rmdsz 1
2024. április 29., hétfő Péter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Véget érhet Románia uniós megfigyelése

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A jelenlegi Európai Bizottság (EB) 2019-ben lejáró mandátuma alatt véget ér a romániai igazságügyi reform és a korrupcióellenes harc eredményeinek nyomon követésére a 2007-es román és bolgár európai uniós csatlakozás alkalmából létrehozott együttműködési és megfigyelési mechanizmus – jelentette ki hétfő délután Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke, miután Dacian Cioloş román miniszterelnökkel tárgyalt.


„A mechanizmus betöltötte a szerepét, most tovább kell lépnünk” – szögezte le az EB elnöke. Kijelentette: mindent megtesz az igazságügyi reform ellenőrzésének leállítása érdekében, mivel meggyőződése, hogy Románia valós előrelépést ért el ezen a téren. „Nagyon elégedett vagyok a jelenlegi román kormány működésével” – tette hozzá. Az EB elnöke azt is elmondta: Romániának fontos szava van a Moldovai Köztársaság kérdésében, mivel jelentős tapasztalattal rendelkezik az ottani helyzetet illetően.

Dacian Cioloş az együttműködési és megfigyelési mechanizmus kapcsán kifejtette: az elérte ugyan a célját, vagyis az érdemi és visszafordíthatatlan reformokat az igazságszolgáltatás terén, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell folytatni a korrupcióellenes harcot. A kormányfő reményét fejezte ki, hogy a megfigyelés leállításához nem kell megvárni a jelenlegi EB mandátumának utolsó évét.

Az ország schengeni csatlakozása kapcsán kifejtette: Románia teljesíti a csatlakozási feltételeket, így remélhetőleg az EB és Juncker támogatásával már idén kedvező döntések születhetnek a román csatlakozásról. A miniszterelnök a további témákról elmondta, a hétvégén esedékes EU-csúcs előkészítése mellett a megvalósítandó romániai reformokról, így többek között a közigazgatási reformról egyeztettek, mivel az igazságügyi reform konszolidálásához hatékony közigazgatásra van szükség.

A gazdaság kapcsán leszögezte: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy 3 százalék alatt tartsa a költségvetési deficitet, a cél pedig a beruházások bátorítása. Azt is elmondta, hogy a kormány máris készül a 2019 második felében esedékes uniós elnökségre. Moldova kapcsán rámutatott: az országnak meg kell valósítania a vállalt reformokat ahhoz, hogy további támogatáshoz jusson. A menekültválság kapcsán úgy fogalmazott: Románia a megoldás, és nem a probléma része akar lenni, a migránsáradatot pedig a külső határok őrzésének javításával kell ellenőrzés alatt tartani.

Egyébként hétfőn Klaus Johannis államfő is az Európai Unió egyik vezető tisztségviselőjével találkozott: az elnök este fogadta bukaresti hivatalában Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek