k rmdsz
2024. május 02., csütörtök Zsigmond napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Plakátháború Magyarországon

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

“Plakátháború” robbant ki Magyarországon, miután ellenzéki aktivisták több helyszínen is megrongálták a kormány bevándorlás-ellenes kampányának részeként kihelyezett óriásplakátokat.


Vasárnapra virradóra, illetve a nap folyamán a kormány több nemzeti konzultációs óriásplakátját is megrongálták. A rendőrség hat ember ellen indított eljárást, és tagadta, hogy éjjel-nappal őriznék a plakátokat.

Az interneten számos képet tettek közzé összefirkált, letépett, tönkretett bevándorlási nemzeti konzultációs plakátokról.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának közleménye szerint hat ember 0 óra 20 perc körül szándékosan megrongált egy óriásplakátot a Városligetben, a Gundel Károly úton. A feltételezett elkövetőket a rendőrség a közelben előállította és meghallgatta. Öten vallomást tettek és elismerték a szabálysértés elkövetését, egyikük nem tett vallomást.

Két ember önként jelentkezett vasárnap este a rendőrségen, miután a VI. kerületben megrongált egy nemzeti konzultációs óriásplakátot. Elmondták, hogy a VI. kerületi Podmaniczky úton megrongáltak egy plakátot, amit mobiltelefonnal rögzítettek. A rendőrség a szükséges intézkedéseket megtette. Az Együtt kedden közölte, hogy mozgalmat szervez a konzultációs óriásplakátok leszaggatására.

Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz a lehető leghatározottabban elutasítja ezt a „baloldali agressziót”. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy „ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére". Megvan annak a módja, hogy törvényes eszközökkel fejezzék ki a véleményüket – tette hozzá.  

Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője hétfőn arról beszélt: a Fidesz szerint a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció plakátjainak megrongálására buzdító Szigetvári Viktor „erőszakos és szélsőséges" párttá tette az Együttet.

Szigetvári – aki a Napi Gazdaságnak elismerte, hogy ő is rongált plakátokat – „vállalhatatlan politikussá”, „szélsőségessé” vált – mondta. „Mi lesz a következő lépés? Még szélsőségesebb akciókra kell számítanunk, akár gyújtogatásokra?” – tette fel a kérdést az Együttnek a kormánypárti politikus.

Az MSZP viszont a „kormányzati plakátbotrány" ügyében az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnöktől vár tájékoztatást – közölte Harangozó Tamás, a párt országgyűlési képviselője az MTI-vel. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnöke azt írta: az MSZP felháborítónak tartja, hogy Magyarország rendőrsége az adófizető polgárok védelme helyett a „kormányzat idegengyűlölő plakátjait figyeli”. 

Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján azt mondta: a Jobbik szerint a kormány és a baloldal is túlzásba esett a bevándorlásról szóló óriásplakátok ügyében, előbbi azzal, hogy „rendőröket delegált” a plakátokhoz, míg utóbbi a rongálásra buzdító reakciójával.

Farkas Gergely azt mondta: úgy tudja, a rendőrség egy esetben DNS-mintát is vett a plakátrongáló személyének kiderítésére, ami – szerinte – aránytalan lépés, helyette a közbiztonság javítására kellene hasonló mértékű erőforrásokat mozgósítani. 

Az MTI megkeresésére az ORFK azt hangsúlyozta: a rendőrség alaptörvényben rögzített feladata a közrend és a közbiztonság megőrzése. A rendőrség cáfolta, hogy éjjel-nappal őriznék a plakátokat, és azt is, hogy kiemelt ügyként kezelnék a rongálást. A rendőrség válasza szerint az sem igaz, hogy ezen eljárásokkal összefüggésben DNS-mintát vettek volna.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek