rmdsz header
2024. május 16., csütörtök Botond, Mózes napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Vajdaság: A Magyar Összefogás kapta a legtöbb voksot

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Magyar Összefogás elnevezésű lista kapta a legtöbb szavazatot a magyar nemzeti tanácsi választásokon - ismertette hétfőn a kisebbségi nemzeti tanácsok előzetes eredményeit a szerbiai központi választási bizottság.


Közleményük szerint a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás a szavazatok 83,97 százalékát szerezte meg, és ezzel 31 képviselőjük lesz a 35 tagú vajdasági Magyar Nemzeti Tanácsban (MNT). Ez hárommal több, mint négy évvel ezelőtt.

A szavazatok 6,42 százalékának megszerzésével a második helyen a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége VMDK-Csonka Áron lista végzett, nekik két képviselőjük kerül be a kisebbségi önkormányzati testületbe. A Magyar Liga-Új Magyar Alternatíva-Vass Tibor nevű lista (4,46 százalék) és a Másként Magyarságunkért-Fodor László lista (4,14 százalék) egy-egy képviselőt delegálhat a 35 tagú MNT-be.

A Szerbiában élő 254 ezer magyar közül a legutóbbi adatok szerint 136 és fél ezren iratkoztak fel a külön választói névjegyzékre, ami a voksolás előfeltétele volt. A központi választási bizottság adatai szerint a szavazásra jogosultak 40,6 százaléka járult az urnákhoz vasárnap.

Pásztor István, a VMSZ elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy voltak olyan személyek, akiket törvénytelen módon töröltek a névjegyzékből, így nem is voksolhattak.

Vasárnap 17 szerbiai nemzeti kisebbség választhatta meg kisebbségi önkormányzati testületét közvetlen módon. A nemzeti tanácsok hatásköre az oktatás, a nyelvhasználat, a tájékoztatás és a kultúra területére terjed ki.

hiradó-hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

LOAN sziasztok gyors kölcsönt kínálunk.... Ön üzletember vagy nő? Pénzügyi stresszben (...)

FAST LOAN OFFER APPLY TODAY Do you need an urgent loan to fix your debts or do you need a home equity loan to improve your (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek