k rmdsz
2024. május 02., csütörtök Zsigmond napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szép, de méregdrága álom a Kolozsvár-Budapest gyorsvasút

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A szupervasút romániai szakaszának megépítése valószínűleg 1 milliárd eurónál többe kerülne – nyilatkozta a maszol.ro-nak egy szakértő.


Gyorsvasutat építene Románia és Magyarország közösen Budapest és Kolozsvár között, hangzott el Szíjjártó Péter magyar külügyminiszter és román kollégája, Teodor Meleșcanu februári bukaresti találkozóján. A magyar kormány időközben már el is különített 1 milliárd forintot a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére.

Múlt héten Szíjjártó Péter Budapesten találkozott Lucian Șovával, a Dăncilă-kabinet közlekedési miniszterével, s a megbeszélésen ismét előkerült a gyorsvasút témája, immár felturbózott változatban, a felek ugyanis ez alkalommal a két fővárost összekötő TGV-pályáról cseréltek eszmét.

Traian Băsescu volt államfő, korábbi közlekedési miniszter már az első bejelentést komolytalan, választási kampányra jellemző ígérgetésnek minősítette, ami fölött akár napirendre is lehetne térni azzal, hogy a Népi Mozgalom Pártjának elnöke ellenzéki politikus, aki szinte hivatalból kritizál mindent, ami az aktuális kormánnyal kapcsolatos. A nagyszabású tervről azonban független szakértők is szkeptikusan nyilatkoztak, megkérdőjelezve a realitását.

Megvalósítható, de rengeteg pénz kell hozzá

„Mondani bármit lehet, az nagyon könnyű, a politikusok pedig szeretnek nagyot mondani. Műszakilag természetesen megvalósítható, ha van kellő anyagi fedezet, ami rengeteg pénzt jelent” – nyilatkozta a Maszolnak Köllő Gábor, a műszaki tudományok doktora, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság elnöke, a kolozsvári Műszaki Egyetem oktatója.

A vasútépítési szakember elmondása szerint egy gyorsvasút esetében csak a felépítmény, amibe a zúzott kőágyazat, a keresztalj és a sínek tartoznak, 1,2 millió euróba kerül kilométerenként. A hidak, az alagutak és a biztonsági berendezések megduplázzák, esetleg akár megháromszorozzák a költségeket. A szerelvények beszerzése szintén jelentős pénzügyi tétel.

Köllő Gábor felhívja a figyelmet rá, hogy idehaza a vasutak építése, modernizálása közel ugyanolyan lassan történik, mint az autópályáké. A IV. Páneurópai Vasúti Korridor romániai szakaszán, a határ és Segesvár között már évekkel ezelőtt be kellett volna fejezni a felújítást, ám a munkálatok még mindig folynak. „Kínában egy 150 km-es pályaszakaszt egy-kettőre megépítenek, de ez itt Románia” – mondja Köllő Gábor, aki szerint a Kolozsvár-Budapest gyorsvasút terve egyelőre nem több, mint képzelgés. 

Két óra alatt Kolozsvárról Budapestre

A Budapest és Kolozsvár közti menetidő jelenleg 7 óra és 24 perc, valamint 8 óra és 19 perc között változik. Ebből kb. 40 percet tesz ki az útiokmány-ellenőrzés a határ két oldalán, ami megszűnik majd, ha Románia csatlakozik a schengeni övezethez. A Nagyvárad és Kolozsvár közti 150 km-t a gyorsvonatok 2 óra és 40 perc alatt teszik meg. A pályaszakasz a XIX. század második felében épült, lényeges felújítást a mai napig nem végeztek rajta, villamosítva sincs, bizonyos szakaszokon egyetlen sínpár van. Gyorsvasúttal, a határellenőrzés megszűntével, körülbelül két óra alatt lehetne eljutni Kolozsvárról a magyar fővárosba.

Magyarország az elmúlt év végén már elkötelezte magát egy gyorsvasút építésére, mely Budapestet Belgráddal köti majd össze. A 180 km-es szerb szakasz kivitelezése kb. 2 milliárd dollárba kerül, a magyar rész költsége is hasonló nagyságrendű. A beruházást kínai hitelből finanszírozzák, kritikusai szerint sosem fog megtérülni.

A gyors jelzőt azook vasutak kapják meg, melyeken a szerelvények minimum 200 km/órás sebességgel közlekednek. A világ első gyorsvasútja, a Sinkanszen, 1964 óta üzemel Tokió és Oszaka között. Azóta épültek gyorsvasutak Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Spanyolországban, Dél-Koreában és Kínában is.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek