no
2024. május 02., csütörtök Zsigmond napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szinérváralja egykori ékköve: a Bay-ház (1.)

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Bay, vagy Papolczy? Ház, kastély, vagy kúria? Szülõvárosomban, Szinérváralján van egy épület, amit mindenki Bay-házként ismer. Valójában a Papolczy-Bay, vagy még pontosabban, a Papolczy-kastélyról van szó, ahogy az egy korabeli képeslapon is szerepel.


Hogy miért Papolczy- és nem Bay-ház? Azért, mert eredetileg a Papolczy család tulajdonában állt az épület, csak késõbb, egy házasság útján vált Bay féle házzá, s ezzel az elnevezéssel maradt meg az emberek emlékezetében.

Ház, kúria, kastély, minek nevezhetõ ez az épület? Szerintem leginkább kúriának mondható, hiszen háznak túl nagy, kastélynak pedig túl kicsi. Mivel azonban jelenleg leginkább Bay-házként ismert, maradok én is ennél a megnevezésnél.

A XIX. század második felében épített Bay-ház eredetileg lakóépületként volt nyilvántartva, de Trianon után számtalan rendeltetést kapott. A 20-as számú marosvásárhelyi gyalogsági hadosztály besorozó központjaként (1939), a helyi gimnázium bentlakásaként, majd a „Constructorul” szocialista szövetkezet irodaházaként mûködött. Az 1989-es fordulat után a földgázszolgáltató vállalat helyi székhelyeként hasznosították a kúriát, egészen a közelmúltig. Azóta rohamos enyészetnek indult az épület, az azt körülvevõ, korábban gondozott fáktól árnyékolt, hangulatos udvar pedig rendezetlenné vált.

A mai szinérváraljaiak többsége csupán úgy ismeri az épületet, mint azt a helyet, ahová a gázszámlát jártak kifizetni, illetve ahol a földgázszolgáltató vállalattal kapcsolatos ügyeket lehetett intézni. A középkorúak és az idõsebb generációhoz tartozók még emlékeznek azokra az idõkre, amikor a Bay-házban, valamint az egykoron az udvarhoz tartozó melléképületben a helyi kisipari termelõszövetkezet építkezési vállalata,  asztalosmûhelye, tekercselõ részlege, illetve az ezen tevékenységeket felügyelõ és irányító iroda mûködött.

 

„A vívók apostola” és a Magyar Köztársaság elsõ miniszterelnökének a felesége

 

A ház mûemlékként, épített örökségünk részeként is értékes, de az igazi értékét az a szellemi örökség adja, amit a hozzá kapcsolódó személyiségek kölcsönöztek neki. Itt született ugyanis minden idõk legnagyobb magyar vívója, „a vívók apostola”, a „penge mestere”, dr. Bay Béla.

De nem csak emiatt nevezetes a Bay-ház. Ebben a házban született 1898-ban és lakott is egy ideig a késõbbi szabad Magyarország elsõ miniszterelnöke, dr. Antall József feleségének, Filepp Klárának a nagymamája. Mi több, a kis Klárát, akárcsak négy húgát, az épület szomszédságában található református templomban keresztelték. Mikor Antall Józsefné 2003-ban Szinérváralján járt - más jeles személyiségekkel együtt -, hogy a szintén Szinérváralján született nagy humanista és bibliafordító Sylvester János születésének az 500. évfordulójára rendezett ünnepségen, illetve a Bocskai-díjak kiosztásán részt vegyen, azt nyilatkozta: nem vendégként van jelen, hanem haza jött, a gyökereihez tért vissza...

A ház akkor vette fel a Bay nevet, amikor Csomaközi Bay Miklós feleségül vette Papolczy Máriát, aki hozományként megkapta a házat. Ebbõl a házasságból két gyermek született, egy fiú és egy lány, név szerint Béla (1907) és Ilonka (1908). A második gyermek születését követõen Mária és Miklós házassága megromlott, ami váláshoz vezetett. Mária a gyermekekkel Budapestre költözött, Miklós pedig feleségül vette a fiával egykorú Hermann Arankát. Csomaközi Bay Miklós 1965-ben hunyt el Nagyváradon. (befejezés a következõ lapszámban)

Tamási Attila

*A cikk a Retro-sport címû egyetemi lap számára készült.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek