rmdsz 1
2024. április 30., kedd Katalin, Kitti napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Országos népszavazással lehetetlenítené el az autonómiát és a magyar parlamenti képviseletet egy PSD-s honatya

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Răzvan Rotaru minden bizonnyal hiányzott, amikor a szubszidiaritásról szóló leckét adták le. Vagyis azt, hogy minden döntést a döntés érintettjeihez legközelebbi szinten kell meghozni.


A helyi autonómiáról szóló népszavazás kiírását kéri az államfőtől egy Botoşani megyei szociáldemokrata párti képviselő, Răzvan Rotaru, aki egyben a magyar parlamenti képviseletet is szeretné felszámolni.

Rotaru azt követően fordult igénylésével Klaus Iohannishoz, hogy hétfőn az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az autonómiaelképzelések összehangolásáról szóló közös állásfoglalást írt alá.

„Elérkezettnek látom az időt arra, hogy intézményesen reagáljunk erre, és 

egyszer s mindenkorra lezárjuk az autonómiatémát, 

amellyel évről évre előállnak azok, akik a romániai magyarok képviselőinek tartják magukat. Úgy vélem, azonnal el kell indítani az eljárást egy, a helyi autonómiáról szóló referendum megszervezésére, amelyen azonban minden romániai és az ország határain kívül élő román állampolgárnak részt kell vennie, nemcsak a bizonyos megyékben élőknek, ahogyan azt egyes politikusok szeretnék" - írja sajtóközleményében Rotaru, hozzátéve, hogy a népszavazás eredményéről szóló határozatot elfogadja majd a parlament, végérvényesen lezárva ezzel az önrendelkezés témáját.

A PSD-s képviselő szerint a következő kérdésekre kellene válaszolnia a lakosságnak a referendumon: „Egyetért-e a Romániában élő magyar nemzetiségű állampolgárok területi, helyi, illetve kulturális autonómiájával?", illetve „Egyetért-e azzal, hogy töröljék el az országos szinten megállapított 5 százalékos parlamenti küszöböt, és bevezessék azt, hogy 

csak azok a politikai pártok jussanak be a parlamentbe, amelyek az ország minden megyéjében átlépik az 5 százalékos küszöböt". 

Ez utóbbi egyértelműen a magyar parlamenti képviselet ellehetetlenítésére irányul, hiszen a magyarok számaránya a Kárpátokon túli, óromániai megyék egyikében sem éri el az 5 százalékot.

A Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Biró Zsolt MPP-elnök és Szilágyi Zsolt EMNP-elnök által hétfőn aláírt állásfoglalás szerint regionális autonómiát kívánnak megvalósítani a tömbben élőknek, illetve önkormányzati autonómiát a magyar többségű településeknek. A székelyföldi területi autonómiát annak történelmi határai között, autonóm régióként képzelik el, az erdélyi magyarok több mint egyharmadának otthont adó Partium történelmi régió számára pedig sajátos, kétnyelvű-közigazgatási jogállást óhajtanak kialakítani - áll a dokumentumban.

(foter.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek