rmdsz header
2024. május 16., csütörtök Botond, Mózes napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

"A jövő kérdése az, hogyan tud jól együttműködni a nyugati és a keleti világ"

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Azon kell dolgozni, hogy Törökország felől gáz érkezhessen majd Közép-Európába, így Magyarországra is - mondta Orbán Viktor kormányfő kedden Budapesten, az Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón. A jövő kérdése az, hogyan tud jól együttműködni a nyugati és a keleti világ - hangsúlyozta a kormányfő. A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok két milliárd dollárról öt milliárd dollárra nőhetnek.


A kormányfő kijelentette: a magyar cél az, hogy Szerbián keresztül érkezzen majd gáz Magyarországra Törökország felől. Orbán Viktor kiemelte: a vendégével folytatott megbeszélésen egyetértés volt abban, hogy nem szeretnék, ha Eurázsiában a jövőben nőne a feszültség. Az állandó kényszer elé állító "Kelet vagy Nyugat" kérdése helyett abban vagyunk érdekeltek, hogy azt lehessen mondani, "Kelet és Nyugat" - fogalmazott Orbán Viktor.

"Azon kell dolgozni, hogy valahogy Törökországból el tudjuk hozni a gázt Közép-Európába és így Magyarországra is, hogy 2019-20 után is biztosítani tudjuk Magyarország gázellátását" - mondta a miniszterelnök.

Kifejtette: miután a Nabucco, majd a Déli Áramlat gázvezetékének terve is "elesett", és az oroszok az évtized végén már nem terveznek Ukrajnán keresztül gázt szállítani Európába, felmerül a kérdés, hogyan lehetne megoldani hazánk gázellátását. Orbán szerint Románia és Horvátország irányából "lényegében blokád alatt vagyunk", mert bár Magyarország létrehozta a kölcsönös gázszállítási irányokhoz szükséges befektetéseket, a másik fél ezt nem tette meg. Ezért is értékelődik fel különösen Törökország, hiszen az oroszok úgy döntöttek, a gázt Törökországba szállítják majd - közölte Orbán Viktor.

A magyar-török energetikai együttműködés lehetséges területei közül kiemelte az atomenergia-ipart is a szakemberek kölcsönös képzésében és a technológiai fejlesztésekben.
A magyar-török gazdasági eredmények közül megemlítette, hogy a magyar Eximbank képviseletet nyit Isztambulban, valamint azt is, hogy tavaly rekordot döntött aTörökországba irányuló magyar export, amely elérte a 2 milliárd dollárt, de a cél az 5 milliárd dolláros áruforgalom. Jelezte továbbá, hogy 170 millió dolláros hitelkeretet nyitottak a kis- és középvállalkozásoknak, és 25-25 millió dollárban felállítottak egy befektetési alapot.

A magyar és a török vállalkozások harmadik piacokon való együttműködésének sikerei között szólt a kormányfő arról is, hogy közös olajkitermelés folyik Oroszországban és a Fekete-tenger térségében, amit más országokra is kiterjesztenének.

Fontos megállapodásnak nevezte azt is, hogy Budapest és Isztambul megállapodott egy kísérleti vízügyi program megindításáról Isztambulban.

A jövő kérdése az, hogyan tud jól együttműködni a nyugati és a keleti világ - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnö a magyar-török üzleti fórumon. "Mi itt, Európában, Nyugaton még mindig nem tudtuk teljesen magunk mögött hagyni a hidegháborús gondolkodásmódot. Még mindig abban gondolkodunk, hogy vagy Kelet, vagy Nyugat, vagy egyik, vagy másik. (...) Nagyon lassan tanulja meg a Nyugat, hogy ez egy rossz kérdés". H nem sikerül választ találni a Nyugat és a Kelet, az Európai Unió és a közösségen kívüli országok jó együttműködésének kérdésére, akkor kihasználatlan marad a benne rejlő "fantasztikus lehetőség" - tette hozzá.

Orbán elfogadta török kollégája meghívását

Orbán Viktor köszönetet mondott a török kormánynak, hogy vízum nélkül utazhatnak a magyarok Törökországba és  elfogadta török kollégája meghívását országába. mindenkinek tanulmányoznia kell azt a kérdést, miért van az, hogy míg korábban az EU a világ legsikeresebb gazdasági övezete volt, addig az elmúlt években ez jelentősen megváltozott, és olyan országok, mint például Törökország, az ukrajnai háború előtt Oroszország vagy mind a mai napig Kína és Szingapúr, "amelyek egyébként nem az európai eszmerendszert követik", jelentős sikereket értek el. 

Magyarországnak érdemes tanulmányoznia, hogy Törökország miért sikeres - jelentette ki a miniszterelnök, példaként említve, hogy sehol sem születik annyi gyermek, mint Törökországban, ami azt jelenti, hogy a család értéke ma leginkább Törökországban fontos Európában. A török tanulság Magyarországnak szerinte az, hogy "ha sikeresek akarunk lenni, akkor a családot komolyan kell venni".

Davutoglu: Lendületesen fejlődnek a magyar-török kapcsolatok
 

Nagyon lendületesen fejlődnek a Magyarország és Törökország közötti kapcsolatok, és Ankara az energetikában kész minden támogatást megadni Közép-Európának - mondta a török miniszterelnök. "Törökország nyitott az együttműködésre az energetikában, kész minden segítséget megadni Közép-Európának, Magyarországnak" - emelte ki a vendég, aki felidzéte a Nabucco is jó kezdeményezés volt, de nem érte el a célját. Most azt a lehetőséget fontolgatják, hogy Oroszország Törökországba szállítaná a Déli Áramlatba szánt gázt, ezt Közép-Európába is eljuttathatnák, ésTörökország nyitott erre a lehetőségre - közölte. Hozzátette: országa sok energiát fogyaszt, és fontos tranzitország is. Ahmet Davutoglu üdvözölte, hogy Magyarország kiemelt szerepet szán külpolitikájában Törökországnak, és megköszönte, hogy Magyarország kitartóan támogatjaTörökország EU-csatlakozását. Törökország mindenképpen csatlakozni akar az unióhoz, ezért is fontos Magyarország támogatása - mutatott rá.

Szilárd alapokon nyugszanak a kétoldalú kapcsolatok

Ahmet Davutoglu sikeresnek értékelte Orbán Viktorral folytatott tárgyalását. Mint mondta, a két ország stratégiai együttműködést folytat a NATO keretein belül, Európával kapcsolatban is hasonló álláspontot képviselnek, és a nemzetközi ügyeket tekintve is szilárd alapokon nyugszik a kapcsolatuk.
A török miniszterelnök kitért a magyar-török stratégiai együttműködési tanács működésére is, mint mondta, általában a szomszédos országokkal tartanak fenn ilyen együttműködési formát, de Magyarországot is hozzájuk közel álló országnak tartják. Fontos célnak nevezte a gazdasági kapcsolatok fellendítését, a korábban meghatározott, ötmilliárd dolláros áruforgalomról szóló terv mielőbbi teljesítését.  A török kormányfő emlékeztetett arra, hogy a magyarokat és a törököket sok történelmi szál fűzi össze, és a törökök mindig szívesen látják a magyarokat országukban. 

Ankarának kulcsszerepe lesz a gázellátásban

Szijjártó Péter tárgyalásaival megkezdődött a magyar-török kormányzati csúcstalálkozó: a külgazdasági és külügyminiszter fogadta Nihat Zeybekci gazdasági tárcavezetőt és Mevlüt Cavusoglu külügyért - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedden.

Törökország szerepe az elkövetkezendő időszakban jelentősen megnő Közép-Európa energiabiztonságát illetően, hiszen Oroszország Törökországba fogja szállítani a Déli Áramlatba szánt gázt. Magyarország érdeke, hogy ez az orosz gáz eljusson Közép-Európába - mutat rá a külügyi tárca közleménye, amely arra is felhívja a figyelmet: Kelet-Európában és a Nyugat-Balkánon több beruházás jöhet szóba az orosz gáz Közép-Európába juttatásához. Annak eldöntésében, hogy melyik beruházás valósul meg, Törökországnak kulcsszerepe lesz, hiszen ő dönt arról, hogy merre exportálja az orosz gázt.

 

A külügyminiszter neje tantermet adott át

Hülya Cavusoglu, a török külügyminiszter felesége a budapesti Városmajori Gimnáziumban avatta fel azt a földrajztermet, amely a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) jóvoltából teljes felújításon és korszerűsítésen esett át. A Városmajori Gimnázium földrajztermét kifestették, kicserélték a burkolatokat, valamint új padokat, egy digitális táblát és vetítőt is kapott a tanterem.  A török külügyminiszter felesége a TIKA ajándékaként 42 táblagépet is kiosztott a tanulók között, amelyet iskolai tanulmányaikhoz használhatnak a diákok.

Az 1992-ben alakult TIKA kulturális és oktatási tevékenysége mellett fontos feladata a török kori emlékek felkutatása és gondozása Európa szerte, így számos magyarországi török emlék állapotfelmérésében és megújításában is részt vesznek. Ezek közé tartozik például a pécsi Idrisz baba türbéje vagy szintén Pécs egyetlen török korból maradt Kerjela nevű kútja, amelyet nemrégiben a szervezet segítségével, mintegy ötmillió forintos összegből állították vissza eredeti állapotába. A későbbiekben szintén a TIKA segítségével a Jakováli-dzsámi minaretjét teszik ismét látogathatóvá, a pécsi belvárosban pedig Ferhád pasa dzsámiját építik újjá a tervek szerint, valamint a budapesti Gül Baba türbéjének rekonstrukciós munkáiban is részt vesz a szervezet. 

 

magyarhirlap.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

FAST LOAN OFFER APPLY TODAY Do you need an urgent loan to fix your debts or do you need a home equity loan to improve your (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek