rmdsz header
2024. május 15., szerda Zsófia napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Újabb tervezet készül a levélben való szavazásról

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az állandó választási hatóság (AEP) készít újabb törvénytervezet a levélben való voksolás szabályozására – jelentette be hétfőn Liviu Dragnea.


A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke emlékeztetett: a témában már négy tervezetet terjesztettek a parlament elé (kettőt a kormányoldal, kettőt pedig az ellenzék törvényhozói), de szerinte „több szakértelemre" volna szükség a törvény kidolgozásánál, ezért nem szabad kihagyni belőle a választási hatóságot.

Az MTI által idézett politikus kifejezte reményét, hogy az AEP záros határidőn belül kidolgoz egy megfelelő tervezetet, amelyet sürgősségi eljárással elfogadhat a parlamentben. A levélben való voksolás elfogadására azonban nagyon kevés idő maradt, mivel a jövő novemberben esedékes parlamenti választás előtti egy évben már nem változhatnak a választási törvények.

A román állampolgárok a hatályos törvények szerint csak személyesen adhatják le voksukat a lakhelyük szerinti választókerület jelöltjeire. Ezt a külföldön élők az illető országban kialakított szavazóhelységek valamelyikében tehetik meg, de ez a módszer látványos kudarcot vallott a tavaly őszi elnökválasztáson.

A parlamenti választások megszervezéséről júniusban elfogadott kerettörvény szerint külföldön csak lakcímkártyával vagy a román útlevélben szereplő állandó külföldi lakcímmel lehet szavazni. A bukaresti belügyminisztérium útlevélosztálya szerint félmillió román szavazópolgárnak van állandó külföldi lakhelye. A külföldön dolgozó, de lakcímkártyával sem rendelkező román vendégmunkások – akiknek számát több millióra becsülik – csak akkor élhetnek szavazati jogukkal, ha a voksolás napjára hazautaznak romániai választókerületébe.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

FAST LOAN OFFER APPLY TODAY Do you need an urgent loan to fix your debts or do you need a home equity loan to improve your (...)

Genuine loan offer contact now I know of a genuine Loan company that can grant you a loan without any problem or delay with a very (...)

VIGYÁZAT Nem alszik, mert nem tudja, hogyan vegyen fel kölcsönt. E-mail cím: isabellemonica9@gmail.com Hitelt keres adósságai törlesztésére Kölcsönt keres saját vállalkozása elindításához Hiteleket keres nagy projektekhez Van egy álma, és rájön, hogy ez n VIGYÁZAT Nem alszik, mert nem tudja, hogyan vegyen fel kölcsönt. E-mail cím: (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek