rmdsz header
2024. május 16., csütörtök Botond, Mózes napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szigeti cégtulajdonos alapítana magánjellegű szakiskolát

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Mint általában az egész országban, úgy megyénkben is nagy gondot okoz a szakemberhiány. Az egyre inkább érezhetővé váló jelenség sok szakágban, de különösen a faiparban mutatkozik meg. Egyes cégtulajdonosok maguk vennék kézbe a probléma megoldását, amire elméletileg adott is a lehetőség. Magán inasiskolát hoznának létre a Máramaros megyei bútorgyártó és fafeldolgozó cégek.


Aggódnak a cégtulajdonosok


A magán inasiskola ötletét a máramarosszigeti Arcer bútorgyártó cég vetette fel. „Romániában ebben a pillanatban hetvenezer ember dolgozik a fafeldolgozó iparban, ebből közel tízezer Máramarosszigeten. Ez egy óriási arány, az itteni faipari iskola pedig nem tud jó szakembereket termelni. Ezért a megoldást egy magániskolában látnám, vagy egy vegyes intézményben, a lényeg, hogy eredményes legyen, és képezzen jó szakembereket. A munkások jó része középkorú és idős, ha nincs utánpótlás, tíz éven belül lehúzhatjuk a rolót.” – mondja a tulajdonos.

Szakoktatás Romániában


Romániában 2007-ben megszüntették az addigi hároméves szakmunkásképzőket, mert egyre kevesebb diák akart mesterséget tanulni, ráadásul gyakran a felkínált szakmák iránt sem volt kereslet a munkaerőpiacon. Ezután megjelentek a technikumok, ám a kevés gyakorlati óraszám miatt ezek nem voltak hatékonyak. A szakiskolások száma nagyon megcsappant országos szinten.

 

A szakmunkásképzőket négyéves szakközépiskolákká alakították, ahol kevesebb gyakorlat és több elméleti tanítás volt, ráadásul érettségizni is kellett. Ez a rendszer vezetett aztán az utóbbi években tapasztalt katasztrofális vizsgaeredményekhez. A szakiskolák megszüntetésének következménye volt, hogy minden ágazatban nagyméretű szakemberhiány mutatkozott. Két éve ismét visszaállították azokat, ám a vállalkozók úgy látják, ezek nem termelnek piacképes szakembereket. Továbbra is sok az elméleti oktatás, és kevés a gyakorlat. 

 

Vannak jó megoldások 

Jó megoldásnak bizonyul a duális képzés is, amely Romániában még gyerekcipőben jár, de szerencsére vannak már pozitív példák. Ilyen a nagykárolyi Simion Bărnuțiu Szakképző Líceum, ahol a jól működő rendszernek köszönhetően megháromszorozódott a felvételiző diákok száma. Az iskola a helyi vállalatoknak képezi a munkaerőt. A tanulók ennek köszönhetően egy biztos munkahellyel a kezükben kerülnek ki az iskolából. „A gyakorlati képzés az alapja mindennek. A duális képzésről pedig azt kell tudni, hogy élőben, kint a cégnél, kint egy műhelyben tanulja meg azt a szakmát, amit választott a gyermek, nem pedig az iskola padjában. 

 

A duális szakképzésnek az a nagyon nagy előnye, hogy a gyerek élőben meg tud tanulni egy szakmát, tehát a 14-15 éves, kilencedikes beiratkozik a szakiskolába, szakmunkásképzőbe, és három év alatt egy szakmát el tud sajátítani. Ezt szerintem szinte tökéletesen vagy ennél jobban talán nem is lehet

úgy, hogy közben elméleti tanítás, az általános műveltséghez tartozó tantárgyak, illetve a szakelméleti tantárgyak tanítása az iskolában történik, a gyakorlati oktatás pedig kihelyezett műhelyekben, kihelyezett cégeknél” ‒ meséli Gindele Imre igazgató. A szakiskolák alternatívát jelentenek azoknak a diákoknak, akik nem akarnak továbbtanulni, hiszen érettségizni sem kell. 

 

A három év után a tanulók rögtön munkába állhatnak, de ha igénylik, folytathatják a tanulást, és ezután is lehet érettségizni, sőt akár műszaki egyetemre is lehet felvételizni. Gindele Imre szerint egyébként ezekből a diákokból lesznek az igazán jó mérnökök, akik már 14 évesen kezdenek szakmát tanulni, ez a módszer Németországban is jól bevált. Romániában még mindig jóval népszerűbbek az elméleti középiskolák, a szülők körében is nagyobb presztízsértékük van ezeknek – állítja az iskolaigazgató. Egy friss felmérés szerint csak minden harmadik diák tanulna valamilyen szakmát. Romániában a szakoktatásban részt vevő diákok havi 200 lej juttatást kapnak az államtól. A szaktárca ezzel az intézkedéssel is vonzóvá akarja tenni a 14 és 18 év közötti fiatalok számára a mesterségek elsajátítását.

 

Zahoránszki Brigitta

ehirmondo.ro

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

FAST LOAN OFFER APPLY TODAY Do you need an urgent loan to fix your debts or do you need a home equity loan to improve your (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek