no
2024. május 06., hétfő Ivett napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Valami nagyon készül Szíriában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Komoly fogadalmat tett a Közel-Kelet egyik, ha nem a legbefolyásosabb szürke eminenciása. Ha igaz, amit mond, akkor a szír hadsereg eséllyel indulhat meg az Iszlám Állam ellen, hogy visszaszerezze az általa ellenőrzött területeket.


„A világ meglepődik majd, amikor meglátja, mit készítünk elő a szír hadsereggel” – így fogadkozott az iráni Forradalmi Gárda elitegységének, a Kudsznak a vezetője, amikor a napokban titkos látogatáson Szíriában járt. Kasszam Szulejmanit a Business Insider idézte a Londonban székelő arab nyelvű lap, az Al-Kudsz Al-Arabira hivatkozva.

Az iráni tábornok eszerint Szíria nyugati részén járt szemlén, nem messze az ország felkelők által uralt, Törökországgal határos északnyugati részétől. Azért ott, mert a stratégiai fontosságú, még Damaszkusz által ellenőrzött szír tengerpartot magába foglaló Latakia régió komoly veszélybe került, miután a lázadók elfoglalták Idlib városát. Azon kívül, hogy a Latakia–Damszkusz-korridor összeköttetést teremt a Földközi-tengerrel, nagyjából párhuzamosan fut a szír-libanoni határral, márpedig a Bassár el-Aszad elnök komoly bajba kerülhet, ha Libanonból a vele szövetséges, iráni „fenntartású” Hezbollahtól nem érkezik utánpótlás (fegyverek és harcoló egységek).

Szír kormányzati források szerint Szulejmani a Hezbollah és a szír hadsereg legfelső vezetőivel találkozott, egyeztetéseik eredménye pedig rövidesen „a harcmezőn látszik majd”.

50 ezren kellenének

Eközben a szaúdi – vagyis a szír rezsimmel rivális – fenntartású Al-Arabíja hírcsatornán megjelent egy tanulmány, amely szerint Aszadnak 50 ezer katonára lenne szüksége ahhoz, hogy stabilizálni tudja a jelenlegi pozícióit, és esetleg elkezdhesse visszahódítani az Iszlám Állam és más radikális szunnita szervezetek által ellenőrzött területeket.

Készülhet az újabb harcra az Iszlám Állam

Forrás: AFP/Ho

„Ha Irán késlelteti ezt a támogatást, azzal eleshet a damaszkuszi reptér, s ezzel Teherán fő utánpótlási útvonala is” – fogalmaz a tanulmány. Ha utóbbi megtörténik, az komoly károkat okozhat a Teherán–Bagdad–Damaszkusz–Bejrút síita tengelyen, vagyis Irán, mint a legbefolyásosabb síita ország, minden megtesz azért, hogy ezt elkerülje.

origo.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Oszinte és megbízható hitel 24 órán belül. Komoly 300.000-5.000.000 ft nem banki hitel ahol nem kell garanciát vállalni ingatlanra. (...)

richardcosmos5@gmail.com Sürgős kölcsönre van szüksége? Kínálunk személyi kölcsönt? Vállalkozási hitelek? (...)

Hinson Oferim toate tipurile de servicii financiare cu o dobândă accesibilă de până la 2%. Ofertele (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek