Horváth József biztonságpolitikai szakértő: A helyszín, az Európai Unió központja és a merényletek időpontja, vagyis a nagyhét, illetve a húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe – mindez arra utal, tudatosan időzített és megtervezett támadást intéztek a kontinens ellen. A belga rendőrség amatőrizmusa, hónapok óta tartó tesze-toszasága is közrejátszhatott a célpontok kiválasztásában. Jól látható és érzékelhető volt a párizsi, és a korábbi brüsszeli terrortámadások után, hogy csak idő kérdése, mikor jön az újabb merénylet, az Európai Unió politikai elitje ugyanis nem volt hajlandó komolyan venni sem a problémát, sem önmagát, amikor „önagyongyűlésezéssel", határozatokkal akarta kezelni a biztonság hiányát. Az Egyesült Államok 2001. szeptember 11-e után azonnal cselekedett, az unió viszont ötszázmillió ember biztonságából űz csúfot a ködszurkálásával.
Földi László titkosszolgálati szakértő: A robbantás összefüggésben van a párizsi merényletek központi figurájának tartott Salah Abdeslam elfogásával, ám nem bosszúállásról van szó, hanem inkább arról, hogy társai megpróbálták „megmenteni" a korábban kitervelt akciókat. Attól féltek, Abdeslam „elkezd beszélni". Az Iszlám Állam taktikája ugyanakkor addig érthető volt, amíg folyamatosan tudta Európába küldeni a katonáit. Elvileg akár évekig is várhattak volna, hogy működésbe lépjenek, amikor már beágyazódtak a társadalomban. Ám úgy néz ki, a sejtek nagyon gyorsan akarnak aktivizálódni. A történtek nem nevezhetők egyszerűen terrortámadásnak, Európa háborúban áll. Ha pedig végre elfogadnánk ezt a tételt, sokkal könnyebb lenne megszervezni az ellenállást.
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő: A következő időszakban eldől, Európa végre hajlandó-e megtenni a szükséges lépéséket saját védelme érdekében, vagy aláírja-e saját halálos ítéletét. Mindenesetre már a határán vagyunk ennek. Azoknak az uniós döntéshozóknak és véleményformálóknak, akik az elmúlt években arról beszéltek, nincs komoly terrorveszély, sürgősen bocsánatot kellene kérniük az áldozatoktól, illetve az elhunytak hozzátartozóitól. Tagadhatatatlan az is, hogy az illegális migránsokkal egyre több potenciális terrorista érkezik a kontinensre. Ami a mostani tragédia időzítését illeti: míg három napig arról szóltak a hírek, hogy elkapták Európa legkeresettebb terroristáját, ami az Iszlám Állam vereségét jelenti, most ismét győzelemként tudnak „eladni" egy merényletet. 

Ésszerű és jogszerű lépés
A terrorfenyegetettség szintjének emelése a brüsszeli események fényében nem csak ésszerű, de jogszerű is – írta a Magyar Hírlapnak küldött kommentárjában Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. Felhívta a figyelmet, hogy az intézkedés nem keverendő össze a terrorveszély-helyzettel, mint különleges jogrenddel. Mivel most nem erről van szó, az alapjogokat szükségtelenül korlátozó intézkedések bevezetésére sincs lehetősége a kormánynak. Ettől függetlenül érdemes figyelembe venni, hogy az egész országra vonatkozóan érvényben van a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, tehát a konfliktushelyzetek kezelésénél a honvédség jogszerűen lehet a rendőrség segítségére – tette hozzá.

 

 

magyarhirlap.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

richardcosmos5@gmail.com Sürgős kölcsönre van szüksége? Kínálunk személyi kölcsönt? Vállalkozási hitelek? (...)

Hinson Oferim toate tipurile de servicii financiare cu o dobândă accesibilă de până la 2%. Ofertele (...)

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek