rmdsz header
2024. május 15., szerda Zsófia napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Tehetetlenül nézzük, hogy megismétlődik Auschwitz

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Szemtanúk százai állítják, hogy Észak-Koreában több mint százezer embert tartanak fogva a náci haláltáborokhoz hasonló gulágokban.


„Egyszer már megtörtént, ezért újra megtörténhet… bárhol megtörténhet” – a zsidó származású olasz író, vegyész és Auschwitz-túlélő Primo Levi figyelmeztetését egykori fogolytársai idézték fel a haláltábor felszabadításának 70. évfordulóján. A január 27-i megemlékezés alkalmából a világ civilizált országainak vezetői újra megfogadták: a történelemnek ez a sötét fejezete soha nem ismétlődhet meg.

Csakhogy megismétlődik. Miközben ezt a cikket olvassák, Észak-Koreában – becslések szerint – 100-200 ezer embert tartanak fogva koncentrációs táborokban. Az emberélet ezekben a gulágokban semmit nem ér. Az őrök teljesen szabad kezet kapnak a politikai foglyok megszégyenítésében, kínzásában és kivégzésében. Az elektromos kerítésekkel és őrtornyokkal védett kényszermunka-táborokba ráadásul nagyon könnyű bekerülni. Elég hozzá annyi, ha felmerül a gyanú, hogy az illető nem elvakult követője az országot totális kontroll alatt és a világtól hermetikusan elzárva tartó Kim dinasztia személyi kultuszának.

Akiket a hegyekbe küldtek

Az észak-koreai rezsim tagadja a táborok létezését, így a világ csak a Dél-Koreába szökött egykori fogvatartottak és őrök beszámolói alapján értesült arról, milyen az „élet” a munkatáborokban. Összefoglalva: embertelen. A politikai foglyokat családjukkal együtt hurcolják a gulágokba, ahol napi legkevesebb tizenkét órát dolgoztatják őket a táborok melletti földeken, bányákban vagy gyárakban. Havonta egy szabadnap jár, enni pedig épp csak annyit kapnak a kemény fizikai munkát végző elítéltek, hogy ne haljanak éhen. A folyamatos éhezés miatt sokan reménytelenségükben mindent megesznek, amit találnak: patkányt, egeret, kígyót, füvet. A kiszabadult rabok beszámolói szerint épp ezért az első sokk, ami a táborba érkezve érte őket, az a fogolytársaik fizikuma volt. Az alultápláltságtól csont soványra fogyott, és a nehéz munkától eldeformálódott testű rabokról szóló leírások alapján az auschwitzi haláltáborról készült archív felvételek juthatnak az eszünkbe. Az észak-koreaiak jelentős része tud a táborok létezéséről, de beszélni kevesen mernek róluk. A legtöbben a fogoly szót ki sem merik ejteni, helyette azt mondják: „azok, akiket a hegyekbe küldtek”.

A táborok nem egyformák, van ahol bűnözőket is fogva tartanak, van ahol csak politikai elítélteket, és az őrök sem mindenhol ugyanannyira kegyetlenek. A 14-es és 18-as sorszámú táborba például csak a rendszer ellenségeit zárják, a büntetés így a legtöbb esetben életfogytiglan, a cél pedig tulajdonképpen az elítéltek és családjuk lassú – illetve a kivégzések esetén gyors - megsemmisítése. Ebben a két táborban tartották fogva azt a fiatal észak-koreait, akinek a története felhívta a világ figyelmét a munkatáborokban történő embertelenségekre.

Sin Dong Hjok esete azért is különleges, mivel már a 14-es számú táborban született, és 23 éves koráig, amikor megszökött, lényegében semmit nem tudott a külvilágról. A jelenleg 32 éves, Dél-Koreában élő fiatalember nem szerelemgyerek volt. Szüleit az őrök „párosították” példás magatartásuk jutalmául. Apját egyébként - a nagyszülőkkel és két másik rokonnal együtt – testvéreinek Dél-Koreába szökése miatt vitték el a rendőrök életfogytig tartó kényszermunkára 1965-ben.

Már a tábori iskolában - ahol a központi ideológia sulykolása mellett az írás, olvasás, összeadás és kivonás megtanítására is alig maradt idő - szembesült a brutális valósággal. Kilenc éves korában a tanárnak beosztott őrök egy marék búzát találtak egyik osztálytársának a zsebében. Büntetésül majdnem egy órán át ütötték a fejét. Az eszméletét vesztett kislányt az osztálytársai cipelték haza. Másnap belehalt a sérüléseibe.

A mélypont nem sokkal később, már a 18-as táborban következett. 13 éves volt, amikor megtudta, hogy anyja és bátyja szökést terveznek. Sin azt állítja, megijedt, hogy ha kiderül a tervük, őt is megkínozzák, ezért úgy döntött, beárulja családtagjait. Az őrök „jutalmul” végignézették vele és apjával anyja akasztását és testvére sortűz elé állítását. Ezután többször is próbálkozott a szökéssel, sikerült is Kínába jutnia, de az ottani hatóságok visszatoloncolták. Büntetésképp fél éven át kínozták válogatott kegyetlenséggel: több körmét letépték, egyik ujját megcsonkították, és többször is tűz fölé kötözték. Csak a sebeit ellátó idősebb cellatársának köszönhette, hogy túlélte a súlyos égési sérüléseket.

2005-ben sikerült végleg elmenekülnie, miután barátságot kötött egy fogolytársával, aki mesélt neki a táboron kívüli világról. Azt állítja, elsősorban nem a szabadság vonzotta, hanem olyan banális dolgok, mint életében először megkóstolni a csirkehúst. Tűzifagyűjtés közben jött az elhatározás. Barátjával együtt nekiiramodtak, hogy átmásszanak az elektromos kerítésén. Társát agyoncsapta az áram, Sin az ő holttestén keresztül, újabb égési sérüléseket szerezve jutott ki. Több hónapos bujkálás után Kínába szökött. Az egyik dél-koreai konzulátuson kért menedéket, ahonnan azonnal kórházba szállították súlyos depresszió, szorongás és alultápláltság miatt.

A világ tehetetlen

Bár Sin Dong Hjok nemrég bejelentette, hogy korábban helyenként pontatlanul mesélte el a történetét - például amikor azt állította, hogy csak a 14-es táborban tartották fogva - az általa leírt embertelenségeket számos másik korábbi fogoly is megerősítette. Az észak-koreai jogsértések kivizsgálására létrehozott ENSZ-bizottság tavaly februárban tette közzé 400 oldalas jelentését, amelyben több száz észak-koreai menekült tanúvallomását közölték. A dokumentum a beszámolók alapján megállapította: nincs még egy ország a világon, ahol ilyen széleskörű és rendszerszintű az emberi jogok földbe tiprása. Az észak-koreai állami szervek által a lakosság ellen elkövetett emberiesség elleni bűnöket is felsorolták: gyilkosság, kínzás, rabszolgamunkára kényszerítés, a lakosság szándékos éheztetése, politikai, vallási, etnikai és nemi alapú üldöztetés, erőszakos elköltöztetés, emberrablás, nemi erőszak, kényszerabortusz, csecsemőgyilkosság és a sort még folytathatnánk.

A jelentés alapján a hitleri Németországhoz vagy a sztálini Szovjetunióhoz hasonlítható totalitárius állam képe rajzolódik ki, amelynek a munkatábor-rendszer szerves részét képezi. A gulágok az állami megfélemlítés és terror eszközei Észak-Koreában, hiszen mindenki tisztában van vele, hogy a rezsim legkisebb kritikája miatt is elvihetik családjával együtt. Abban nem érdemes bízni, hogy a renitensség titokban marad, hiszen a lakosság magánéletét olyan kiterjedt állami megfigyelő-apparátus ellenőrzi, amilyen még Orwell fantáziájában sem létezett.

Fogoly tábor Észak-Kóreában 1950-ben. Fotó: Europress

A jelentésben szerepelt az a levél is, amelyet a Bizottság Kim Dzsongun legfelsőbb vezetőnek küldött. Ebben figyelmeztették az észak-koreai diktátort, hogy személyes felelősség terhelheti az országában „szisztematikusan és széleskörűen” elkövetett emberiesség ellenes bűntettekért, amiért a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon felelősségre vonható. Phenjan válasza aligha lepett meg bárkit is: újabb nukleáris tesztekkel fenyegetőztek, az állami média pedig „emberi hulladéknak” nevezte a dokumentumban idézett szemtanúkat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tavaly decemberben tűzte először napirendjére az észak-koreai emberi jogi helyzetet a bizottsági jelentés alapján, amiben vélhetően jelentős szerepe volt a Sony filmstúdió elleni hackertámadásnak is, amivel a Fehér Ház Phenjant vádolta. A meghallgatás akár jelentős előrelépést is jelenthetett volna, hiszen az emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálását az ENSZ BT kezdeményezheti a Nemzetközi Büntetőbíróságon. A vétójoggal rendelkező nagyhatalmak között azonban ebben az ügyben sincs egyetértés, Észak-Korea ugyanis továbbra is élvezi egyetlen szövetségese, Kína támogatását.

Ha Peking nem gyakorol nyomást Phenjanra annak érdekében, hogy számolja fel a koncentrációs táborokat, a világ tulajdonképpen tehetetlen. Kim Dzsongun hatalmának erőszakos megdöntésére még az Egyesült Államok sem vállalkozna. Washington inkább nem próbálná ki, hogyan reagál a phenjani vezetés, ha sarokba szorítják, a katasztrófához ugyanis még nukleáris fegyverek sem kellenek. Szakértői becslések szerint több mint 13 ezer észak-koreai nehéztüzérségi löveg van telepítve a dél-koreai határ közelében, amelyek néhány óra alatt felégethetnék a több mint tízmilliós lakosságú Szöult. 

hir24.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

FAST LOAN OFFER APPLY TODAY Do you need an urgent loan to fix your debts or do you need a home equity loan to improve your (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek