rmdsz 1
2024. május 02., csütörtök Zsigmond napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Találkozó a „Máramarosszigeti történetek” c. kötet szerzőjével!

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Tisztelettel hívjuk 2015. június 24-én, szerdán 18.00 órára Nagybányán a Teleki Magyar Házba, 2015. június 25-én, csütörtökön 17.00 órára pedig Máramarosszigeten a Hollósy Magyar Házba. Vendégünk Fülöp G. László egyesült államokbeli író, építész, a „Máramarosszigeti Történetek” és több más könyv, irodalmi mû szerzõje.


A könyv, amelynek ismertetésére 2012-ben egy teljes oldalt szántunk a Bányavidéki Új Szó hasábjain, három esztendõvel ezelõtt jelent meg a budapesti Fekete Sas Kiadónál. Bár a kötetet akkor meg is vásárolhatták a nagybányai olvasók, csak reménykedhettünk abban, hogy a Tiszakécskén született, ám gyermekkorát a Szalaván alatt, Máramarosszigeten töltõ íróval személyesen is találkozhatunk, s közösen idézhetjük fel az egykori rövidnadrágos csínytevõ legényke 1944-45 közötti életének hol mosolyra, hol pedig aggódásra késztetõ eseményeit, a hajdani Hunyadi és Iza utca környékének világát a II. világháború és a közvetlen utána következõ idõk rendkívüli éveiben.

Nos úgy tûnik, most végre sor kerülhet az eseményre!

2015. június 24-én, szerdán

18.00 órától

NAGYBÁNYÁN

a Teleki Magyar Házban,

 

2015. június 25-én, csütörtökön

17.00 órától pedig

MÁRAMAROSSZIGETEN,

a Hollósy Magyar Házban

 

találkozhatunk Fülöp G. Lászlóval, aki ezúttal feleségével és barátaival látogat Erdélybe!

A könyvbemutatókra – amelyeken a „Máramarosszigeti történetek” mellett a szerzõ más könyveit is meg lehet vásárolni („Dunától a Mississippihez”, „Minneapolis Tükör”, „Tollvonások”) – nagy szeretettel várnak minden érdeklõdõt!

 

FÜLÖP G. LÁSZLÓ Tiszakécskén, Máramarosszigeten és Szentendrén nevelkedett. Érettségi után egy évvel munkaszolgálatra vitték a komlói szénbányába, késõbb Budapestre az építõzászlóaljakhoz. Az 1956-os forradalomban aktív szerepet vállalt. 1957. január végén menekült Ausztriába. Építészmérnöki tanulmányait Bécsben, majd a Minnesota Állami Egyetem építészeti karán (USA) végezte el. 1963 és 1970 között tervezõ és projektmenedzser, majd 1975-ig a tervezés és fejlesztés menedzsere Minnesota állam Felsõoktatási Minisztériumában. Nyolc évig tanított építészeti tárgyakat fõiskolán, 1975-tõl Minnesotában majd 1983-tól Wisconsin államban, a két legnagyobb állami egyetemen. Feleségével, Sylvester Ágnessel együtt dolgozva elkötelezett vezetõje a Minnesotai Magyarok Szervezetének. Tagja és helyettes elnöke a Magyar Amerikai Koalíció Igazgató Tanácsának; elnöke volt a Magyar Baráti Közösségnek, tagja az Amerikai Magyar Szövetségnek. Írásai, esszéi megjelentek amerikai és magyar kiadványokban, irodalmi fordítói munkája is jelentõs.

2008-ban több évtizedes, a magyarságért végzett munkája elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

Dávid Lajos

(Bányavidéki Új Szó)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek