rmdsz header
2024. május 16., csütörtök Botond, Mózes napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Tovább tart a bizonytalanság a tankönyvpiacon

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Bár új tanterv alapján tanulnak, régi tankönyvekkel kezdték hétfőn az új iskolaévet a másodikos és harmadikos diákok. A magyar tagozaton az első osztályosoknak a matematika-tankönyvük hiányzik, azt ugyanis még nem fordították le románból, holott a licitet két éve tartották. A szakemberek szerint a tanítók leleményességére van bízva, miként hangolják össze az új tantervet a régi tankönyvvel.


Király András oktatási államtitkár lapunknak elmondta, a másodikosok számára a nyári liciten kiválasztották a magyar nyelv és kommunikáció, valamint a specifikus románnyelv-oktatási tankönyveket, ám az eredményt a versenytárgyalás egyik vesztese megóvta, így nem tudnak nyertest hirdetni, szerződést kötni.

Úgy vélte, optimista forgatókönyv szerint ez a procedúra négy-hat hét alatt lezajlik, és akkor az év végéig a másodikos kisdiákok megkaphatják az új tanterv szerint összeállított könyveket. A matematikát ennek az évfolyamnak már lefordították, azt hamarabb ki tudják osztani, mondta. Király András szerint azonban zenetankönyvet senki nem írt számukra, holott itt jellegzetes a tanterv, így ezt lefordítani sem lehet románból, tehát ebben az esetben is a tanítók leleményességére van bízva, hogy könyv hiányában megoldják a gyerekek zenei nevelését.

Harmadikban rosszabb a helyzet

A harmadik osztályos könyvek vonatkozásában ennél is roszszabb a helyzet, az új tanterv szerinti tankönyveket ugyanis csak most írják, a minisztérium pedig ősz végén, tél elején újabb licitet ír ki. A kiadók becslése szerint csak jövő tanévre készülnek el. „Állandósult a fáziskésés, ám legyünk optimisták, ha a nehezén túl leszünk, a következő évfolyamok már tanévkezdéskor megkaphatják az új tankönyveket" – biztatott Király. Emlékeztetett, hogy a magyar kiadók hátránnyal indulnak a versenyen, hiszen míg a digitalizálás költségei akkorák, mint a román könyveké, a példányszám és emiatt a nyereség jóval kevesebb.

Nem kockáztatnak a kiadók

Az elektronikus formátum miatt túl nagy a kockázat, így a nagy román kiadók, mint a Humanitas, a Paralela 45 sem pályáznak tankönyvkiadásra, mondta lapunknak Szikszai Attila, az Ábel Kiadó igazgatója. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) által létrehozott kolozsvári cég sem vett részt a liciteken, hiszen már a versenytárgyalásra elő kell rukkolni az elektronikus változattal, a digitalizálás pedig 7–10 ezer euróba kerül, ez túl nagy befektetés ahhoz képest, hogy semmi garancia arra, hogy meg is nyerik a versenyt, magyarázta az igazgató. A magyar kiadók számára ráadásul ez nagyobb erőfeszítést jelent, hiszen míg a román piac 160 ezres, a magyar évfolyamoknak tízezer példányt kell nyomtatni, a minisztérium által javasolt ár így alig fedezi a digitalizálás költségeit.

Szikszai Attila arra is rámutatott, hogy például magyar nyelvű matematika tankönyvre nincs is kiírás, a románt kell lefordítani, de ha a nyertessel kötött szerződésbe a minisztérium nem foglalja bele a fordítás kötelezettségét, ezt nem várhatja el a román kiadótól.

Az Ábel Kiadó igazgatója a fellebbezések, pereskedések viszszásságaira is felhívta a figyelmet, mint mondta, az elmúlt tanévben egy pert februárban zártak le, a felperesnek adott igazat a bíróság, a könyvet be kellett volna venni a választható tankönyvek közé, de okafogyott volt a döntés, mert a tankönyveket már rég megrendelték az iskolák. „Ha ilyen ütemben cserélik a tankönyveket, mikor kerül sor az 5–8. osztályra?" – tette fel a kérdést Szikszai, hangsúlyozva, a földrajzkönyvek olyan régiek, hogy kiadásuk óta változtak az európai határok.

A Kovászna megyei tanfelügyelőség utánnyomásokat rendelt, 23 kiadótól összesen 127 ezer tankönyvet, melyek többsége már meg is érkezett és kiosztották az iskoláknak, mondta lapunknak Farkas István, a tanfelügyelőség tankönyvekért felelős munkatársa. Kifejtette, az elsősök új tankönyvet kapnak, esetükben a matematika hiányzik, míg 2–3. osztályban a régi könyveket kapják kézbe a diákok.

kronika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

FAST LOAN OFFER APPLY TODAY Do you need an urgent loan to fix your debts or do you need a home equity loan to improve your (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek