rmdsz header
2024. május 16., csütörtök Botond, Mózes napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ukrán válság: egész éjjel folytak a tárgyalások Minszkben

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az ukrán helyzetről szóló minszki tárgyalásokat este 11 után már szűkebb körben folytatták a vezetők, de az ukrán küldöttség nem akar addig távozni, amíg nem születik megállapodás. Állítólag egy 12-13 pontos dokumentum készül.


A normandiai négyek magyar idő szerint eset háromnegyed 11-kor úgy döntöttek négyek szűkebb körben folytatják a tárgyalásokat Minszkben. Vlagyimir Putyin orosz államfő környezetében lévő tisztségviselőktől a TASZSZ-nak annyit sikerült megtudnia, hogy feszített ütemben folytatódik a munka. Az orosz hírügynökség szerint az Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, Petro Porosenko ukrán államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti tárgyalások a késő esti órákban szűkebb körben, azaz az említett vezetők részvételével folytatódtak, miután a négy ország küldöttségeinek tagjai, akik az első szakaszban jelen voltak, időközben kijöttek a teremből.

"A tárgyalások folynak, szuper módon, még annál is jobban" - mondta a hírügynökségnek Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója sem mondott többet, azon kívül, hogy a megbeszélések haladnak a maguk útján. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője azt mondta, a tárgyalások most már szűkebb körben zajlanak. Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes szerint "feszített ütemben folyik a munka és a vita". Az adott pillanatban még egyik forrás sem válaszolt arra a kérdésre, hogy az ülés végén várható-e valamilyen dokumentum aláírása.

Petro Porosenko elnök egyik segítője, Valerij Csalij csütörtök hajnali Facebook-bejegyzésében azt írta, az ukrán küldöttség nem kívánja elhagyni a minszki tárgyalóasztalt addig, amíg a tűzszünetről megállapodás nem születik. Hozzátette, hogy a négyoldalú tárgyalás, amely Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Porosenko között zajlik, várhatóan még órákig tart.

"Még legalább 5-6 óra munka áll előttünk. De nem távozhatunk a feltétel nélküli tűzszünetről szóló megállapodás nélkül" - írta Csalij, hozzátéve, hogy a tárgyalóasztalnál "az idegek harca zajlik". Más delegációk a hajnali órákban szintén arról számoltak be, hogy a tárgyalások elakadtak. Ennek egyik oka a kiszivárogtatások szerint az, hogy Putyin mereven kitart álláspontja mellett. 

Hajnalban egy meg nem nevezett diplomáciai forrás alapján hírügynökségek azt írták, hogy a minszki tárgyalásokon részt vevő felek alá fognak írni egy 12-13 pontból álló dokumentumot, miután véget ér hosszú megbeszélésük. Ekkor már több mint 12 órája tárgyalt a négy vezető. 

A négy vezető, Angela Merkel, Francois Hollande, Vlagyimir Putyin és Petro Porsenko azért találkozott a fehérorosz fővárosban, hogy megpróbálja előmozdítani a kelet-ukrajnai válság rendezését. Minszkben tartózkodik Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki szakadárvezér is, hogy ha a csúcstalálkozón fegyverszüneti megállapodás születik, akkor nyomban alá is tudják írni azt.

A tárgyalásokon korábbi közlések szerint egyebek között Kelet-Ukrajna státusáról, az ukrán határok sérthetetlenségét garantáló mechanizmusról, egy fegyvermentes övezet létrehozásáról, fogolycseréről és fegyverszünetről van szó. 

hvg.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

FAST LOAN OFFER APPLY TODAY Do you need an urgent loan to fix your debts or do you need a home equity loan to improve your (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek