rmdsz header
2024. május 16., csütörtök Botond, Mózes napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Újból a szenátus elé került az RMDSZ törvénytervezete, amely a bajba jutott ingatlanhitelesek lakásproblémájára nyújt megoldást

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Újból a szenátus elé került az RMDSZ törvénytervezete, amely a bajba jutott ingatlanhitelesek lakásproblémájára nyújt megoldást - tájékoztat az RMDSZ által az AGERPRES hírügynökségnek kedden küldött közlemény.


'A parlament tavaly novemberben fogadta el először az RMDSZ által kidolgozott jogszabálytervezetet, amely a devizahiteleseken segítene oly módon, hogy lehetővé tenné a helyi önkormányzatok számára, hogy saját pénzforrásokból az elárverezésre kerülő ingatlanokat megvásárolják, és ezeket bérbe adják az addigi tulajdonosoknak. A jogszabályt azonban Klaus Iohannis államfő tavaly decemberben visszaküldte a parlamentnek felülvizsgálatra' — idézi a közlemény Cseke Attilát, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetőjét, aki azt követően nyilatkozott, hogy hogy hétfőn a jogszabály ismét a szenátus plénuma elé került. 

Az államfő kérésének részlegesen helyt adott a közigazgatási bizottság, majd ezt követően a szenátus plénuma. Az RMDSZ olyan módosításokat javasolt, amelyek egyértelműsítik a szakmai értelmezéseket. 

'Tisztázódott a jogszabálytervezetben, hogy azon személyek adhatják le kérésüket, akiket az ingatlan-végrehajtás során már kilakoltattak a hitelből vásárolt otthonukból. Az államfő arra is utalt, hogy szükséges lenne a törvényben egy konkrét rendelkezés, amely kimondja, hogy az önkormányzatok árverezésen legtöbb 100 négyzetméteres ingatlanokat vásárolhatnak a bajba jutott hitelesek segítése céljából, hiszen egy 2008-tól hatályos előírás tiltja a helyi önkormányzatoknak, hogy lakást vásároljanak. A jogszabály az említett módosításokkal kerül a képviselőház asztalára, amely döntéshozó a kérdésben' — fogalmazott Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője azt követően, hogy a szenátus hétfőn módosításokkal újra elfogadta a lakásügyi törvényt kiegészítő jogszabályt. 

A Bihar megyei szenátor szerint azért indokolt a kezdeményezés, mert sok család nem tudja fizetni ingatlanhitelét, és ők az érvényben lévő jogszabályok értelmében nem jogosultak szociális lakásokra. 

A lakásokat 5 évre adhatják bérbe a volt tulajdonosoknak, de lehetőség lesz a szerződés meghosszabbítására. A lakbér értéke nem haladhatja meg a család havi nettó jövedelmének 10 százalékát — írja az RMDSZ közleményében.

(agerpress.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

FAST LOAN OFFER APPLY TODAY Do you need an urgent loan to fix your debts or do you need a home equity loan to improve your (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek