rmdsz header
2024. május 18., szombat Erik napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szír öngyilkos merénylő robbantott Isztambulban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A detonáció az egyik kedvelt turistanegyedben következett be, a támadásban legalább tízen meghaltak, sokan megsebesültek. Magyar áldozatokról nem tud a külképviselet. Recep Tayyip Erdogan török államfő bejelentette: egy szíriai származású öngyilkos merénylő követte el a merényletet, az áldozatok többsége német állampolgár. Több európai uniós vezető és a NATO is elítélte a terrortámadást.


Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát  Isztambul egyik kedvelt turisztikai központjánál, az Hagia Sophia és a Kék mecset melletti a Sultanahmet téren. A török hatóságok 10 halottról és 15 sérültről számoltak be. Helyi hírforrások arról tudósítottak, hogy a merénylő egy német turistacsoport mellett robbantotta fel magát. A sebesülteket egy közeli kórházba szállították, a CNN Türk török tévécsatorna értesülései szerint hat német áldozat van.

A merénylet tíz halálos áldozatának többsége német állampolgár - mondta telefonon  Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök Angela Merkel német kancellárnak.
A török kormányfői iroda közölte azt is, hogy az öngyilkos merénylet rendőrségi vizsgálatának részleteit Ankara megosztja a német tisztségviselőkkel.
Egy neve elhallgatását kérő török állami tisztségviselő nyugati hírügynökségeknek azt mondta, a tíz halálos áldozat közül legalább kilenc német állampolgár volt. A jelentés szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a korábban hivatalosan megerősített tíz halálos áldozatba az öngyilkos merénylőt beleértették-e.

A német külügyminisztérium kedden arra figyelmeztette állampolgárait, hogy a városban kerüljék el a turistalátványosságok környékén a nagyobb csoportosulásokat. A tárca szerint Törökországban terrortámadásokra és erőszakos összeütközésekre kell számítani.

Az isztambuli magyar főkonzulátusnak nincs tudomása arról, hogy magyar állampolgárságú áldozata lenne a kedd délelőtti isztambuli robbanásnak - közölte a külképviselet telefonon az MTI-vel. Aki információt szeretne kérni a történtekről, az isztambuli magyar konzuli szolgálatot a következő telefonszámot hívhatja: 0090-533-375-8715.

Terrortámadás volt az isztambuli merénylet

A keddi isztambuli robbantásos merénylet elkövetője az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet tagja volt - közölte kedden Ahmet Davutoglu török miniszterelnök. A kormányfő Ankarában tett, a televízióban sugárzott nyilatkozatában azt is elmondta, hogy a robbantás összes áldozata külföldi állampolgár volt. Az elkövető nemrég lépett be Törökország területére Szíriából, de nem állt a török hatóságok megfigyelése alatt mint feltételezett terrorista - tudatta a politikus.

A támadást egy szíriai származású öngyilkos merénylő követte el - nyilatkozott keddi sajtótájékoztatóján Recep Tayyip Erdogan török államfő. Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes pedig a török nemzetbiztonsági kabinet ankarai ülését követően elmondta: a terrorakció elkövetőjét testének maradványaiból azonosították és jelenleg vizsgálják a kapcsolatait.

Ezzel szemben a Dogan török hírügynökség úgy értesült, hogy az elkövető, Nabil Fadli szaúdi állampolgár volt és 1988 szeptemberében született.

Előzőleg két török kormánypárti tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy feltételezésük szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet áll az eddigi hírek szerint tíz halálos áldozattal és tizenöt sebesülttel járó isztambuli robbanás mögött .

"Elítéljük a Sultanahmet téri alattomos támadást" - mondta a kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője, Ömer Celik. "Szeretnénk kifejezni együttérzésünket a halottak hozzátartozói felé, a sebesülteknek pedig gyors felépülést kívánunk" - tette hozzá.

hirado.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

Hitelajánlat sürgős egyén között Hitelajánlat sürgős egyén között Az egyedi ajánlatok 5.000 € és 15.200.000 € (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek