no
2024. április 29., hétfő Péter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Tüntettek Kolozsváron és Bukarestben is

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Máris tüntettek Kolozsváron és Bukarestben a korruptaknak megkegyelmező tervezet ellen.


Kolozsváron pár tucat, Bukarestben pár száz ember tüntetett ma este a közkegyelmi törvénytervezetnek ma a szenátus jogi bizottságában elfogadott módosítása ellen. A testület holnap is ülésezik, a kérdésben pedig a képviselőház dönt majd.

 

Mindenesetre a ma kieszközölt módosítás szerint közkegyelemben részesülnek mindazok a személyek, akiket letöltendő börtönbüntetésre ítéltek megvesztegetés vagy csúszópénz elfogadása és befolyással üzérkedés miatt, ha megtérítik az okozott kár értékét. A tervezet a 2017. január 1-jéig elkövetett bűncselekményekre vonatkozik.

 

Kolozsváron a Főtéren kezdtek gyülekezni este kilenc körül, a mintegy ötven ember több trikolórt hozott, mint ahány táblát. Időnként felzúgott, hogy Együtt megmentjük az egész Romániát, illetve hogy A PSD a vörös pestis. Végül a megjelentek abban maradtak, hogy ha a törvényhozásban marad a ma elfogadott változat, akkor vasárnap este nyolctól vonulnak nagy számban utcára.

Bukarestben a Victoria téren gyűltek össze a Digi24 hírtelevízió becslése szerint több mint ezren. Tolvajok! Tolvajok! - skandálták a kormány székhelyeként működő Victoria palota előtt, és blokkolják a forgalmat a Lascăr Catargiu sugárúton. 

 

A szenátus jogi bizottságában ma elfogadott módosítást viszont a kormány nem támogatja. Sorin Grindeanu kormányfő a Facebook-oldalán közölte, hogy a kormány saját, eredeti törvénykezdeményezését támogatja a közkegyelem ügyében, amelyben a korrupciós bűncselekmények olyan kivételekként szerepelnek, amelyekre nem vonatkozik a tervezett közkegyelem.

 

A mai módosítás kellemetlen meglepetésként érte Klaus Iohannist is, nyilatkozta az éppen Suceaván tartózkodó államfő. Mivel a törvénytervezetet egyelőre még csak a jogi bizottság vitatja, a mai döntést az államfő nem kívánta részletesen kommentálni.

 

A korrupciós bűncselekmények büntetéseinek közkegyelemmel történő eltörlését még szerda délután elítélte a főügyészség és romániai ügyvédi kamarák szövetsége. Irina Kuglai, a főügyészség munkatársa emlékeztetett, hogy Románia nem rendelkezik külön stratégiával a zsebtolvajlás vagy a gondatlanságból elkövetett testi sértések ellen, ellenben ötéves stratégiát dolgozott ki a korrupció visszaszorítására. 

 

Ha a közkegyelmi törvénybe bekerülnek a korrupciós bűncselekmények, azok az állami intézmények akadályozzák a főügyészséget ennek a stratégiának a végrehajtásában, amelyeknek épp hogy támogatniuk kellene. A korrupciós bűncselekmények elkövetőit nem szabadna közkegyelemben részesíteni, szögezte le Irina Kuglai.

(foter.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek