rmdsz header
2024. május 17., péntek Paszkál napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Tanév közben szűnt meg a képzőművészeti osztály a kolozsvári Apáczai-iskolában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Mégsem sikerült elérni az ötödikes magyar tannyelvű képzőművészeti osztály jóváhagyását a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban. Vörös Alpár István igazgató ezért szerdán bejelentette az érintett szülőknek az osztály megszűnését. Csoma Botond Kolozs megyei RMDSZ-elnök szerint a minisztérium mulasztott ebben az ügyben. Mint arról már korábban beszámoltunk, a Kolozs megyei tanfelügyelőség a törvényes diáklétszám hiányára hivatkozva utasította el többször is, hogy az iskolában két ötödik osztály, egy intenzív angol és egy képzőművészeti indulhasson. Október közepén azonban Király András oktatási államtitkár a Maszolnak azt nyilatkozta: sikerült jóváhagyatni a magyar tannyelvű képzőművészeti osztályt. Az államtitkár nyilatkozatának előzménye az volt, hogy Apáczaiban összegyűlt a 16 fős diáklétszám az ötödikes képzőművészeti osztály elindításához. Azóta ezek a gyerekek ebben az osztályban tanultak. Vörös Alpár István azonban szerdán összehívta az érintett szülőket, és közölte velük, hogy az osztály mégis megszűnik.


Az igazgató a Maszolnak szerda este elmondta, az osztályt annak idején szóbeli jóváhagyás alapján indították el. „Akkor azt mondták, hogy az írásbeli jóváhagyást napokon belül megkapjuk, de azóta sem érkezett meg a minisztériumtól, az RMDSZ és az iskola többszöri beadványa ellenére sem. Kifutottunk mindenféle határidőből, szóbeli ígéretek és biztatások alapján nem lehet egy osztályt működtetni. Ez törvénytelen lenne” – mondta Vörös Alpár István.

Az igazgató elmondta, szerdán összehívta az érintett szülőket, és bejelentette az osztály megszűnését. Kérdésünkre közölte, hogy a 16 diák egy része az Apáczaiban marad, elsősorban azok, akik negyedikig is ebbe az iskolába jártak. Másik részük vagy visszamegy abba tanintézménybe, ahonnan jött, vagy más kolozsvári iskolába íratják őket a szüleik.

Vörös Alpár István az osztály megszűnésének bejelentése előtt konzultált az iskola vezetőtanácsával is, átbeszélték a képzőművészeti osztály jogi helyzetét. „Az RMDSZ részéről is minden támogatást megkaptunk, és úgy érzékeltem, hogy a minisztérium magyar illetékesei is mindent próbáltak megtenni azért, hogy a képzőművészeti osztály helyzete rendeződjön” – magyarázta.

Arra a kérdésünkre, kitől kapott szóbeli ígéretet az osztály jóváhagyására, az igazgató kijelentette: „Nem csak magyar oldalról kaptunk ígéretet, és nem is velem volt ez lebeszélve. Az 5-8. osztályokat a tanfelügyelőségnek kell jóváhagynia. Itt az a lényeg, hogy a tanfelügyelőségtől megvan-e a jóváhagyás vagy sem.”

Csoma Botond: a minisztérium mulasztott

A Kolozs megyei RMDSZ elnöke, Csoma Botond a szerdai bejelentés előzményeiről a Maszolnak elmondta, Valentin Cuibus megyei főtanfelügyelő első perctől ellenezte a magyar tannyelvű képzőművészeti osztály beindítását, az alacsony diáklétszámra hivatkozva. „Ezt kifejtette akkor is, amikor tárgyaltuk a tanfelügyelőségen az ötödikes beiskolázási számokat. De azt is mondta, ha több diák lesz, akkor majd még meglátjuk” – magyarázta a politikus.

Csoma Botond tájékoztatása szerint a nyár folyamán összegyűlt egy 16 fős diáklétszám, ennek ellenére a tanfelügyelőség vezetőtanácsa az iskolakezdés előtt – Valentin Cuibus javaslatára – elutasította az osztály jóváhagyását. A főtanfelügyelő azzal érvelt: 16 gyermekkel sem tudja elképzelni megyeszékhelyen egy osztály elindítását, mert a törvény szerint ehhez 28 fős diáklétszám kell.

„Cuibus azt mondta, vidéken elképzelhető egy alacsony diáklétszámú osztály jóváhagyása, ha nincs hova járniuk a gyerekeknek, de Kolozsváron az Apáczaitól néhány méterre több magyar iskola is működik, tehát ez a helyzet nem áll fenn. Megpróbáltam vele megértetni: nem arról van szó, hogy a gyerekeknek nincs hova járniuk iskolába, hanem arról, hogy a városban nincs magyar képzőművészeti osztály. Tehát ha nem hagyják jóvá az osztályt, akkor a kolozsvári magyar gyerekek nem tudnak anyanyelvükön művészeti tárgyakat tanulni” – idézte fel az RMDSZ elnöke.

Szeptember 16-án az Apáczai-iskola és a Kolozs megyei RMDSZ külön-külön megfellebbezte a döntést az oktatási minisztériumban. Az érvük ugyanaz volt, amit Csoma Botond szóban elmondott a főtanfelügyelőnek is: a kolozsvári magyar gyerekek anyanyelvükön nem tudnak művészeti oktatásban részesülni.

Néhány nap elteltével Valentin Cuibus behívatta a Vörös Alpár Istvánt és az RMDSZ elnökét is az irodájába, és közölte: továbbra sem ért egyet az osztály beindításával, de a minisztériumtól értesítették ("az egyik államtitkár szólt neki"), hogy a fellebbezéseket elfogadják, ezért azt mondta az igazgatónak, hogy indítsa be az osztályt. Ez meg is történt, összeállt a diákok órarendje, és elindult az oktatás az ötödikes képzőművészeti osztályban.

"Játszadoznak a gyerekeink jövőjével"

Csoma tájékoztatása szerint újabb fordulatot a múlt héten vett az ügy. Ekkor ülésezett újra a főtanfelügyelőség vezetőtanácsa, és Valentin Cuibus a testülettel közölte: nem terjeszti be jóváhagyásra a magyar osztály beindítását, mert a minisztériumtól továbbra sem kapta meg az átiratot a fellebbezések elfogadásáról.

Az RMDSZ elnöke elmondta, a történtek után telefonálgatni kezdett a minisztériumba. „Nem értettem, hogy miért játszadoznak a gyermekek jövőjével. Nem értettem, hogy miért nem képesek egy beadványra két hónap alatt hivatalos választ adni, holott 30 napon belül kötelesek ezt megtenni. Azonban mindenki mosta a kezeit” – nyilatkozta Csoma, aki a marosvásárhelyi római katolikus gimnáziummal történtek „mellékzöngéjének” tartja az ügyet.

A politikus a múlt héten újabb beadvány küldött ebben az ügyben a minisztériumba, amelyben választ kért az átiratára. "Nekünk RMDSZ-ként az a dolgunk, hogy válaszra bírjuk a minisztériumot. Az anyanyelvű oktatáshoz való jog minden gyerek alapvető joga. Nem akarjuk gyermekeinket román iskolába küldeni" – jelentette ki Csoma Botond. 


maszol.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek