rmdsz header
2024. május 15., szerda Zsófia napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Örömlufik, mosolygó gyermekarcok

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Beiratkozási ösztöndíjakat adott át a budapesti Rákóczi Szövetség.


Az 1989 óta működő budapesti Rákóczi Szövetség Beiratkozási Programjának keretében, 2017 szeptember 15-én, először kapta meg Máramaros megye 112 kis iskolakezdője a beiratkozási ösztöndíjat. Az eseményre a 12. Főtér Fesztiválon került sor, a régi főtéren.

A Rákóczi Szövetség 1989-ben alakult Budapesten azzal a céllal, hogy a Kárpát-medencei magyar közösségek hosszútávú megmaradását segítse, támogassa, ugyanakkor ápolja II. Rákóczi Ferenc fejedelem szellemi örökségét. Tevékenységükben kiemelkedően fontos szerepet játszik a szomszédos országokban kisebbségben élő magyarok oktatásügyének, kultúrájának támogatása, valamint a Kárpát-medencei magyarság összetartozás-tudatának erősítése.

A Rákóczi Szövetség központi irodája és a Kárpát-medence szerte működő közel 360 helyi szervezet révén gazdag programsorozatot valósít meg minden esztendőben. Nyaranta a határon túli általános iskolák és gimnáziumok diákjait látja vendégül anyanyelvi táborokba. 2004 óta egyre bővülő utazási lehetőségeket kínál a Kárpát-medencei középiskolák számára. Ezek az Szövetség Diákutaztatási programja, másrészt a Diaszpóra és Szórványprogram keretében valósulnak meg – részben nemzeti ünnepeinkhez, illetve a Nemzeti Összetartozás Napjához kapcsolódva – azzal a céllal, hogy segítse a magyarországi és határon túli fiatalok és iskolák személyes és intézményi kapcsolatait.

A Diaszpóra és Szórványprogramnak köszönhetően idén tavasszal szinte száz nagybányai, szamosardói, hoszszúmezői és máramarosszigeti fiatal gazdagodott észak-magyarországi és felvidéki élményekkel.

A Rákóczi Szövetség 2012-ben a Partiumba, 2013-ban pedig a délvidéki szórványra is kiterjesztette egyik legfontosabb kezdeményezését, a beiratkozási programot. Máramaros megyében 2016 decemberében indult a program: a Nagybányán, Máramarosszigeten, Szamosardón, Szinérváralján és Domokoson megszervezett adventi programindítók és ajándékozások alkalmával a megye kb. 1300 magyarul beszélő óvodását és óvodáskorú gyermekét látták vendégül, szüleikkel együtt. Nagybányán közel 300-an gyűltek öszsze az Ifjúsági Ház nagytermében. Csáky Csongor, a Szövetség főtitkára már akkor elmondta: a Beiratkozási Program keretében gyermekenként további 10 ezer forint értékű egyszeri ösztöndíjjal kívánják ösztönözni azokat a családokat, akik magyar nyelven taníttatják gyermekeiket.

Idén szeptemberben 112 előkészítős kisiskolás gyermek és családja vehette át az egyenként 10 ezer Ft-os beiratkozási ösztöndíjat Nagybányán. Az ösztöndíjat – összeségében 1 millió 120 ezer forintot – a Szövetség magyar civil adományokból és önkormányzatok felajánlásából folyósította. Amint a Híd utcai, egykori református iskola felújítása során is tapasztalhattuk, nagy magyar összefogás áll tehát a határon túli magyar gyermekek tanulási lehetőségeinek megmaradása, kiterjesztése mögött.

A szeptember 15-i ösztöndíj-átadás Nagybánya főterén, több ezer ember előtt zajlott, a nagybányai Teleki Magyar Ház, illetve Markó Hajnal szervezésében. Az eseményen a Szövetség képviseletében Csáky Csongor főtitkár és Nagy Domonkos munkatárs vett részt. A program ezúttal azokat a gyermekeket érintette, akik Máramaros megyében és az Avasban, magyar tagozaton kezdték tanulmányaikat, az alábbi Máramaros és Szatmár megyei településekről: Nagybánya, Máramarossziget, Tiszaveresmart, Szinérváralja, Szamosardó, Nagyfentős, Monó, Magyarlápos, Felsőbánya, Domokos, Avasújváros, Koltó, Vámfalu, Csedreg, Égerhát, Miszmogyorós, Hosszúmező, Rózsapallaghegy, Szilágyújfalu, Kapnikbánya, Magyarberkesz, Németbánya és Felsőfalu.

Örömmel adhatjuk hírül, hogy a Rákóczi Szövetség legújabb kezdeményezése is megérkezett Nagybányára és környékére: a határon túli magyar újszülötteket megszólító program a Gólyahír nevet kapta, és az idei anyák napja alkalmával indította a szervezet. Lényege, hogy minden olyan újszülött, aki magyarul beszélő családban születik, megkapja a Szövetség magyar kisgyermekeket és családjukat megszólító Első Könyvem című kötetét. A kiadvány a családra, az újszülöttre és a magyar kultúrára vonatkozó fejezeteket tartalmaz, s a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei magyar közössége nevében köszönti a gyermeket családjával együtt. A babanapló kapcsán a Teleki Magyar Házban, vagy a területi „kulcsembereknél” várjuk az idén született gyermekek szüleit, hozzátartozóit.

Varga Orsolya, Petőfi-öszöndíjas

(Teleki Magyar Ház)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek